nemzeti együttműködés

Áder újrajelölte Polt Pétert legfőbb ügyésznek további 9 évre – itt újraolvashatja, miért

2028-ig maradhat hivatalában Polt Péter legfőbb ügyész, ha (mosolygó arc) a parlament fideszes többsége elfogadja Áder János javaslatát.

A köztársasági elnök október 18-i keltezésű, de csak 29-én érkeztetett levélben tájékoztatta Kövér László házelnököt, hogy ismét Polt Péter jelöli a legfőbb ügyészi posztra. Polt mandátuma december 13-án jár le, az új legfőbb ügyész megbízatása 9 évre szól.

Az egykori fideszes háttérember, képviselőjelölt 2000-2006-ig, majd 2010 óta tölti be a tisztséget. Feltétlen bizalmi szerepéről, a NER-ben betöltött kulcspozíciójáról is írtunk 2016-os cikkünkben, amelyben megrajzoltuk a legfőbb ügyész pályaívét. Írtunk pártbeli és egyéb fontos mentorairól, tenisz- és vadászbarátságairól, nem titkolva el azt sem, hogy a példátlan karrierbe itt-ott besegített az ellenzéki oldal is:

Az Orbán-rendszer legfontosabb pillére – Polt Péter legfőbb ügyész pályaíve

Áder kádere – nagyjából ebben egyezett segítőink emlékezete, amikor Polt Péter legfőbb ügyész portréjának megrajzolásához kértünk segítséget. A kaméleonok ügyességével alkalmazkodó természetű, még a vele nem rokonszenvezők szerint is korrekt munkatárs és jó szakember Polt karrierje során nem csak valahai pártjának, a Fidesznek köszönhet sokat, de lendített rajta az MSZP-SZDSZ-koalíció is – nem is egyszer.

Később cikksorozatot készítettünk a Polt által vezetett legfőbb ügyészség által elfektetett aktákról, elgáncsolt, megszüntetett, kivéreztetett eljárásokról, amik, ha lefolynak, kényesen érinthették volna a NER-t:

Gyűlnek a csontvázak Polt Péter szekrényében – így züllött az ügyészség a politika kiszolgálójává

„Előző hivatali ciklusa idején már bőségesen bizonyította, hogy hivatalát nem pártatlan közszolgaként, hanem megbízója kiszolgálójaként tölti be.” Ezt hazánk legfőbb ügyészéről, Polt Péterről írta Kis János az ÉS-ben, miután 2010-ben Polt újra bizalmat kapott a Fidesz-KDNP részéről.

Ebben a cikkben, mivel szintén 2016-ban készült, még nem szerepelhetett a talán legarcpirítóbb eljárás-megszüntetés: az Elios-ügyé. Azt később elemeztük:

Utánajártunk: így szabotálta el a nyomozóhatóság és az ügyészség az Elios-ügy felderítését

Lassan elülnek a botrány hullámai a Tiborcz István cégének többmilliárdos bevételt hozó Elios-ügy körül[1], főhősünk vagyona pedig a polgári jog előírásainak is megfelelni látszó ingatlanbefektetések formájában halad a kifehéredés útján.

Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Kovács Attila

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás