sajtószabadság

Nemzetközi újságírószervezetek tiltakoztak a Mészárosék tankjai után nyomozó újságírók rendőrségi kihallgatása miatt

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, tiltott adatszerzés gyanújával nyomoz a rendőrség az Átlátszó bicskei drónvideója után, és az ügyben munkatársunkat és a Magyar Hang újságíróját tanúként idézte a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya. Az eset miatt a héten több nemzetközi újságíró-szervezet is közleményt adott ki.

Támogatási kampány

A Mészáros Lőrinc korábbi felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó Búzakalász 66 Kft feljelentése nyomán ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendőrség tiltott adatszerzés gyanújával, a Magyar Hang és az Átlátszó öt hónappal ezelőtt megjelent cikkei miatt.

Tiltott adatszerzés gyanújával nyomoz a rendőrség az Átlátszó bicskei drónvideója után

Munkatársunkat, Horn Gabriellát tanúként idézte a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya hétfőn. A meghallgatáson kiderült, hogy a három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett tiltott adatszerzés bűntette miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen, majd a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárművekről szóló cikkünkről, és az ahhoz készült videófelvételről kérdezték az Átlátszó újságíróját.

„A magyar rendőrségnek abba kell hagynia Horn Gabriella és Gulyás Balázs újságírók zaklatását, és fel kell függesztenie a vizsgálatot a közérdekű információkat nyilvánosságra hozó újságcikkeikhez használt forrásaik és drónfelvételek kapcsán ” – közölte a New York-i székhelyű Committee to Protect Journalists (CPJ) nevű független szakmai szervezet.

A sajtószabadság ügyének előmozdítására és a biztonságos, és a megtorlástól való félelem nélkül végzett újságírói munka támogatására alapított CPJ közleményében a szervezet európai és ázsiai ügyekért felelős programvezetője, Gulnoza Said kijelentette: „minden újságíró feladata, hogy elszámoltassa a kormányhoz közeli nagyvállalkozókat. Az újságírók megfélemlítése pedig elfogadhatatlan, és csak azt a gyanút erősíti, hogy a hatóságoknak valami rejtegetni valójuk van.”

A szervezet közleménye részletesen ismerteti az ügyet, amiről korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk. A CPJ közleménye idézi az Átlátszó jogi igazgatójának, Tóth Balázsnak az érvelését is, mely szerint nincs alapja ennek a nyomozásnak, mivel az újságírók közérdekű információ bizonyítására használták a drónfelvételt, és korábbi bírósági döntések, valamint a NAIH által egy másik ügyben tett állásfoglalás is igazolja, hogy ezt nem tiltja a törvény, ha az érintett magánéletét nem sérti a drónfelvétel.

Az újságírószervezet emailben megkereste az ügyre vonatkozó kérdéseivel a nyomozást végző Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahonnan a Bűnügyi Igzgatóság Gazdaságvédelmi Osztályát vezető Henyecz Tamás rendőr alezredes annyit válaszolt, hogy ő „a büntetőeljárásról szóló 2017.XC. törvény 110.§ alapján járt el.

A közlemény arra is kitér, hogy a szervezet a Magyar Hangtól megtudta, hogy a lap annak idején már a cikk megjelenése előtt megkereste a Mészáros Csoport kommunikációs osztályát, ahol annyit válaszoltak a lap megkeresésére, hogy a cégük jogszerűen használja a kérdéses járműveket és ezeket bejelentették az illetékes hatóságnál, s hogy az újságírók törvénysértést követnek el, ha ezekről a cég hozzájárulása nélkül hang-, vagy videófelvételt készítenek és közölnek.

Hungarian police question journalists for ‘illicit data collection’ after use of drone footage – Committee to Protect Journalists

Berlin, October 28, 2020 – Hungarian police must stop harassing journalists Gabriella Horn and Balázs Gulyás, and drop any investigation into their sources and their use of drone footage to report on information of public interest, the Committee to Protect Journalists said today. On October 26, the business crime unit of the Hungarian police in…

A Committee to Protect Journalist mellett egy másik nemzetközi figyelmeztetést is kiadtak egy több szervezet által (többek között a European Centre for Press and Media Freedom, a European Federation of Journalists és az International Press Institute) működtetett online platformon, a Mapping Media Freedom-on. Itt olyan esetekben adnak ki figyelmeztetést az európai országokra vonatkozóan, ha felmerül, hogy valahol sérül a sajtószabadság, vagy valamilyen formában, jogi vagy fizikai eszközökkel fenyegetnek újságírókat vagy korlátozni próbálják a munkájukat. llyen feltételezett esetről bárki tehet bejelentést, amit a weboldalt működtető szervezetek elbírálnak, és ha megalapozottnak találják azt, figyelmeztetést adnak ki. Az előzőekhez hasonló közleményt adott ki az ügy kapcsán az International Press Institute is:

Two Hungarian journalists questioned over ‘illicit acquisition of data’ from drone footage

Authorities in Hungary should immediately halt the investigation into two journalists from independent media outlets Magyar Hang and Átlátszo on suspicion of „illicit acquisition of data” and recognize their reporting was done in the public interest, the International Press Institute (IPI) said today.

Megosztás