zugló

Zugló 278 milliós szerződést kötött a csalás miatt elítélt Kupper András korábbi cégével

Az önkormányzat 76 darab parkolóautomatát vesz a C-Ware Kft.-től, és a cég is fogja üzemeltetni őket. Horváth Csaba (MSZP) polgármester szerint kényszerpályán mozogtak, a kiírt közbeszerzésen már nem lehetett változtatni. 

Tárgyalásos eljárás keretében döntött Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata arról, mely cég fejlessze és üzemeltesse az elkövetkező években a parkolóautomatákat a kerületben – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

A nyertes ajánlattevő feladata lesz „76 darab parkoló automata beszerzése, leszállítása, telepítése és üzembe helyezése, műszaki jellegű folyamatos üzemeltetése (karbantartása) az általa készített telepítési tervnek megfelelően. A parkoló automaták szállításának és üzembe helyezésének a határideje a szerződéskötéstől számított legfeljebb 90 naptári nap.”

Továbbá Zugló közigazgatási területén a „parkolási rendszer üzemkész állapotának biztosítása, rendszám alapú on-line parkolás – összekötve a parkolás ellenőrzési szoftverrel – biztosítása, karbantartása, eseti hibaelhárítása, vandalizmusból eredő rongálások javítása, és szükség szerinti áttelepítések elvégzése”.

A pályázatnál nagy súllyal esett latba, hogy a kivitelező cég mennyire alacsony összegért hajlandó vállalni az üzemeltetést, és hogy milyen hosszú jótállási időt vállal.

Az önkormányzat azzal indokolta a tárgyalásos eljárást (amelyre mindössze egy céget hívtak meg), hogy:

„a szerződés műszaki-technikai sajátosságok és kizárólagos jogok védelme miatt kizárólag egy meghatározott gazdasági szereplővel, az ajánlattételre felhívott C-WARE Kft-vel köthető meg”.

 

A szerződés becsült összértéke nettó 412,6 millió forint volt, ez végül nettó 278,9 millió forintra csökkent. A szerződést május 29-én alá is írták a felek.

Tavaly novemberben derült ki, hogy a frissen megválasztott polgármester, Horváth Csaba (MSZP) javaslatára Zugló újabb négy évre szóló parkolási üzletet köthet Kupper András (korábbi)cégével, a C-WARE Kft.-vel. Kupper Andrást – pont egy zuglói ügy kapcsán – korábban nyolcvanezer rendbeli csalás miatt elítélte a bíróság. A cég ugyanis engedély nélkül szedett parkolási díjat az Állatkerti úton.

Horváth aztán meghátrált, és levette a napirendről a zuglói parkolási szerződés ügyét – mint később kiderült, csak átmenetileg, hiszen a pályázatot tavasszal újra kiírták.

Kupper 2019 novemberében kiszállt a C-Ware-ből, amiben most a német S + F Consulting GmbH (62,5%) és Szolyák Norbert (37,5%) a tulajdonos. Az Index december végén azt írta, hogy Szolyák Kupper bizalmi emberének tűnik, miután más cégében is vezető a cégadatbázis alapján.

Nem is lenne rá szükség

Bár a tavaly őszi önkormányzati választások egyik fő kampánytémája a különböző parkolási mutyik voltak Budapesten, egyelőre úgy tűnik, sok változásra nem lehet számítani.

Az Mfor mutatott rá, hogy az ellenzéki polgármester, Niedermüller Péter által vezetett erzsébetvárosi önkormányzat például 7166 darab parkolóhely üzemeltetéséhez szükséges informatikai szoftver biztosítására és üzemeltetésére írt ki közbeszerzést, amelyet egyedüli indulóként a Sessionbase Kft. nyert meg 120 millió forintos ajánlattal. Az a Sessionbase Kft., ami az egyik kulcsszereplője volt a korábbi botrányoknak.

És úgy tűnik, Zuglóban sem sikerül váltani. Bár a főváros tavaly novemberben határozott arról, hogy ritkítani lehet Budapesten az automatákat (a kötelező 75 méter helyett akár 250 méterenként is el lehet helyezni őket), Zuglóban nem éltek ezzel a lehetőséggel.

Horváth Csaba idén májusban a 444-nek azt nyilatkozta, azért nem, mert egyrészt a 250 méteres szabály csak 2020. júliusában lép életbe, nekik viszont tavasszal le kellett zárniuk a közbeszerzést. Másrészt a tenderen, amit még az előző polgármester, Karácsony Gergely idejében írtak ki, már nem volt lehetőség módosítani. Horváth hozzátette, ha újra bővíteni kell, már nem vásárolnak új gépeket, csak a meglévőket osztják el.

Azzal a polgármesteri kijelentéssel, hogy az önkormányzat kényszerpályán mozog, több képviselő sem értett egyet. Az ellenzők szerint ugyanis érvényteleníteni lehetett volna a közbeszerzést, hivatkozva a fővárosi rendeletmódosításra, illetve arra, hogy a  kerület a járványügyi elvonások miatt nehéz anyagi helyzetbe került, hiszen százmilliós nagyságrendben veszítenek az ingyenes parkoláson és az iparűzési adó elvonásán.

Várnai László, a CivilZugló Egyesület képviselője április végén nyílt levélben szólította fel Horváth Csabát, hogy ne írja alá a szerződést, különben – mivel a parkolás nem tartozik a vészhelyzetben sürgős, halaszthatatlan ügyek közé – hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz az ügyben. Érdeklődtünk a képviselőnél, milyen lépéseket tesz most, hogy a szerződést mégis megkötötte az önkormányzat.

Várnai az Átlátszó megkeresésére elmondta, hogy jelenleg a kormányhivatal válaszára vár, amelynek ugyan alapvetően is kötelessége vizsgálni a törvényességet, ő azonban külön vizsgálatot kért ebben az ügyben. A képviselő majd a válasz függvényében dönt arról, tegyen-e feljelentést.

Zugló polgármesterének, az MSZP-s Horváth Csabának nem ez a parkolós szerződés az első érdekes döntése: a kerület vezetője már rögtön a tavaly októberi megválasztása után bekerült a hírekbe.

Horváth Csaba először lehazugozta az Átlátszót, aztán mégis visszavonta a gyanús előterjesztéseit

Vasárnap adtunk róla hírt, hogy Zugló frissen megválasztott polgármestere, az MSZP-s Horváth Csaba az új képviselőtestület hétfői alakuló ülésére beterjesztett előterjesztéseivel egyrészt felhatalmazná magát, hogy szinte bármiben egyedül dönthessen, másrészt úgy módosítaná az önkormányzati vagyonrendeletet, hogy ne kelljen a képviselőtestület hozzájárulása többszázmillió forintos ügyekhez.

 

Katus Eszter

Címlapkép: Horváth Csaba (MSZP) zuglói polgármester sajtótájékoztatót tart a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt 2020. január 29-én. (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás