Egyéb

Átlagosan napi 113 jegyet adtak el a felcsúti kisvasútra, hét napon utasok nélkül közlekedtek a vonatok

 

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány korábban megtagadta az utasforgalomra vonatkozó adatigénylésünket, de miután panaszt tettünk a NAIH-nál, most megküldték a számokat. Tavaly április és idén január között 53 napon egy jegyet sem adtak el a kisvasútra, de ennek ellenére 7 napon utasok nélkül is közlekedtek a vonatok.

2017. január végén közadatigénylésben kikértük a felcsúti kisvasutat üzemeltető, Mészáros Lőrinc által vezetett “A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól” a kisvasút 2016. április 30-i indulása óta eladott jegyek számát napi bontásban, és a közlekedtetett vonatok számát szintén napi bontásban.

Az alapítvány februárban megtagadta a választ arra hivatkozva, hogy nem látnak el közfeladatot, és nem kaptak pénzt a költségvetésből. A kisvasút 600 millió forintos EU-támogatásáról megfeledkeztek, pedig az is közpénznek minősül.  Ezért az adatigénylés megtagadása miatt panaszt tettünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH).

Nem sokkal később Mészáros Lőrinc sajtósa megírta részünkre a kisvasút utasforgalmi adatait, de csak általános és összefoglaló jelleggel.

Vélhetően azonban a NAIH-nak benyújtott panaszunk miatt “A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány” június végén elküldte az utasforgalmi adatokat és vonatszámokat a januári adatigénylésünkben kért táblázatos formában, napokra lebontva.

A hatoldalas beszkennelt táblázatból (PDF) az látszik, hogy átlagosan napi 113 jegyet adtak el a kisvasútra. 53 napon senki nem vett jegyet, de hét napon utasok nélkül is közlekedtek a vonatok.

 

 

 

A felcsúti focialapítvány közlékenységének örülve rögtön be is adtunk egy újabb adatigénylést, amelyben a fennmaradó – 2017. január 21.-június 30. közötti – időszak jegyeladásait és vonatszámait kértük ki.

Korábbi cikkeink a felcsúti kisvasútról

Itt vannak a felcsúti kisvasút utasforgalmi adatai, Mészáros Lőrinc végre kiadta

Mészáros Lőrinc alapítványa nem mondja meg, hányan utaztak eddig a felcsúti kisvasúton

Veszettül titkolja a kormány a felcsúti kisvasút uniós pályázatában tett vállalásokat

Titkolja a kormány a felcsúti kisvasútra ígért utasszámról szóló dokumentációt

Communism is back – egy angol újságíró találkozása az új Felcsúttal

Etyeki civilek feljelentést tettek a tervezett kisvasút furcsa nyomvonala miatt

600 millió forint uniós támogatást juttat az Orbán-kormány a felcsúti Orbán-alapítványnak kisvasútra

Erdélyi Katalin

Megosztás