közbeszerzés

Fidesz-közeli ügyvezetője lett, milliárdos közbeszerzést nyert egy cég az MTVA-nál

Bár az Appsters Kft. korábban is kapott munkákat az MTVA-tól, ezúttal különösen nagy értékű, 1,2 milliárd forintos megbízást nyert médiatartalom-kezelő rendszer fejlesztésére az Antenna Hungáriával közösen. Furcsa egybeesés, hogy az előbbi cégben éppen most lett ügyvezető az ELTE ÁJK HÖK-elnökeként 2013-ban egy gólyatábori szexbotrány eltussolásába belebukott Bubla Áron, aki 2014-ben önkéntesként segítette egy fideszes polgármester kampányát.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közbeszerzést írt ki „komplex médiatartalom-kezelő- és disztributáló rendszerének informatikai támogatása és továbbfejlesztésére”.  A kivitelező feladata az lesz, hogy az MTVA audiovizuális vagyonát és élő tartalmait az interneten jelenítse meg és juttassa el a végfelhasználókhoz (mobilalkalmazások, megjelenítést menedzselő, szerkesztőségi munkafolyamatokat támogató tartalomkezelő és portálrendszer, külső és belső rendszerkapcsolatok, tartalomtovábbító rendszer segítségével).

A tendert az uniós közbeszerzési értesítőben található adatok szerint nyílt eljáráson az Appsters Mobiltartalom-fejlesztő Kft. és az „Antenna Hungária” Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. nyerte.

Bár a két cég korábban is kapott már megbízásokat az MTVA-tól, a mostani összeg kiemelkedő, hiszen 1,2 milliárd forintról van szó.

Nem meglepő azonban az MTVA választása, ha az Appsters Kft. korábbi megbízásait nézzük. Ahogy arról az Átlátszó pár éve beszámolt, a cég évek óta nyeli a közpénzt: 2016 őszéig legalább 342 millió forint értékű megbízásra tettek szert a közszférában. Legnagyobb megrendelőjük korábban is az MTVA volt, de más állami intézményeknek és önkormányzatoknak is készítettek mobilos alkalmazásokat.

2010 óta nyeli a közpénzt az Index-alapító Nyírő András mobiltartalom-fejlesztő cége

Az egykori Index-alapító Nyírő András új cége, az Appsters Kft. nyeli a közpénzt 2010-es alapítása óta, eddig legalább 342 millió forint értékű megbízásokra tettek szert a közszférában. Legnagyobb megrendelőjük az MTVA, de más állami intézményeknek és önkormányzatoknak is készítettek mobilos alkalmazásokat.

És hogy mit lehet tudni a tender-győztes cégről?

Az Opten adatai szerint az Appsters Kft.-t 2010-ben jegyezte be a három tulajdonos: Bognár Botond, Lozsádi Dániel (a 4 DROPS Solutions Kft.-n keresztül) és Nyírő András, az Index egykori alapítója.

A kft. az elmúlt években jól teljesített, az éves forgalmuk minden évben meghaladta a 180-200 millió forintot. Ennek ellenére a cégben 2019. augusztus 8-án személyi változások történtek. A korábbi két ügyvezető Lozsádi Dániel és Nyírő András helyét Bognár Botond, valamint az 1991-es születésű, pusztamagyaródi Bubla Áron foglalta el. 

Méltatlanul viselkedett HÖK elnökként egy gólyatáborban

Utóbbi név ismerősen csenghet azoknak, akik figyelemmel követték annak az ügynek kimenetelét, amelyről az Index számolt be még 2014-ben. Egy magát megnevezni nem kívánó lány mesélt a lapnak arról, hogyan lett szexuális erőszak áldozata egy egyetemi gólyatáborban 2013-ban, és hogy a HÖK elnökségi tagjai hogyan próbálták meg az egyetem falain belül tartani a bűncselekményt.

Bár a cikkben nem szerepelt az intézmény neve, hamar kiderült, hogy az ELTE jogi karáról van szó. Az ügyben ezután fegyelmi eljárás indult az egyetemen a jogász gólyatábor hat szervezője ellen, amiért tudtak az ott elkövetett erőszakos cselekményről, mégsem értesítették hatóságokat és a kar vezetését sem.

Ennek eredményeként két joghallgató hallgatói jogviszonyának megszüntették. Egyikük Bubla Áron volt, aki a 2013-as gólyatábori erőszak idején az ELTE ÁJK hallgatói önkormányzatának vezetője volt, a másik pedig Vida Máté, aki a HÖK rendezvényszervezésekért felelős alelnöki posztját töltötte be.

Egy hallgatót két félévre eltiltottak tanulmányai folytatásától, további egy hallgató megrovást kapott, egy diákkal szemben pedig megszüntették az eljárást. Egy esetben – a hallgató betegségére tekintettel – elnapolták az eljárást.

A fegyelmi bizottság elnöke, Hack Péter büntetőjogász azzal indokolta a döntést, hogy bebizonyosodott: ugyan a fegyelmi eljárás alá vont hallgatóknak a feltételezett bűncselekmény elkövetésében nem volt semmilyen szerepük, felelősségüket az alapozta meg, ahogyan az ügyet kezelték az események megtörténtétől a nyilvánosságra kerülésig. Mindez méltatlan egy választott hallgatói vezetőhöz – mutatott rá Hack.

Az erőszakos cselekményt elkövető diák ellen rendőrégi eljárás indult.

Személyi asszisztens az EMMI háttérintézményében

Bubla Áron később fellebbezett a döntés ellen, így végül befejezhette tanulmányait az egyetemen. Bubla akkor azt nyilatkozta, nagyon elfogult ítélet született, amelyben őt és néhány kollégáját próbálták meg kikiáltani főkolomposnak. „A leghatározottabban állítom, szó sem volt az ügy eltussolásáról” − fogalmazott akkor a hallgató.

Egy idő után Bubla állást is kapott, nem is akárhol. Az Átlátszó Oktatás derítette ki 2015-ben, hogy személyi asszisztens lett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon.

Gyermekvédelemmel foglalkozik a nemi erőszak eltussolásával vádolt hökös

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság személyi asszisztenseként áll közalkalmazásban Bubla Áron, az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karának korábbi HÖK-elnöke, akit egy nemi erőszak eltussolásának vádjával zártak ki a karról. A 2013-as ELTE Állam- és Jogtudományi kari gólyatáborban történt nemi erőszak csak 2014-ben került nyilvánosságra, amikor az áldozat interjút adott az Indexnek.

A meglepő hírt az Index is átvette, és érdeklődött az Emberi Erőforrások Minisztériumnál (Emmi), hogy tudtak-e Bubla alkalmazásáról, és ha igen, a történtek miért nem jelentenek kizáró okot egy kormánytisztviselő alkalmazásánál – ráadásul éppen a gyermekvédelem területén.

A lapnak küldött válaszában a minisztérium megírta, nem volt tudomásuk az ügyről, és kivizsgálást kezdeményeznek. Nem sokkal később pedig közölték, Balog Zoltán miniszter személyesen utasította az SZGYF főigazgatóját, hogy tegye meg a szükséges munkáltatói intézkedéseket a jogviszony megszüntetésével összefüggésben.

Bublát tehát akkor elbocsátották, most azonban ismét felbukkant a közpénzekkel kitömött Appsters Kft.-nél.

Önkéntes munka a Fidesz-kampányban

Felmerül a kérdés, vajon mi lehet Bubla sikerének titka. Az egyik lehetséges válasz a Fidesszel való kapcsolat.

Bubla az Együtt közleménye szerint ugyanis részt vett Vattamány Zsolt Fidesz–KDNP-s erzsébetvárosi polgármester 2014-es kampányában, ő koordinálta a polgármester önkénteseit. Bubla közleményben tagadta, hogy tagja lenne a kampánystábnak, ám egy mondattal később ő maga hangsúlyozta, hogy az önkéntesen, „több száz más aktivistával együtt” végzett munkáját is visszaadta. Ezzel pedig tulajdonképpen elismerte, hogy önkénteskedett a fideszes jelöltnek.

Hogy az MTVA által favorizált Appstershez végül hogyan került Bubla (egyelőre a cég honlapján sincs feltüntetve a neve) azt nem tudni, de a cégjegyzék szerint egy másik vállalkozásban is érdekelt. A szécsényi székhelyű Passeum Europe Kft. tulajdonosa és ügyvezetője 2019 márciusa óta egyszemélyben Bubla, a cég többek között számítástechnikai eszközök kiskereskedelmével, szoftverkiadással és filmgyártással is foglalkozik. A vállalkozás tavalyi árbevétele 1,9 millió forint volt.

Bubla egyébként annak idején a jogi karon is láthatott furcsa pénzmozgásokat: az Átlátszó Oktatás 2016-ban egy KEHI-vizsgálatra hivatkozva írta meg, hogy Bubla HÖK-elnöksége idején több millió forintot mozgattak át az ELTE jogi karának hallgatói önkormányzatától a kari alapítványba a hallgatói önkormányzat tisztségviselői.

A dékán és a HÖK kétes szerződésekkel mozgattak át pénzeket a jogi kar alapítványába

Több millió forintot mozgattak át az ELTE jogi karának hallgatói önkormányzatától a kari alapítványba a hallgatói önkormányzat tisztségviselői – mutatják az Átlátszó Oktatás birtokába került dokumentumok.

 

Katus Eszter

Fotó: MTVA látogatóközpont, Szakál Szebáld/Átlátszó felvétele

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás