Egyéb

Zugló önkormányzatának dolgozik a kreatív nyugtaadó zöldséges fideszes ügyvezetője

 

Semmiben nem felel meg az átláthatóság követelményeinek a Szatmáry-Jähl Angéla által vezetett Zuglói Piacüzemeltetési és Közösségi Tér Kft. – ez Vágó Gábor első jelentésének megállapítása, amit Zugló polgármesteri hivatalának átláthatósági biztosaként tett. Szatmáry-Jähl a fideszes kereskedelempolitikus Szatmáry Kristóf édesanyja. Ő vezeti azt a céget is, amiről a 24.hu derítette ki: feketén dolgoztat és nyugtát sem mindig szokott adni.

Szatmáry-Jähl Angéla 311 ezer 900 ezer bruttó forintot és havi ezer kilométerig felhasználás szerinti gépjármű-költségtérítést kap munkájáért, amit a Karácsony Gergely vezette XIV. kerületi önkormányzat érdekeltségében lévő Zuglói Piacüzemeltetési és Közösségi Tér Kft. ügyvezetőjeként végez. Ezt a polgármesteri hivatal sajtóreferense válaszolta érdeklődésünkre.

Szatmáry-Jähl Szatmáry Kristóf édesanyja. Szatmáry a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos, korábban nemzetgazdasági államtitkár volt, 2006 óta a Fidesz országgyűlési képviselője.

Mindketten, illetve még Szatmáry Aranka, Szatmáry Kristóf testvére is tulajdonosok a Szatmáry Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ben, aminek az ügyvezetője Szatmáry-Jähl. Erről a cégről szól a 24.hu friss cikksorozata amely szerint a kft. által üzemeltetett zöldséges boltban feketemunkások dolgoznak és nyugtát sem mindig kapni. A fideszes politikus tagad, közlése szerint betörés volt a cégüknél, és épp azok a dokumentumok tűntek el, amik őket igazolnák, a nyugta-nemadást mutató videófelvételek pedig hamisítványok.

Szatmáry-Jähl maga is politizált, 1998-ban SZDSZ-színekben indult országgyűlési mandátumért, de nem járt sikerrel. Később, 2010-2014-ben fideszes jelöltként volt fővárosi közgyűlési képviselő. Szintén Fidesz-támogatással. Indult egyéniben Zuglóban 2014-ben, de pár szavazattal alulmaradt. Ő és fia is befolyásos szerepet vittek a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában hosszabb időn keresztül.

A zuglói önkormányzati cég élére a különös helyi pártalkuk részeként kerülhetett. Az általa vezetett kft. azonban – amelynek közvetlen tulajdonosa a kerületi városgazdálkodási zrt. – nem felel meg az átláthatóság követelményeinek. Ezt már Vágó Gábor (volt kollégánk, jelenleg LMP-s képviselőjelölt Kecskeméten), kerületi átláthatósági biztos mondja.

Vágó érdeklődésünkre hangsúlyozta, első vizsgálata éppen ennek a cégnek a gyakorlatát elemezte. Kiderült, honlapjukon a piac nyitvatartási idején és házirendjén kívül semmit sem hoznak nyilvánosságra, még a cég elérhetőségét vagy az ügyvezető nevét sem. Jelentését, amiben a hibák korrigálására hív fel, az átláthatósági biztos elküldi Karácsony Gergely polgármesternek és az érintett cégnek is, és szerda este nyilvánosságra hozta hivatalos Facebook-oldalán is.

Kapcsolódó cikkek:

Karácsonyék eladták a családi ezüstöt: tőkekivonás Zuglóban az OTP-részvények miatt

Csélcsap plakátfiú cukiságkampánya menti meg a szocikat a felmorzsolódástól? Karácsony Gergely portréja

Fidesz-MSZP nagykoalíció Zuglóban

Rádi Antónia

Megosztás