Egyéb

Durvul a zuglói kampány: guminőt is bevetettek a szocialisták a civil jelölt ellen

Erős emberekkel és monoklis guminővel is többször meglátogatták a Civil Zugló Egyesület polgármesterjelöltje, Várnai László standját a zuglói szocialisták, így próbálva meg felhívni a figyelmet a független jelölt állítólagos nőverési ügyére. Várnai mégsem hajlandó visszalépni a balodali koalíció javára.

Zuglóban három komoly versenyző között fog eldőlni, hogy milyen összetételű lesz a képviselő-testület, és ki lesz a polgármester. A helyi ellenzék megosztott: az MSZP-Együtt PM-DK szavazók és aktivisták köreiben erős a meggyőződés, hogy a Civil Zugló Egyesület polgármesterjelöltje, Várnai László az akadálya a teljes ellenzéki összefogásnak, hovatovább Várnait a háttérből a Fidesz mozgatja.

Várnaiék ugyanis – mivel kevésnek tartják a nekik felajánlott egyetlen egy képviselő-testületi helyet – nem hajlandóak visszalépni az ellenzéki koalíció jelöltjei javára. Ez némiképp magyarázza is a helyi MSZP-kampány Várnai lejáratását, illetve megfélemlítését célzó elemeit – igaz, ezeket az akciókat Karácsony Gergely, a balodali pártok polgármester-jelöltje az Átlátszónak adott nyilatkozatában elítélte.

A költségeket illetően Karácsony azt mondja, a kampányuk eddig nagyjából 5 millió forintba került, és azt nagyobb részt nem az MSZP, illetve annak helyi erős embere, hanem az Együtt-PM fizette. Karácsony a napokban aláírta az önkormányzatok átlátható működését garantáló Ez a minimum vállalást. Nem nehéz belátni ugyanakkor, hogy a kampányfinanszírozás napi frissítésű nyilvánossága aránytalan erőfeszítést követel a legkevesebb erőforrással rendelkező civilektől. Várnai László szerint eddig nagyjából két millió forintot költöttek a kampányra, két nagy riválisa szerinte nagyságrenddel többet.

A helyi Fidesz és jelöltje nem nyilatkozott az Átlátszónak a kampány pénzügyi vonatkozásairól, de úgy tűnik, a város számos más kerületéhez hasonlóan ők is igénybe veszik a kampány céljaira a kerület erőforrásait: például az önkormányzat költségén nyomtatták ki 7 millió forintért azt a színes füzetet, amely a városrész fejlődését mutatja be, és amit a helyi Fidesz-standoknál (is) osztogatnak.

Durvul a zuglói kampány: guminőt is bevetettek a szocialisták a civil jelölt ellen from atlatszo.hu on Vimeo.

Erdélyi Katalin – Becker András

Ez a cikk a Transparency International Magyarország, a K-Monitor, a Political Capital és az Átlátszó közös önkormányzati projektjének keretében készült, a projekt támogatója az Open Society Foundations.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Megosztás