Mészáros Lőrinc a teljes magyar gazdaságtörténet leggyorsabban gazdagodó milliárdosa – infografikákkal

József főherceg és Auguszta hercegnő kiállításmegnyitóra érkezik. Forrás: Huszadik Század
József főherceg és Auguszta hercegnő kiállításmegnyitóra érkezik. Forrás: Huszadik Század

 

Hallotta már azt a viccet, hogy Mészáros Lőrinc gazdagabb, mint két gróf és egy herceg együttvéve? A helyzet az, hogy ez nem vicc. A nemzet gázszerelőjének ma már nagyobb vagyona van, mint a Habsburgoknak, Károlyiaknak és Festeticseknek volt a két világháború között. Kiszámoltuk.

 

 

Hercegek, grófok. Ha rájuk gondolunk, mesés kastélyokat, pazar ruhákat, csillogó társasági eseményeket látunk magunk előtt. Régen ők voltak a kimeríthetetlen gazdagság élő szimbólumai, a felső tízezer legfelsőbb rétege, amelyik annyit költ, amennyit akar, azt vesz meg, amit akar. Anélkül, hogy egy kicsit is félnie kellene az elszegényedéstől.

Hercegek, grófok és iparbárók voltak Magyarország leggazdagabb emberei a két világháború között is. Ezt onnan lehet tudni, hogy a Rubicon történelmi folyóirat 2007-ben összeállította a napi.hu gazdagemberlistájának 1935-ös megfelelőjét.

A folyóirat kutatásai szerint Magyarország leggazdagabb embere a Horthy-korszakban Károlyi László gróf volt. Az ősi főnemesi családból származó nagybirtokos vagyonát 15,2 millió pengőre becsülte a Rubicon. Őt követte a listán egy másik gróf, Festetics Sándor. Ő szintén nagybirtokos volt, 13,5 millió pengős vagyonnal.

A harmadik helyezett pedig egy herceg volt: a fenti képen látható Habsburg József királyi herceg, József nádor unokája, a Habsburgok úgynevezett „magyar ágának” leszármazottja. Neki 10,5 millió pengőnyi vagyona volt a két világháború között.

Károlyi László gróf: 15,2 millió pengő

Festetics Sándor gróf: 13,5 millió pengő

Habsburg József főherceg: 10,5 millió pengő

De mennyi pénzt jelentett ez valójában? Az Átlátszó pénzügyi szakemberek segítségével kiszámolta a mai árfolyamot. Nem volt egyszerű: ahány kutatás, annyi eredmény, méghozzá elég nagy szórással. Nem vettük a bátorságot, hogy mazsolázzunk neves tudósok számításai között, inkább felhasználtuk mindet. Látni majd, hogy ez árnyalja ugyan az eredményt, de a lényegen nem változtat.

Így váltottuk a pengőt forintra

Első módszer: árindexes Big Mac index

A pengő-forint árfolyamot Pogány Ágnes a Corvinus docense,a Rubicon-cikk szerzője 1993-ban számolta ki, erre az eredményre a HVG cikke hivatkozott 2007-ben egy hasonló összevetésben. Pogány kutatásai szerint a Horthy-korszakban fizetőeszközként használt pengőből egy darab 110 forintot “ért”.

Mivel 1993 óta sokat gyengült a pénzünk, így először a KSH inflációs adatainak segítségével aktualizáltuk a számot. Így 655 forintot kaptunk. Tehát, ha a Horthy-korszakban valakinek volt egy pengője, az olyan volt, mintha 655 forintja lett volna.

Az általunk megkeresett szakemberek közül többen fenntartással éltek a KSH-inflációszámítással kapcsolatban. Aggályainkat megosztottuk Pogánnyal, kérve a feloldást, de sajnos nem tudott időt szakítani erre, ezért más módszereket is felkutattunk.

Két másik indexet is figyelembe véve korrigáltuk az adatot. Az egyik a bulvárstatisztika úgynevezett Big Mac index-e volt, ami egyébként csaknem pontosan ugyanolyan mértékű drágulást, közel hatszorosat mutat, mint a KSH-árfolyamadataival kalkulált érték.

A szakemberek javaslatait megfogadva figyelembe vettük emellett a dollár árfolyammozgását is a vizsgált időszakban, ami viszont „csak” háromszoros volt. Ebből átlagot számoltunk, és az így kapott 550 forintot vettük alapul 1 pengő mai értékének.

Csakhogy voltak neves közgazdászok, akik ezzel sem értettek maradéktalanul egyet.

Második módszer: árindex+külföldi értékvesztés

Az egészen remek Ártörténet.hu oldalt menedzselő Danyi Pál, a BME docense sokkal magasabb értékre, mai árfolyamon 1093 forintra számolta ki az 1935-ös pengőt. Ez majdnem a duplája az előző számításnak.

Mint az Átlátszónak elmondta: a hazai értékvesztés pontosításához a külföldi, fontosabb devizákhoz számított változásokat is figyelembe vette, ráadásul évenként végigszámolta az értéket, kalkulálva nem csak a forint, de a pengő értékének változásával is.

A Horthy-korszak leggazdagabb magyarjának, Károlyi Lászlónak a vagyona mai árfolyamon a Big Mac-index számítás alapján 8,35 milliárd forintnak felel meg. Kétszer ennyi jön ki a Danyi-féle számítással: 16,6 milliárd forint.

Festetics Sándor vagyona 7,45 milliárd, illetve 14,8 milliárd forintnak, Habsburg Józsefé pedig 5,7, külföldi árfolyamvesztéssel korrigálva (Danyi-módszer) 11,4 milliárd forintnak felel meg a két tudós közgazdász módszerét használva.

Károlyi László gróf: 8,35/16,6 milliárd forint

Festetics Sándor gróf: 7,45/14,8 milliárd forint

Habsburg József főherceg: 5,7/11,4 milliárd forint

Megnéztük azt is, hogy mennyi volt az első tíz helyezett összesített vagyona, mai árfolyamon: 42,6 milliárd/94 milliárd forint. Ekkora értékű vagyont birtokolt tehát a 10 leggazdagabb magyar összesen 82 évvel ezelőtt. Ez nem kevés pénz, ám a régmúlt grófjai és hercegei még így sincsenek sehol a magyar gazdaság új királyához képest.

Mészáros Lőrinc főherceg

Mészáros Lőrincről van szó, akinek ma már sokkal nagyobb a vagyona, mint a Horthy-korszak leggazdagabbjaié volt. Egészen pontosan 5,5-ször, avagy a másik számítás szerint 2,6-szor akkora a Mészáros-vagyon, mint az 1935-ös gazdaglista első három főszereplőjének együttes vagyona volt. Károlyi, Festetics és Habsburg is elbújhat az egykori gázszerelő mögött.

 

 

Azt minden megkérdezett közgazdász, név nélkül nyilatkozó segítőnk is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a két világháború idejében a GDP alig a harmada volt a mainak. Vagyis napjainkban arányaiban több az úgynevezett “elkölthető jövedelem”: az, ami a szűk létfenntartás, lakhatás, élelmiszervásárlás kifizetése után megmarad, akár a legszegényebb rétegnek is.

Igaz tehát a Mészáros>>>Festetics szorzó, de úgy lenne sportszerű, ha hozzátennénk egy Bill Gates>>>Henry Ford számot is: hasonló adat jönne ki, állítják.

Ugyanakkor az úgynevezett életszínvonal-paritásra egzakt számok egyelőre nem ismertek, csak becslések léteznek. Danyi Pál szerint, aki egyébként dolgozik a megoldáson, ilyenkor akár három-ötezerszeres szorzót is figyelembe lehet venni a pengő-forint árfolyam átszámításakor.

A különbség viszont így is nagy. Károlyi vagyona ezzel a módszerrel 76 milliárd forintot tett ki. Festetics gróf esetében a Danyi-becsléssel 67,7 milliárd forint, Habsburg Józsefnél pedig 53,4 milliárd. Figyelem: ez, ahogy már írtuk, nem egzakt szám, hanem Danyi Pál docens becslése, abból is a felső érték.

A napi.hu immáron 17. éve készíti el aktuális gazdaglistáját. Szakonyi Péter főszerkesztő az Átlátszó kérdésére elmondta, akkora mértékű gazdagodást, mint amit Mészáros Lőrinc produkált, egyszer sem látott.

“Arra, hogy valaki három év alatt a nullából 120 milliárdos vagyont hozzon létre, ennyire elképesztő méretű és gyorsaságú gazdagodásra a magyar gazdaságtörténetben nem volt példa” – mondja Szakonyi.

Mészáros tényleg, szó szerint a semmiből lett százmilliárdos – nagyon rövid időn belül. Így nézett ki például a Mészáros Lőrinchez köthető “cégbirodalom” hét évvel ezelőtt:

 

 

Három darab cég, se több, se kevesebb. És így néz ki most, alig hét év elteltével a birodalom:

 

 

Korábban a HírTv Célpont című műsora összesítette a számot. A műsor számításai szerint ma már összesen 125 vállalkozás tartozik Mészáros Lőrinchez, aki ott van a gazdaság szinte minden területén: az ő vizét és borát isszuk, az ő újságjait olvassuk, az ő rádióját hallgatjuk, az ő tévéjét nézzük, az ő szállodáiban nyaralunk.

A növekedés ráadásul nemcsak a cégek számát tekintve látványos. 2010-ben például az érdekeltségében álló 3 társaság árbevétele nem érte el az 1 milliárd forintot. Ugyanez az adat a most hozzá köthető 125 cég esetében a legfrissebb, 2016-os számok alapján 101 milliárd forint.

 

 

Szédületes a különbség akkor is, ha a vállalatok saját tőkéjét nézzük. Ez az az összeg, amely megmutatja, mennyi mozdítható forrása  van a vállalkozásoknak. Mészáros cégeinek saját tőkéje 2010-ben 509 millió forint volt, míg a ma hozzá köthető vállakozások esetében ugyanez az adat 85,4 milliárd forint. A különbség 167-szeres.

 

 

A leginkább érdekes adat azt mutatja meg, hogy Mészáros cégei mennyi pénzt termeltek hét évvel ezelőtt, és mennyit most.

Míg vállalkozásaiból 2010-ben egyetlen forint osztalékot sem tudott felvenni, addig 2016-ban csak a Mészáros és Mészáros Kft. 1,6 milliárd forint, az R-Kord Kft. pedig további 3,6 milliárd forint osztalékot hozott. Ez azt jelenti, hogy Mészáros Lőrinc a feleségével közösen csak ennek a két cégnek hála 14 millió forintot keresett az év minden napján.

Mészáros Lőrinc céges vagyonát egy táblázatban is összegyűjtöttük. Ha szeretnének elmerülni részletesen a felcsúti polgármesterhez köthető vállalkozások pénzügyi adataiban, erről a linkről tölthetik le a táblázatunkat (pdf).

Kisvárosnyi ember megélhetése függ tőle

Akinek sok vállalkozása van, sok embernek ad munkát – ez lehetne az érem másik oldalának mottója. Maga Mészáros azt mondta a Hír TV korábbi felvételén: “nagyjából húszezer embert” foglalkoztat a cégbirodalma. Ha ez a szám valós lenne, azt jelentené, hogy a háromfős családmodellel számolva 60 ezer ember, egy közepes magyar város lakosságának mindennapi kenyere függ Mészáros Lőrinctől.

Csakhogy a szám nagyon nem pontos. Föltéve, hogy Mészáros Lőrinc nem foglalkoztat feketén dolgozókat. Márpedig mi gondolni sem merünk az ellenkezőjére. Az Átlátszó számításai szerint tavaly év végén a teljes cégháló 4648 főt foglalkoztatott. Ennyi volt az átlagos statisztikai létszám abban a birodalomban, amely ma hozzá köthető.

A közvetlen hozzátartozókkal is kalkulálva egyébként ez sem elhanyagolható adat: 13 ezer 944 ember ember él jelenleg totális Mészáros-függősségben. Ez több mint amennyien Balatonfüreden vagy Hajdúhadházon élnek, s csak kicsit népesebb város Kiskőrös.

A nagyfoglalkoztatók elsősorban az építőiparban, a médiában, a klímatechnikában és a turizmus területén érdekelt Mészáros-cégek. Dicséretes. De vajon milyen a dolgozók sorsa?

Erre a kérdésre a Magyar Nemzet kereste a választ. A napilap kifejezetten az oligarcha-tulajdonú építőipari vállalkozások dolgozóinak a jövedelmét kalkulálta ki, és arra jutott, Mészáros sajnos nem fizeti túl a melósait. A fizikai dolgozók a KSH szerinti bruttó átlagkereset alatt keresnek.

A következő részek tartalmából

Mészáros Lőrinc mesés gazdagodása nem jöhetett volna létre, ha nincs az állam: villámgyors gyarapodását nagyban elősegítették a közbeszerzések – amelyek mintha soha nem fogynának el, ha róla van szó. Szinte nincs olyan hét, hogy ne hirdetnék ki valamelyik cégét győztesként egy tenderen.

Hogy mennyi volt pontosan az általa elnyert közpénzalapú megrendelés, és ezek a közbeszerzések mennyiben segítették Mészárost a hercegeket és grófokat megszégyenítő vagyonhoz, azt cikksorozatunk következő részeiben vizsgáljuk.

Tervezünk írni emellett Mészáros tőzsdei érdekeltségeiről, a részvények diadalmenetéről is. Arról, hogy milyen lélektani oka van a kisbefektetők lelkesedésének, meddig tarthat a boom, és mi történhet, ha egyszer kipukkad a lufi. Mészáros Lőrinc cégeinek hiteleit is leltározni fogjuk.

Kapcsolódó cikkeink

9 milliárdos árvízvédelmi tendert nyert Mészáros Lőrinc cége

1,6 milliárdért vesz járműveket Mészáros Lőrinc testvérétől a GYSEV

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége egy év alatt megháromszorozta bevételeit

Októberben Mészáros Lőrinc cége nyerte a közbeszerzési versenyt a nemzeti tőkésosztályban

Mai Mészáros-szerzemény: újabb borászat plusz egy tőkealap-kezelő

75 milliárdos vasútépítési tendert nyert Mészáros Lőrinc cége

Mészáros Lőrinc építi az új Duna-hidat Komárom és Komarno között

Mészáros Lőrinc cége 7,6 milliárdért dolgozik a Budapest-Esztergom vasútvonalon

Mészáros Lőrinc az úr a Dereszla borászatban, tokaji cégbirodalma is lett Felcsút urának

Újabb két agrárcéget szippantottak be Mészárosék

Mészáros Lőrinc egy 10 milliárdos tenderrel kezdi az új évet

Kiadók, hotelek, focicsapat – ezeket zsákolták be Mészáros Lőrinc rokonai, barátai és üzletfelei 2016-ban

Mészáros Lőrinchez közeli exzsaru sertepertél egy értékes budaörsi telken

Mészáros Lőrincé lett a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság a népszavazásbalhé szívcsakrájában

Etyeken is terjeszkedik Mészáros Lőrinc – közzétették a földárverések eredményeit

Mészáros Lőrinc cége építkezik a kivágott Gellért-hegyi erdő helyén

A jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye – így vagyonosodott Mészáros Lőrinc

Új földesúr Göbölpusztán: “Itt minden Mészáros Lőrincé”

Mészárosék terjeszkednek a hatvanpusztai Orbán-birtok körül: plusz félezer hektár a felcsúti gömböcnek

“Szarok rá hogy más mit mond” – Mészáros Lőrinc vs Ferenczi Krisztina, videóinterjú

Oroszi Babett – Rádi Antónia

Cikkünk elkészítéséhez az Opten céginformációs szolgáltató, valamint az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat adatait használtuk.

 

tetszett_a_cikk3

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Abonyi László

  leszarom, ha én is jól keresek a részvényeivel….

  • Pál Kinka

   Ügyes vagy és magyar!

   • Abonyi László

    ha irónia akar lenni: van olyan aki a forint gyengülésére spekulál (short), gerjesztve is azt ezzel. Az mennyire magyar? Mészáros cégei magyar embereknek adnak munkát és Magyarországon fizetnek adót, de lehet cáfolni! 🙂

    • Abonyi László

     nézegettem miket kommentelgettél máshol, megnyugodtam hogy alapvetően nem irónia akart lenni amit írtál. Bízom benne hogy jól olvastam a sorok között. 🙂

     • Pál Kinka

      Az igazság(célom) abban a négy szavas mondatomban amit írtam kettős és ha úgy is éreznéd amit leírsz, nem bújkálna benned a gyanakvás.
      Leírtam ide a véleményemet,de ki is töröltem.Nem gyávaságból,hanem utálatból.
      Nincs értelme elmondani az álláspontomat, hiszen soha egyet nem fogunk érteni. A pénzhez nekem is jó érzékem van,de ahhoz hogy ember legyél, nem csak ész,de szív is kell!

    • Sot van olyan, aki Jamaikaban sargarepat termel. Na az mennyire magyar?

     Amugy a shortolastol nem gyengul automatikusan egy adott instumentum. Persze, amikor short pozit nyit valaki, akkor elad, ami lefele hajtja az arat, de minden eladasnak ilyen hatasa van. Ezzel az erovel az sem eleg magyar, aki importal (hiszen azert nyilvan devizaban fizet, amihez nyilvan Ft-ot kell eladnia).

     A Lori cegei ugyan magyar embereknek adnak munkat (nem annyira meglepo Magyarorszagon mukodo vallalkozasok eseten), meg talan adozik is (bar a cikkben idezett nyilatkozatai alapjan az is lehet, hogy feketen foglalkoztat, vagy annyira stroman, hogy fingja nincs rola, hogy hany alkalmazottja van osszesen), de kozben korrupt modon lapatolja be a kozbeszerzeseket. Nyilvan nem annyiert, amennyiert akkor tenne, ha versenyeznie kene. Na meg, ha mar igy alakult, nem is feltetlen kell olyan minoseget produkalnia, mint azoknak, akik versenyeznek. Ertelemszeruen.

     Persze, ha erdeked fuzodik a sikereihez, akkor ertheto, hogy megprobalod kimagyarazni, de az a helyzet, hogy ami az ove (meg, ha csak papiron is), az tisztesseges korulmenyek kozt mase lenne.

     • Abonyi László

      és Luxemburgba menti ki a pénzt adózni 4%-ot mint az RTL Klub és a TESCO vagy itthon adózik? Erről nem regéltél…

  • Klasz, rovidlato hozzaallas. A gazdasag egesze (ha ugy tetszik, mert a sorosozasbol latom nagy hazafi vagy, az orszag, a nep, a nemzet) sziv vele. Amugy valoszinuleg te is, csak nem latod az opportunity costot/alternativ koltseget. Amugy nem nehez: ha nem bennfentesen kereskedsz, es nem csak mazlid van a Lori reszvenyeivel, akkor nyilvan mas cegekbe is profitabilisan tudnal befektetni, ill. a Lori altal felvasarolt (vagy epp alapitott) cegek helyen akkor is sikeres vallalkozas lenne, ha piaci korulmenyek kozt kene helytalnia ott valakinek. Viszont a gazdasagnak ertelemszeruen jobb lenne, ha nem egy ilyen korrupt kisgomboc vinne el az adott megbizasokat.

  • Garyshans

   Te egy tolvajpárti, kollaboráns, lopáspárti magyarellenes vagy.
   Egy szóval: fideszes.

  • TSDS

   Igazi elvtelen szarember vagy. Azaz egy hazaáruló fideszes köcsög.

  • vian

   Vele együtt fogsz bukni. Nagyot.

 • Abonyi László

  Mészáros egyik tőzsdei cégének egy korábbi története (amikor Mészáros még fényévekre volt a tőzsdétől)

  A Soros névvel fémjelzett n-gene nevű kutatócég egy részét a Phylaxiába apportálták egykor (az apportért részvény járt nekik, amit piacra dobhattak). Ezzel megjelent a “nagy Soros” a Phylaxiában, gyorsan felhúzták az árfolyamot jóval névérték föké, valamint kötelezettséget vállaltak 1Mrd Ft értékű készpénzes tőkeemelésre az apportjuk mellett, ám “lehetőséget adtak” a kisbefektetőknek, hogy az akkor már alacsonyabbnak tekinthető névértéken jegyezzenek (hiszen közben felhúzták az árfolyamot), mégiscsak ők a jelenlegi részvényesek legyen lehetőségük részvényt jegyezni, ők a jogosultak, de ha ők nem veszik meg, akkor lejegyzik az új nagy tulajok, akik az apportot adták. Ennek az lett a vége hogy lejegyeztették a kisbüfikkel 1Mrd Ft értékben a részvényeket, a nagyok “nem tudtak jegyezni”, hiszen vonzóvá tették az akkor magasra húzott részvényárral szemben olcsóbb áron jegyezhető papírok megvásárlását. Közben az n-ganéért kapott részvényeket kiszórták a piacon magas áron, majd eltűntek, és hagyták hullani az egészet, megkárosítva a piacot és a kisbefektetőket.

  Na akkor figyelni! http://index.hu/gazdasag/magyar/2009/06/17/mi_koze_sorosnak_a_napi_50_-os_dragulashoz/

  NA ENNYIT SOROSRÓL ÉS A HAVERJAIRÓL!!!!

  Erről is írhatna az átlátszó, de ha jól sejtem nem ezért fizetik őket….

  • Abonyi László

   Marai Laszlo! Esetleg ezt is tanulmanyozd, es irj valamit erre is…

  • na és szerinted ez mennyire befolyásolja a magyar emberek életét? Tőled vették el?

 • Sandor Rabai

  Stoppoljuk be a seggük lyukát!

 • Garyshans

  Mészáros egy stróman mint közismert, ez Orbán vagyona.

  És egyáltalán nem a teljes vagyona, hisz ott van még amit Tiborcz, Garancsi, Vajna, stb. nevén tart, meg a titkos offshore számláin.

  Azért van sokkal nagyobb vagyon Orbánnak mint bárkinek a magyar történelemben, mert ekkora maffia még soha nem fosztogatta az országot.

 • Lapos Péter
 • Lapos Péter
  • Sebaj, Tóbiás!

   Abból az oldalból is csicska lett.:(

 • Mariann Trombitás

  Paperlapap…… majd h a többi milliárdost mellé teszik… például Vajnát. Nem rég jött vissza, adóssággal a háta mögött. Millárdos adó nem megfizetéssel. Ezt kifizette – elnyerte (?) – “közbeszerezte” https://uploads.disquscdn.com/images/6d8756516a8f5fb08dca883da38a89704586b8adc0bedc168729fa0dd32ddbab.png a kaszinókat – és több a napi bevétele mint Mészárosé. Ha jól átnézi valaki Mészáros nagyon sok felé fizeti ki a pénzét. Vajna meg beszedi a játékosok “fillérkéit” és hova is fizeti ki? Hol dolgoztat munkásokat? Neje gyémánt boltjában? Vagy a pilótáknak mikor röpködnek ide-oda? Tengeri fürdőhelyeken, ahol melegedni megy őnagysága – ja, a pincér pénzbe kerül, meg a szálloda. A fizetett zenészek különdíja – az is munka. Mészáros munka-adó. Miként Csányi is aki egész biztos gazdagabb nála – ő, hogy szerezte a több száz milliárdot???

 • Ferenc Kovács

  talán helyesbíteni kellene, nem csak a magyar, Guinnes-be illő ennek a gazdagodásnak mértékére még Zuckerberg is jöhetne tanulmányútra

 • Horváth Tamás

  De Chuck Norris nyert egy tendert amin Mészáros Lőrinc is indult:)