Egyéb

Mutyigyanús parkolási tender Zuglóban egymilliárdért

 

A rossz emlékű Centrum Parkolóhoz kötődő tagja is van annak a konzorciumnak, amely a becsült összegnél drágábban, több mint egymilliárd forintért viheti Zugló parkolási megbízását. Maga az előterjesztő polgármester, Karácsony Gergely sincs meggyőződve, hogy az olcsóbb pályázó kizárása indokolt volt.

A Dallas tévésorozat hosszához és erkölcsi üzenetéhez hasonlította friss blogposztjában a XIV. kerület fizetős parkolási rendszerének eddigi történetét Várnai László, a Civil Zugló Egyesület önkormányzati képviselője. Zugló pont egy éves csúszásban van a bevezetéssel, amit eredetileg tavaly márciusra terveztek. Az Őrs vezér terénél, illetve a Városliget környékén kellene majd fizetni, alapvetően az itteni parkolóhelyeket kvázi P+R-nek használó ingázók miatt, legalábbis ez a kerület vezetésének fő érve.

Az első tender előkészítésekor – Várnai megítélése szerint – a helyi MSZP annyira mohónak bizonyult, hogy, kihasználva a közbeszerzési bizottságban lévő erőfölényt, 1,4 milliárd forintra emelték a becsült összeget és gyorsított eljárással próbálkoztak. Mindezért a Közbeszerzési Döntőbizottság egymillió forintra bírságolta a kerületet.

Az új pályázat 204 darab parkolóóra 2×24 hónapos üzemeltetéséről szól, az eredetileg becsült szerződési érték 975 millió forint volt. A három pályázó közül az egyik adott ennél olcsóbb ajánlatot, kettő drágábbat.

Az értékelő bizottság végül az egyik drágább, illetve az egyetlen olcsóbb ajánlatot is kizárni javasolta, s győztesnek indítványozta kihirdetni a C-Ware Kft., a francia Parkeon SAS, illetve SIS Parking Kft. konzorciumát. Az ő ajánlatuk – automata-beszerzésre és üzemeltetésre – összesen több mint egymilliárd forintról szólt.

A C-Ware nem áll távol a VI. kerületi botránycégtől, a Centrum Parkoló Kft.-től, amelynek tevékenysége miatt jelenleg 24 vádlott, köztük Fürst György (MSZP) volt alpolgármester hűtlen kezelés vádjával került bírság elé. A jelenleg német tulajdonban lévő C-Ware alapítója 2008-ban Kupper András, a Centrum Parkoló fő tulajdonosa (a hasonló nevű fideszes politikus nagybátyja) volt, a két cég székhelye jelenleg is ugyanazon a címen található.

Úgy tudjuk, Karácsony Gergely (PM) polgármester tartózkodott a minapi szavazáskor a képviselő testületben. Annak ellenére, hogy ő volt a határozat előterjesztője. Az ellentmondásról levélben kérdeztük. Úgy reagált: a kerület közbeszerzési szabályzata szerint mindenképpen a polgármester az előterjesztő.

Várnai posztjában – Zuglóban amúgy nem szokatlan – Fidesz-MSZP-paktumot sejtet parkolóügyben. Úgy fest, Karácsony sincs meggyőződve, hogy minden hótisztán ment, vétózni azonban nem fog. Mint az Átlátszónak fogalmazott: „az általam ismert tények alapján nem vagyok meggyőződve arról, hogy a pályázó (mármint a legolcsóbb pályázó – szerk.) kizárása valóban indokolt. De mivel a kizárt cégnek többféle jogorvoslati lehetőség is rendelkezésre áll, a testület döntését nem kívánom megvétózni”.

Kapcsolódó cikkeink

Fidesz-MSZP nagykoalíció Zuglóban

Zugló önkormányzati rendeletbe foglalta az antikorrupciós minimumprogramot

Papcsák Ferenc bukása előtt két nappal kötött 400 millió forintos szerződést

Ha egy biznisz beindul: százezreket keres Zugló átláthatósági biztosa

Bedőlt Papcsák zuglói kedvence

Testvérvárosi szülinapozás Zuglóban 2,7 millió forintért

860 ezer forintba kerültek a zuglói sütik

Rádi Antónia

Megosztás