Indul a százmilliárdos Puskás-projekt – itt az utolsó drónfelvétel a Népstadionról

puskas_latvany

Négy építési megbízás után, újfent konzorciumi tagként, a legnagyobb hazai stadionberuházás, az új Puskás Stadion bontási munkálatait is a ZÁÉV Zrt. nyerte el. Ezúttal a Föld-Trans 2001- Kft.-vel együtt dolgozik a cég, hogy mennyiért, azt egyelőre nem hajlandó elárulni a Nemzeti Sportközpontok. Az új, 68 ezer férőhelyes Puskás Stadionnak 2019-re kell elkészülnie, legalább százmilliárd forintba fog kerülni, a korábbi terveknél kevesebbet fog tudni és csak a futballnak fog otthont adni. A ZÁÉV tavaly tulajdonost váltott, emögött sokan Mészáros Lőrincet vélték felfedezni, de a menedzsment két tagja lett a tízmilliárd forint feletti bevételű építőipari cég új tulajdonosa.

 

banner2_mozgo_2

 

Február közepén adták a munkaterületet, és nem sokkal később meg is kezdődött a leglátványosabb hazai stadionberuházás, az új Puskás Stadion építésének előkészítése. Ha elkészül, egy 68 ezer férőhelyes futballstadion fog itt állni, és a jelenlegi tervek szerint százmilliárd forintba fog kerülni.

A napokban megkezdték az 1953-ban még Népstadionként átadott és mostanra vészesen elhasználódott aréna bontását, a kerítésen túlról is jól látszódik, hogy a székek már eltűntek az egykor százezer embert is befogadó létesítmény lelátóiról.

 

 

A munka nyolc hónapig fog tartani, október 5-ig kell elvégezni a bontást, körülbelül 50 ezer köbméter betont és vasbetont kell szétszedni és ezt száz százalékban újrahasznosítják. El kell hordani 175 ezer köbméter földet is; ennek egy részét visszatöltik a területre, részben pedig máshol hasznosítják újra, illetve lerakóhelyre kerül.

A terület kerítésén látható nagy táblákról kiderül, hogy a bontást a ZÁÉV Zrt. és a Föld-Trans 2001 Kft. végzi közösen, hogy milyen összegért, azt nem árulta el a munkálatok megrendelője.

A Puskás Stadion beruházója a Nemzeti Sportközpontok, míg az NSK honlapjáról is kiderül, hogy a „projekt programja és felügyelete dr. Fürjes Balázs egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházások irányításával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos alá tartozik.” Az NSK-nak több mint két hete küldtük el a kérdéseinket a nyílt közbeszerzési eljárás eredményét illetően, de választ nem kaptunk, és a Közbeszerzési Értesítőben sem jelent meg hirdetmény az eredményről.

Viszont mindenközben megjelentek termelési riport jellegű híradások a Magyar Időkben, illetve az M1 Híradójában. Ezek a beszámolók azonban szemérmesen hallgattak a munka összegéről és a kivitelezőkről egyaránt.

A hasonló munkálatok értékéből, valamint a Puskás léptékéből kiindulva legalább 500 millió és egymilliárd forint közötti lehet a megbízás értéke.

Tovább száguld a ZÁÉV

Aki kicsit is figyeli a tavaly ősz óta ismét felpörgött stadionépítési lendületet, annak nagyon ismerős lehet a ZÁÉV Zrt. neve: a cég konzorciumi partnerekkel elnyerte már az MTK stadionjának kivitelezését (6,1 milliárd forint – partner: West Hungária Bau Kft.), a szombathelyi Haladás-sportkomplexum munkálatait (13,1 milliárd forint – partner: Swietelsky Magyarország Kft., ennek a beruházásnak a részleteiről itt olvashatnak bővebben), illetve a ZTE zalaegerszegi stadionjának a befejezési munkálatait (1,148 milliárd forintért a Pharos ’95 Kft.vel, amely cég történetesen a stadiont használó ZTE-t is birtokolja és tulajdonosa a jelek szerint jó viszonyt ápol Mészáros Lőrinccel is.).

Vagyis a ZÁÉV a Puskás-bontáson kívül is több mint 20 milliárd forint feletti stadionépítésben vesz részt négy helyen.

Cikkeink stadionfronton

Még 13,6 milliárd forint stadionfejlesztésre

Felcsúton is van telephelye, nagyon hasít a stadionépítési piacon a ZTE tulajdonosa

Titkolt kormányhatározat alapján épülhet a szombathelyi stadion 4,3 milliárd forinttal drágábban

A mezszponzor Strabag cége bontja Garancsi klubjának stadionját

A ZÁÉV-vel kapcsolatban nem ez az egyetlen érdekesség. A zalaegerszegi székhelyű céget, Zala megye legnagyobb nettó árbevételű vállalkozását már a Simicska-Orbán konfliktus nyílt kirobbanásakor úgy emlegették, mint a Közgép utáni időszak egyik potenciális főszereplőjét a magasépítési közbeszerezések terén. Ezzel egy időben tulajdonosváltáson is átesett.

A vezérigazgató Peresztegi Imrére hivatkozva tavaly áprilisban a Napi.hu azt írta, hogy „a részvények többségét birtokló tulajdonosok értékesítették részvényeiket egy nemrég alakult vagyonkezelő cégnek, amelyet – az építőiparban is érdekelt – magyar magánszemélyek alapítottak. Hogy mely társaság a vevő, azt az értékesítés lezárásáig nem kívánta elárulni a vezérigazgató, a folyamat várhatóan a félév végéig lezárul.”

A tulajdonosváltással kapcsolatban elterjedt az a szóbeszéd az iparágban és Zalaegerszegen is, hogy a vevő vagyonkezelő cég tulajdonosai között ott van a Mészáros és Mészáros Kft., valamint maga Mészáros Lőrinc is. Ezt a pletykát azonban Peresztegi cáfolta a Napi.hu-nak, és a cégadatokban sincs ennek nyoma.

A 2013-ben 11,47 milliárd forint, 2014-ben 13,309 milliárd forint nettó árbevétellel zárt ZÁÉV jegyzett tőkéje 1,041 milliárd forint, a cég főrészvényese július óta a Pannon Speed Pro Vagyonkezelő Zrt. A tavaly márciusban bejegyzett Pannon Speed Pro többségi tulajdonosa a fentebb idézett vezérigazgató, Peresztegi Imre, és vétójogot biztosító részvénnyel bír a cégben Istenes István, a ZÁÉV termelési igazazgatója is.

Vagyis a menedzsment két tagja tavaly többségi tulajdonos lett az akkor 641 millió forint jegyzett tőkéjű társaságban, majd közel 400 millió forintos tőkeemelést hajtott végre.

A Puskás-bontásban érdekelt másik szereplő, a Föld-Trans 2001 Kft. kisebb volumenű vállalkozás, bár 2013-ban és 14-ben is egymilliárd forint feletti nettó árbevételt ért el. A Föld-Trans sem teljesen ismeretlen stadionügyben, 2013-ban a Fradi-pályát bontotta el. Arról cikkezett tavaly szeptemberben a Menedzsment Fórum, hogy az FTC labdarúgó-szakosztályát 2013-ban 52 millió forinttal támogatta a cég. De a Föld-Trans felbukkant a Puskás Akadémia támogatói között is 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben egyaránt.

A Föld-Trans nem szokott nagy megbízásokat elnyerni közbeszerezési eljárásokon, tavaly egyetlen munkához jutott így: a Liget Budapest részeként épülő „Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK)” bontását végezheti nettó 148 millió forintért. A hatalmas méretű múzeumi raktárat a Városliget szélén, a volt Szabolcs utcai kórház területén építik fel.

Még 2011-ben vágtak bele

Embert próbáló lenne röviden bemutatni, hogyan jutottunk el az elaggott Népstadion lebontásáig, elég, ha felelevenítjük, hogy az Orbán-kormány 2011-ben döntött a Puskás Stadion és környékének megújításáról.

Az elhatározásból 2013-ra lettek konkrét tervek és már ekkor 100 milliárd forintos bekerülésről volt szó – csak éppen a koncepció volt teljesen más. A „stadion a stadionban” koncepciót választották (némileg hasonlatosan ahhoz, ami Lipcsében történt az egykori Zentralstadionnal), vagyis a Népstadion betonkarimáján belül alakították volna ki az új stadiont, adta hírül a Nemzeti Sportközpontok.

„Az új nemzeti stadion alkalmas lesz a legrangosabb labdarúgó-mérkőzések, valamint nagyszabású koncertek megrendezésére, és egyben – a régi stadion lelátója és az újonnan épülő lelátó közötti rész befedésével – létrejön egy több tízezer négyzetméteres edzőközpont” – áll az NSK honlapjának 2013-as beszámolójában.

Eleinte 2016, illetve 2017 hangzott el a befejezés időpontjaként, de a kezdés egyre jobban csúszott. Aztán az MLSZ 2014-ben megpályázta, majd elnyerte a 2020-as futball-Eb négy mérkőzésének rendezési jogát (ezt az Eb-t nem egy országban, hanem Európa több országában, „szétszórva” rendezik majd), így sürgetővé vált a beruházás. Közben be is mutatták az új épület látványterveit.

2015 májusában azonban Fürjes Balázs a Népszabadságnak nyilatkozva bejelentette, hogy a százmilliárdos keretbe nem férne bele egy ennyire összetett koncepció megvalósítása, így a futballstadion ötletére rárakódott elemeket „le kell hántani”.

Vagyis kimarad az új Puskásból a korábban ígért funkciók sora: így nem lesz benne 180 szobás szálloda, konferenciaközpont, irodaház, sportmúzeum, diagnosztikai labor, üzletek, éttermek, mélygarázs, panoráma futópálya, konditerem, kisebb sportcsarnokok és rendőrőrs sem. A látványtervek szerint a stadion a stadionban koncepcióból pedig annyi marad, hogy a Népstadion jellegzetes pilonjait mintázó (feltesszük, az elhasználódott betonépítményeket elbontják) lépcsőházak fogják kívülről övezni az új arénát és ezzel a korábbit idéző homlokzatot adnak neki.

3,5 milliárd már elment a tervezésre

Az új Puskás tervezése tehát pont ellentétes utat jár be, mint a másik most zajló nagy budapesti sportberuházásé, a Dagályé: az úszókomplexumnál ugyanis pont, hogy bővítettek az eredeti elképzelésen, azért mert időközben a főváros pályázott a 2024-es olimpia megrendezésére. A Puskás esetében azonban lesz egy százmilliárdos, csak futballra használható stadionunk, így ha Budapest olimpiának ad otthont, akkor kell egy másik ugyanekkora aréna a játékok főstadionjának. Az újabb legalább 100-140 milliárd forint lesz.

A Puskás Stadionra eddig legalább nettó 3,5 milliárd forintot költött az állam, ez a tervezésre ment el. Mivel a Népstadiont az egykori Középülettervező Vállalat tervezte, a kizárólagos jogok védelmére hivatkozva csak a cég jogutódjával, a Középülettervező Zrt.-vel (Közti Zrt.) tárgyaltak az új tervek elkészítéséről.

Ahogy a Napi.hu összefoglalta, 2013-ban nettó 2 milliárdért szerződtek a Köztivel, 2014-ben nettó 650,8 millió forint, míg 2015-ben 801,6 millió forint értékben kapott megbízást a tervek kiegészítésére.

Az építkezés – amelyre idén 35,888 milliárd forintot tartalmaz a költségvetés – legkorábban októberben kezdődhet, egyelőre nem indult el a közbeszerzési eljárás a kivitelező kiválasztására. A tippeken azonban nem kellene sokat gondolkodnunk.

Csepregi Botond

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Janos Geda

  ….én ebben nem látok semmi sumákot….ez a cég már belejött a stadionok építésébe…megvannak a gépei,emberei…van fogalma hogy mit vállal…én azt mondanám hogy Hála Istennek…az mtk.stadiont is pillanatok alatt összerakták…örüljünk neki

  • Gergely Kóródy

   ha még nem is kopnak belőle, akkor különösen releváns a kérdés, hol jön ez vissza

   • Janos Geda

    ….ezzel az elmélettel mindenki hülye aki stadiont épít…voltak egy páran

    • Gergely Kóródy

     ahol nem jön vissza, ott igen

  • halbmond

   Az MTK stadion építése az alapozásnál tart, megelőlegezed a bizalmat?

   • Janos Geda

    …tegnap mentem el mellette…már állnak a lelátók….éppen erről van szó…megvannak az elemek,csak össze kell rakni….és a ZÁÉV-nek mindene meg van..

  • nonemart

   Te aztat gondolod, hogy a tulajdonos sajátkezüleg vagy sajátfejüleg vagy sajáteszüleg építi a stadionokat ? Nem ! Ugyanaz a szerencsétlen melós csinálja, esetenként kevesebbért, mint korábban ! És millió meg egy alvállakozó, akit vagy kifizetnek, vagy nem ! A lényeg, túlárazva, a te pénzedből !

 • dolceFradi

  Népstadionra szükség van és ez szépnek is tűnik, bár nem olcsó.

 • Laszlo

  Engem az zavar, hogy az új stadionban CSAK focizni lehet. Miért nem lehet egy multifunkciós stadiont építeni, mint az eddigi volt? Miért nem tudnak pl. egy atlétika pályát is beletenni? Azért mert a kormányfő fejében csak a foci létezik és nem érdekli hogy más sportágak is vannak? Ezzel a döntéssel le-redukálódik a stadion használata a focira.

 • Péter István

  Ugyebár, egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a kétoldali vörhenyes hatalmi viszketegségben szenvedő bukott és más kalandor pártkorifeusok, a haza- és nemzetellenes ámokfutásukat folytatva, a nagy közszolgáltató – oktatás, egészségügy, közlekedés, stb. – ágazatokban történő zavart keltések, uszítások és lázítások útján akarja megingatni a nép által megválasztott és mind a mai napig hasonló mértékben támogatott országvezetés iránti bizalmat. Így tehát most, az egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozóan is csúcsra járatják a lesújtó hamis helyzetleírások szaporítását és az általános katasztrófa képzetének a keltését, valamint a betegek bizalmának a megingatására szolgáló hazug propaganda terjesztését. Viszont, az emberek azt tapasztalják, hogy az egészségügyi intézményhálózatban naponta több százezren – évente, mintegy 75 millió ellátási eset – fordulnak meg és megkapják a szükséges ellátást. Így például, napi átlagban közel kétszázötven gyermek születik és sok ezer életmentő és egészségjavító műtétet végeznek el az intézményekben.

  • flilike

   És Soros György.

  • József Kócsák

   Troll tetszik-e lenni?

  • Béla Somogyi

   “A centrális politikai erőtér képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket megfogalmazza, és ezt nem állandó vitában teszi, hanem a maga természetességével képviseli. (…) Jómagam azt javaslom, hogy az állandó harcra berendezkedett politika helyett az állandó kormányzásra berendezkedett politikát válasszuk, ne a másik féllel folytatott folyamatos és állandó küzdelem határozza meg gondolkodásunkat, hanem bizonyos nemzeti ügyek meggyőző erejű képviselete. (…) A kérdés az, hogy milyen alternatívát kínálunk: a kétpártrendszer folytatását egy duális erőtérben állandó értékvitákkal, vagy azokat megfelelő helyre irányítjuk, és egy nagy kormányzópártra jellemző, állandó kormányzásra törekvő politikai erő magatartását, céljait jelenítjük-e meg a közvéleményben.”
   Éljen pártunk és kormányunk, és a NER-ben épülő központi erőtér bolsevik hatalma!

  • Remélem rendesen megfizették ezért az irományért.

   • blah blah

    az átlátszót biztosan
    “magyarleaks” aztán vagy így volt vagy nem :DD…

    • Nem kívánom, hogy megtapasztalja a magyar kórházi valóságot.

  • zsolt

   remélem egy nagyon közeli hozzátartozód,oda kerül, és a nem megfelelő takaritás, higiénia miatt elkap egy fertőzést, amiben elhuny.
   A temetésen majd felovashatod amit fentebb irtál.

 • Bumbus Bumbusov

  “elszotyizott”-tat olvastam :(((

  véletlen?
  aligha.

 • blah blah

  Hadházy Áki, te amúgy mihez is értesz? Talán orvos vagy, vagy legalább valaha akár még beteghordó voltál az EÜ-ben, hogy ilyen könnyedén minősíted a takarítás, és a szervezés szakmaiságát?

  • Hadházy “Áki” orvos, állatorvos és mint ilyen lehet autentikus véleménye, meglátása. Ha nem az volna még akkor is. Mint bármely másik magyar állampolgárnak aki veszi a fáradságot, hogy ne csak nézze de lássa is a valóságot.

   • blah blah

    ja hogy orvos vagy állatorvos az szerinted tök mindegy 😀

 • ez bohozat már