közpénzköltés

Már 1,36 milliárd forintnál járnak a belügyminisztérium Várba költöztetésével kapcsolatos kiadások

Tavaly szeptemberhez képest csak az összeg nőtt abban a belügyminisztériumi (BM) tájékoztatásban, amelyet az Átlátszó megkeresésére adott a tárca a Várba való költöztetésére vonatkozóan. Az akkori válasz szerint 1,2 milliárd forintot fizettek ki. Ez az összeg mostanra mintegy 150 millióval megnőtt. Az átpakolás időpontjáról továbbra sem tudni.

Idén május 31-ig nettó 1,364 milliárd forintot fizetett ki a Belügyminisztérium a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (BMSK) Zrt. részére, amely a tárca Várba való áthelyezését bonyolítja le – derült ki az Átlátszónak megküldött belügyi tájékoztatásból.

Mint korábban megírtuk, a 2014-es országgyűlési választások után jelentették be, hogy a kormányzati szervek a Várnegyedbe költöznek. Ezen belül pedig a belügyi dolgozókat egyrészt az Országház és az Úri utca közötti, volt MTA épületegyüttesben, másrészt a Nándor utca 5–7. szám alatti épületben helyezik majd el.

A Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium (jogelődje a Nemzetgazdasági Minisztérium) átköltöztetésére és az ahhoz szükséges beruházásokra egyébként 15,014 milliárd forintot különítettek el a 2018-as költségvetésből.

Tavaly ősszel számoltunk be arról, hogy a belügy addig 1,2 milliárd forintot fordított az átköltözéssel kapcsolatos kiadásokra, a tárca legújabb tájékoztatása szerint az összeghez még hozzájött mintegy 150 millió forint.

A tárca részéről azt írták, hogy „a két ingatlanról eltérő időpontban született döntés, így azok előkészítése is eltérő szakaszban van. A volt MTA épületegyüttes átépítésére az építési engedély hatályba lépett, teljes körben elkészültek a kiviteli tervek. A Nándor utcai épület építési engedélye ugyancsak hatályba lépett, a belsőépítészet kiviteli terve elkészült, azonban egyes szakági kiviteli tervek készítése még nem történt meg.”

Ez megegyezik a korábbi, tavaly ősszel adott tájékoztatással. Csakúgy, mint az, hogy az épületek kivitelezésére kétfordulós közbeszerzési eljárást indított a BMSK, ám az eljárást eredménytelennek nyilvánította, mert nem érkezett rá érvényes ajánlat, illetve „az új eljárás kiírásának időpontjáról még nem született döntés”.

A hvg.hu emlékeztetett néhány hete, hogy 2016 áprilisában L. Simon László, a Vár rekonstrukciójáért felelős államtitkár azt hangoztatta, hogy nem fog 200 milliárd forintba kerülni a közintézmények költöztetésével kapcsolatos felújítás. Ugyanakkor a sajtóban – így a Magyar Narancsban – megjelent számítások szerint már tavaly 350 milliárd forint felett járt az összeg.

Csikász Brigitta

Címlapfotó: A leendő Miniszterelnökség, az egykori karmelita kolostor felújítás alatt álló épülete a budai Várban 2017. szeptember 18-án. (MTI Fotó: Pólya-Pető Dávid)

Megosztás