elátkozott építőipar

Fél sávot elfoglal egy villanyoszlop az új soroksári kerékpárúton, a hálózatot hamarosan kiváltják

Tervezési és kivitelezési szempontból sem tűnik éppen átgondoltnak a XXIII. kerületi Vadevezős utcában épülő kerékpárút egy szakasza. Egy ponton ugyanis majdnem az út közepén „felejtettek” egy villanyoszlopot az útépítők. Tavasszal még reménykedtek a bringások, hogy az illetékesek majd áthelyezik az oszlopot, de mára inkább gondosan körbeaszfaltozták. Az ELMŰ tájékoztatása szerint az önkormányzatnál pattog a labda.

 

Támogatási kampány

 

„Valamilyen – kerékpáros szemmel és józan paraszti ésszel – felfoghatatlan oknál fogva úgy épül Soroksáron az Eurovelo-6-os kerékpárút Dél felé kivezető szakaszából pár száz méter, hogy az magába foglalja a villanyoszlopokat – holott jól láthatóan rengeteg hely van az útpálya arrébb húzására” – írta még áprilisban a Járókelő.hu.

Az oldal jelezte is a problémát a közútkezelőnek, amely azonban közölte, hogy az építés alatt álló kerékpárút nem az általuk üzemeltetett területen van, hanem a XXIII. kerületi önkormányzathoz tartozik.

Az akkor még folyamatban lévő beruházás mára elkészült, a helyzet viszont nem változott: a villanyoszlop ugyanúgy az út szerves része maradt a Vadevezős utcában – szúrta ki a Magyar Kerékpárosklub Dél-pesti Területi Szervezete.

Érdeklődtünk ezért az ELMŰ-nél, hogy tudnak-e a problémáról, és ha igen, milyen lépéseket tesznek a balesetmentes helyzet elhárításáért.

Kiváltják a hálózatot

Az ELMŰ Kommunikációs és Szabályzásmenedzsement Igazgatóságán elmondták, a XXIII. kerületi önkormányzattal kötött az ELMŰ Hálózati Kft. megállapodást arról, hogy az új kerékpárút építése miatt az önkormányzat a meglévő hálózatot ki szeretné váltani. A megállapodásban az önkormányzat vállalta, hogy megtervezteti és ki is váltja az ELMŰ Hálózati Kft. hálózatát.

A kiváltással kapcsolatban az önkormányzat megbízta a Vialux tervező céget, hogy készítsen a munkára egy tervet, amely szeptember másodikán meg is érkezett a Beruházási Osztályra. A tervet 14-én beadták az engedélyező hatósághoz, azért, hogy megkapják a jogszabály által előírt vezetékjogi engedélyt a módosított nyomvonalra (magánterületet is érint az új hálózat biztonsági övezete, így az érintett tulajdonosok engedélyei szükségesek).

Az engedélyt kedden ki is adták, így az önkormányzat által megbízott vállalkozó hamarosan meg is kezdheti a munka előkészületeit.

„Az önkormányzattal folyamatosan egyeztetve mindent megteszünk a képen jelzett állapot mielőbbi megszüntetéséért”

– hangsúlyozta az ELMŰ.

Megkerestük a soroksári önkormányzatot is, hogy megtudjuk, ki volt a tervező/kivitelező, mennyiért készült el a kerékpárút, és hogy miért nem lehetett kikerülni a villanyoszlopot, ahogy az sok más helyen sikerült már korábban.

Bese Ferenc polgármestert nem értük utol, mivel a város vezetőjéről szeptember közepén kiderült, hogy koronavírusos, ezért még nem látogathatja a hivatalt. Dr. Szabó Tibor jegyző viszont közölte, az illetékes osztályvezető emailen küld majd tájékoztatást a nap folyamán. Amint ez megérkezik, frissítjük cikkünket.

A kerékpárutak építése egyébként gyakran produkál furcsa helyzeteket az országban (is), ezekről az Átlátszó is többször beszámolt. Legutóbb például arról írtunk, hogyan ér véget a megyehatáron egy huszárvágással a Sió-csatorna kerékpárút.

Évek óta a semmibe vezet a kerékpárút, hiába lett gazdasági szempontból kiemelt a beruházás

Még mindig csak a tervezés szakaszában van a Siófokot Péccsel összekötő kerékpárút, amelyre évek óta várnak az érintett települések – és persze a bringások. Emiatt a Balatonról délre haladó kerékpárút továbbra is semmibe vezet; pontosabban úgy ér véget, hogy már csak földúton lehet továbbhaladni Fejér megye irányába. [featuredbox text=

Katus Eszter

Fotó: A közlekedést akadályozó oszlop nemcsak látványilag furcsa, de balesetveszélyes is. Forrás: Magyar Kerékpárosklub Dél-pesti Területi Szervezetének Facebook oldala 

 

Frissítés (2020.10.05.)

A XXIII. kerületi önkormányzat cikkünk megjelenését követően küldött tájékoztatást a hálózat kiváltásával kapcsolatban. Ebben közölték, hogy nem volt lehetőségük más nyomvonalon vezetni a kerékpárutat, mert az út melletti terület nem az önkormányzat tulajdona. A teljes válasz ide kattinva olvasható

Megosztás