Átláthatóság

Az Appsters készítette Ferencváros új honlapját, Baranyi Krisztina szerint a gyorsaság számított

A ferencvárosi önkormányzat februárban meghívásos pályázatban keresett honlapfejlesztőt, és a 15 nap alatt lezavart eljárás végén a versenytársainál drágább ajánlatot adó Appsters Kft.-vel kötött szerződést. A fidesz-közelinek mondott cég az elmúlt években rengeteg közpénzes megbízást kapott, és tavaly óta egy 2013-as gólyatábori szexbotrány eltussolásába az ELTE ÁJK HÖK-elnökeként belebukott Bubla Áron az ügyvezetője. Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a megkeresésünkre azt közölte, hogy azért nem nyílt tenderen kerestek honlapfejlesztőt, mert az előző, fideszes városvezetéstől örökölt régi weboldalt nem tudták működtetni, és azért az Appsters nyert, mert a referenciái révén professzionálisabbnak tűnt a többi pályázónál.

Támogatási kampány

Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata 2020. február 27-én vállalkozási szerződést kötött az Appsters Mobiltartalom-fejlesztő Kft-vel a „Ferencváros.hu” weboldal elkészítésére, fejlesztésére és supportjára.

Borbás Gabriella, a Kilencben az élet főszerkesztője az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő portálon kikérte az önkormányzattól a szerződés beszerzési dokumentációját, melyből egyértelműen kiderül, hogy milyen tartalommal kell a honlapot a megbízott cégnek lefejleszteni, és mik a beszerzési eljárás bírálati szempontjai, továbbá „a beszerzési eljárás bírálati adatlapját, melyből egyértelműen kiderül, hogy:

– az önkormányzat mely cégektől kért ajánlatot (cég neve, székhelye, adószáma, cégjegyzékszáma);
– mely cégek nem adtak ajánlatot;
– mely cégek adtak érvénytelen ajánlatot;
– mi volt az érvénytelenség oka;
– mely cégek adtak érvényes ajánlatot;
– az érvényes ajánlatot adó cégek milyen ajánlati árat adtak meg;
– hogyan bírálta el az önkormányzat az érvényes ajánlatokat;
– milyen rangsort állított fel az érvényes ajánlatot tevő cégek között”.

A IX. kerület válaszából kiderült, hogy az önkormányzat 2020. február 11-én meghívásos eljárásban kereste a kivitelezőt, a 4 meghívottból 3-an adtak be ajánlatot, és végül az Appsters Kft.-t választották ki nyertesnek “a magasabb ajánlati ár ellenére, mivel a cég jelentős referenciákkal rendelkezik”

A beérkezett ajánlatok

Borbás Gabriella minderről szeptember végén számolt be, emlékeztetve arra, hogy az Átlátszó korábban már többször írt a fidesz-közelinek tartott Appsters Kft.-ről, amely az elmúlt években rengeteg közpénzes megbízást nyert el különböző állami intézményektől és önkormányzatoktól.

2016-os cikkünkben azt írtuk, hogy a cég legnagyobb megrendelője az MTVA, tavaly pedig hírül adtuk, hogy az Antenna Hungária Zrt.-vel közösen megnyerték a közmédia nettó 1,2 milliárd forintos tenderét.

Az Appsters Mobiltartalom-fejlesztő Kft.-t 2010-ben jegyezte be a három tulajdonos: Bognár Botond, Lozsádi Dániel (a 4 DROPS Solutions Kft.-n keresztül) és Nyírő András, az Index egykori alapító-főszerkesztője. 2012-ben az Appsters készítette el az alaptörvény díszkiadásának iPad-re optimalizált magyar és angol nyelvű változatát, és refenciáik között szerepel a Terror Háza is. A cég éves forgalma 2018-ig 180 és 290 millió forint között mozgott, tavaly viszont már 379 millió lett, az adózott eredménye pedig a korábbi években 20 és 45 millió között volt, de 2019-ben meghaladta az 56 millió forintot.

Fidesz-közeli ügyvezetője lett, milliárdos közbeszerzést nyert egy cég az MTVA-nál

Bár az Appsters Kft. korábban is kapott munkákat az MTVA-tól, ezúttal különösen nagy értékű, 1,2 milliárd forintos megbízást nyert médiatartalom-kezelő rendszer fejlesztésére az Antenna Hungáriával közösen.

Tavaly augusztusban fontos személyi változás történt az Appstersnél: a cég ügyvezetője lett Bubla Áron, aki a hallgatói önkormányzat (HÖK) elnökeként érintett volt az ELTE jogi karának 2013-as gólyatáborában történt nemi erőszak eltussolásában, amiről az Index számolt be. A lap cikke után fegyelmi eljárás indult az intézményben, majd két embert kirúgtak az egyetemről – az egyikük Bubla Áron HÖK-elnök volt.

Bubla Áron később fellebbezett a döntés ellen, így végül befejezhette tanulmányait az egyetemen. Bubla akkor azt nyilatkozta, nagyon elfogult ítélet született, amelyben őt és néhány kollégáját próbálták meg kikiáltani főkolomposnak.

Egy idő után Bubla állást is kapott, nem is akárhol. Az Átlátszó Oktatás derítette ki 2015-ben, hogy személyi asszisztens lett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon. A meglepő hírt az Index is átvette, és érdeklődött az Emberi Erőforrások Minisztériumnál (Emmi), hogy ez mégis miként lehetséges. Ezután Bubla tavaly a közpénzes megrendeléseket nyerő Appsters ügyvezetőjeként bukkant fel.

Baranyi Krisztina szerint gyorsan kellett új honlap

A ferencvárosi honlap fejlesztésére vonatkozó szerződés ügyében megkerestük a IX. kerület tavaly megválasztott új, ellenzéki polgármesterét, Baranyi Krisztinát. A kerület vezetője gyorsan és részletesen válaszolt kérdéseinkre:

– Miért meghívásos eljárásban keresték az önkormányzati honlap kivitelezőjét? Miért nem írtak ki nyílt közbeszerzést a munkára?

Minél hamarabb el kellett indulnia az önkormányzat új honlapjának, a már meglévő, egyébként mobilra is optimalizálatlan honlaphoz ugyanis nem volt hozzáférésünk. Az előző városvezetéstől örökölt informatikai háttér kaotikus, a mögötte álló cégháló pedig nehezen átlátható volt. Az előnytelen fideszes informatikai szerződések felbontása után a korábbi üzemeltető nem tette lehetővé a további működtetést. A honlapot szó szerint 8 DVD-n adta át nekünk.

Az önkormányzat munkatársai nem tudták az elavult weboldalt közvetlenül frissíteni. Hetekig csak a kerület Facebook oldalán kommunikálhattunk a kerület lakóival, ami nem felel meg egy hivatalos online kommunikációs felület kritériumainak. Így nagyon sürgetővé vált egy új honlap fejlesztése és a régi adatainak migrálása.

Tájékozódtunk a piacon, és kiderült: az első ütem általunk szabott szűkös, 15 munkanapos fejlesztési határidejét nagyon kevesen vállalják. (Olyannyira, hogy az általunk később meghívott négy fejlesztő egyike végül sajnos nem is tett ajánlatot.)

Alapvetően a nyílt beszerzéseket támogatjuk, ez esetben viszont a fenti okokból a ráadásul szintén szűk ajánlattételi határidővel lebonyolított meghívásos eljárásra kényszerültünk. Cserébe jelentősen felgyorsult a honlap fejlesztésének folyamata egy nyílt beszerzéshez képest.

– Miért a magasabb ajánlati árat adó Appsters Kft.-t választották ki az eljárás nyertesének?

Ahogy az a beszerzés mellékelt dokumentációjából látható, a három pályázó ajánlattételéből a magasabb ár ellenére az Appsters a referenciái révén megbízhatóbb, professzionálisabb fejlesztő benyomását keltette a bíráló bizottságban. Úgy ítélték meg, hogy hosszú távon nem áll meg “az olcsóbb jobb” elve. A hivatal semmiképpen sem szerette volna, hogy egy olcsóbb fejlesztő esetleg visszalépjen, és még tovább maradjon fent az önkormányzat online megjelenése körüli akkori tarthatatlan állapot.

Az új honlap megbízhatóan gyors kialakítása erősebb szempont volt, mint a pénzügyi megtakarítás. (Sajnos a váratlan járványügyi veszélyhelyzet végül még így is nehezítette a megszabott fejlesztési menetrend végrehajtását.) A korábbi fideszes városvezetés informatikai költekezéséhez viszonyítva ezzel a döntéssel is rengeteg közpénzt spórolt meg az önkormányzat.

– Nem tartja aggályosnak, hogy az Appsters Kft. az elmúlt években rengeteg közpénzes megbízást kapott (MTVA, Szépművészeti Múzeum, Városliget Zrt., KKETTK, különböző önkormányzatok), és 2019 augusztusa óta a cég ügyvezetője egy gólyatábori szexbotrány eltussolásába HÖK-elnökként belebukott Bubla Áron, akivel aláírta a szerződést?

De, aggályosnak tartom. Viszont attól tartok, hogy lehetetlen helyzetbe kerülnénk, ha kizárólag olyan céggel szerződnénk, amely semmilyen kormányzati vagy önkormányzati megbízást nem kapott az elmúlt tíz évben Magyarországon.

Arról, hogy Bubla Áron az eltussolásos botrány egyik szereplője volt, nem tudtam. Most már tudok, és egyáltalán nem tetszik. Ugyanakkor utólag sem vagyok biztos abban, hogy korrekt eljárás lett volna részemről, ha arra utasítom a bíráló bizottságot: ne hirdessen nyertesnek egy ilyen hátterű céget.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás