Egyéb

Ha egy biznisz beindul: százezreket keres Zugló átláthatósági biztosa

„Valószínűsíthetően” elvégezte a munkát, úgyhogy kifizettek közel másfél millió forintot az MSZP-közeli Békefi Lászlónak. A bizottsági tagság tiszteletdíja és egy ötszázezer forintos egyéb megbízás mellett.

 

banner2_mozgo_2

 

Január végén írta meg a blogján Várnai László zuglói önkormányzati képviselő, hogy a XIV. kerületnek március óta van egy átláthatósági biztosa. Korábban felmerült, hogy az ex-navos Horváth András, vagy Majtényi László volt adatvédelmi biztos fogja betölteni ezt a pozíciót, végül azonban Zugló az MSZP embereként számon tartott dr. Békefi Lászlót találta a legmegfelelőbbnek.

Kapcsolódó:

Zugló önkormányzati rendeletbe foglalta az antikorrupciós minimumprogramot

Papcsák Ferenc bukása előtt két nappal kötött 400 millió forintos szerződést

Békefi egyébként az önkormányzat Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottságának is tagja, ami erősen megkérdőjelezi a függetlenségét. A zuglói önkormányzat honlapjára feltöltött két szerződés értelmében ügyvédként, számla ellenében kap

– havi 200 ezer forintot átláthatósági biztosként munkaidő-meghatározás nélkül, és

– havi 500 ezer forintot a papcsáki idők szerződésállományának áttekintésére havi 20 óra munkáért

A szerződések megkötésekor Békefi az adószáma szerint eva-alany volt, így a két szerződés alapján az eva-alanyiság időszakában havonta összesen nettó 600 ezer forinthoz juthatott volna hozzá. A NAV adatbázisa szerint jelenleg már nem eva-alany az átláthatósági biztos, ami azt jelenti, hogy amennyiben az egyéni vállalkozókra vonatkozó általános adózási szabályokat alkalmazza, akkor mindkét szerződés teljesítése esetén nagyságrendileg havi nettó ötszázezer forint körüli összeg ütheti a markát.

A megbízások keretében az alábbi feladatokat kell ellátnia:

– átláthatósági biztosként közreműködik a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló rendelet végrehajtásában, és azzal kapcsolatos észrevételeiről évente beszámol a képviselőtestületnek

– a pluszmegbízás keretében átvizsgálja az önkormányzat 2010-2014 között kötött szerződéseit, szükség esetén javasolja a törvényes lépések megtételét, tevékenységéről pedig rendszeresen tájékoztatja a polgármestert.

Kíváncsiak voltunk, miként teljesítette a két megbízást az átláthatósági biztos, ezért közadatigénylésben kértük ki a szerződésekhez kapcsolódó teljesítési igazolásokat. Karácsony Gergely zuglói polgármester határidőben megküldte az általunk kért dokumentumokat.

A teljesítési igazolásokból az derül ki, hogy Békefi nem hajtotta túl a teljesítést:

– a havi ötszázezres szerződés alapján csak egy hónapban teljesített: tavaly áprilisban 5 órát szánt a szerződések áttekintésére, és 15 órát a közétkeztetést ellátó Hungast-Mecsek Kft.-vel kötött szerződés vizsgálatára

– az átláthatósági biztosi feladatok ellátását eddig május elejétől november végéig igazolta a polgármesteri hivatal, így már hét hónapra számlázhatott az MSZP-közeli ügyvéd havi 200 ezer, vagyis összesen áfa nélkül 1,4 millió forintot ezért a munkáért.

Tragikomikus, hogy az átláthatósági biztosi szerződés minden teljesítésigazolásán szerepel egy kézzel írott szöveg, miszerint Békefi tevékenysége nem ellenőrizhető ténylegesen, de kifizették neki a szerződéses összegeket, mert a leadott jelentései alapján úgy tűnik (!), hogy elvégezte a munkáját.

„Az átláthatósági biztosi tevékenység ténylegesen nem ellenőrizhető (…) A teljesítési igazolás a valószínűsíthető tevékenységre figyelemmel történt meg.”

Azt viszont Zugló javára írjuk, hogy nem próbálta meg eltitkolni a dolgot, hanem teljesen korrekten megválaszolta az adatigénylésünket.

Erdélyi Katalin

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Az egész országnak vagyunk átláthatósági biztosa.

Megosztás