Egyéb

Karácsonyék eladták a családi ezüstöt: tőkekivonás Zuglóban az OTP-részvények miatt

 

A XIV. kerület OTP-részvényeinek eladása miatt, illetve veszteségrendezés céljából csökkenti jegyzett tőkéjét a Zugló érdekeltségében álló sport- és rendezvényszervező cég. A baloldal aktuális választási favoritja, Karácsony Gergely vezette városrész cégében szerződéses tanácsadó a kettővel korábbi fideszes polgármester, Rátonyi Gábor is.

Vasárnap 10 ezer 940 forintot ért egy OTP részvény. Amikor tavaly május végén a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. eladta több, mint 50 ezer részvényből álló pakettjét, az árfolyam 8900-9000 forint körül mozgott.

A kerületi cég most tervezi korrigálni a törzstőkéjét az eladás után. A friss cégközlemény szerint a jegyzett tőkét összesen 274,49 millió forinttal csökkentenék, ebből 208 millió lenne a tőkekivonás, a maradék pedig veszteségrendezés.

Azt hogy tőkekivonás = OTP-papírok (bekerülési/nyilvántartási értéken), Várnai László, a Civil Zugló Egyesület kerületi képviselője blogposztjából lehet kikövetkeztetni. Várnai még októberben írta: a képviselők is kerülő úton tudták csak meg, hogy Zugló túladott a „családi ezüstön”. A közgyűlés elé került a sportcég alaptőke-leszállításáról szóló előterjesztés. Igaz, a 2017-es költségvetésbe már be volt tervezve a pakett ára.

„Még Papcsákot is sikerült visszatartani a lépéstől” – fogalmazott a képviselő.

A sportcég egyébként, utolsó hozzáférhető, 2016-os mérlege szerint nyereséges volt 8,3 millió forint erejéig, igaz, üzemi eredménye szolid, pár százezres mínuszba fordult. Most azonban veszteségrendezés címén is von ki tőkét a tulajdonos.

A kerületi nonprofit kft. egy 2015 áprilisban kelt szerződés értelmében szakértőként foglalkoztatja Rátonyi Gábort, aki 2002-2006-ban Zugló polgármestere volt fideszes színekben. Rátonyi havi bruttó 200 ezer forint megbízási díjat kap a cégtől, a szerződés a hatályosak között szerepel a kerület honlapján. Rátonyit tavaly átvehette a Zugló díszpolgára kitüntetést is.

Kapcsolódó cikkeink

Csélcsap plakátfiú cukiságkampánya menti meg a szocikat a felmorzsolódástól? Karácsony Gergely portréja

Fidesz-MSZP nagykoalíció Zuglóban

Rádi Antónia

Megosztás