megmondtuk előre

Hivatalos: a Várból a Kilián laktanyába költözik az Országos Széchényi Könyvtár

2018 szeptemberben írtunk először arról, hogy az Országos Széchényi Könyvtárnak (OSZK) valószínűleg ki kell majd költöznie a Budai Várból, mert útban van a NER-nek és a turizmusnak. Idén márciusban úgy értesültünk, hogy az OSZK új helye várhatóan a rossz állapotban lévő Kilián-laktanya lesz, és ezt most hivatalosan is bejelentették.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Tavaly több cikkben foglalkoztunk az Országos Széchényi Könyvtár sanyarú sorsáról: beszámoltunk például arról, hogy akadozik a 10 milliárdos digitalizációs szolgáltatás, száll az azbesztpor, és 40 milliós közüzemi díjtartozása van az intézménynek.

Ősszel Tüske László főigazgató teljes nyíltsággal beszélt a vitatott témákról a dolgozók előtt, és ekkor szóbahozta is, hogy az OSZK-nak valószínűleg költöznie kell, mert útban van a kormány nagy projektjének, a Várnegyed átalakítását célzó Nemzeti Hauszmann Tervnek, ami a turizmust preferálja.

„Sokkal hatásosabbnak érezzük azt, ha a könyvtár elmehet innen, összepakol és átadja a területet a borászati, sörészeti, csokoládégyártó cégeknek és az őket mozgató közönségszervezőknek, mert egyébként nem lesz nyugalmunk”  – mondta akkor a főigazgató értesüléseink szerint.

Szükségtelen beszerzések, rémisztő galádságok – kifakadt a Széchényi Könyvtár vezetője

Elismerte az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, hogy van azbeszt az épületben – persze nem nekünk, de a dolgozói előtt igen. A nemrégiben tartott értekezleten egyéb erős kijelentések is elhangoztak információink szerint.

Idén márciusban értesültünk arról, hogy várhatóan az egykori Kilián laktanya körúti épülete lesz az Országos Széchényi Könyvtár új állomáshelye. Információink szerint azonban a Ferenc körút és az Üllői út kereszteződésében álló Kilián laktanya vizesedik, mivel a Nagykörút valaha Duna-mellékág volt, ez a része pedig alacsonyabban is fekszik a város többi területénél. Ráadásul az épület bővítése sem megoldott, tehát semmilyen szempontból nem tűnik megnyugtató megoldásnak ideköltöztetni az ország egyik legfontosabb közgyűjteményét.

Győzött a vurstlilobbi, szedelőzködhet a Széchényi Könyvtár?

 

Május elején beszámoltunk arról, hogy nyárra bezár az Országos Széchényi Könyvtár, és valószínűleg többé már ki sem nyit a Várban. Kérdésünkre akkor Tüske László főigazgató nem mondott konkrétumot.

Nyárra bezár a Várban a Széchényi Könyvtár, és elképzelhető, hogy ott már nem is nyit ki többé

Május elején tájékoztatja az Országos Széchényi Könyvtár vezetősége a kollégákat arról, hogy meddig kerül lakat a nemzeti közgyűjteményre, és hol működnek majd tovább. Félő, hogy a Várnegyed orbanizálásának áldozatai lesznek, sok dolgozó attól tart, hogy ezek után ki sem nyitnak többé, a Várban legalábbis bizonyosan nem, legfeljebb csökkentett üzemmódban.

Május 10-én diákok élőláncot szerveztek a költöztetés elleni tiltakozásul, és a résztvevőket arra kérték, hogy vigyenek magukkal egy könyvet a kultúra szimbólumaként. A Facebook-on ugyan 2.500-an jeleztek érdeklődést, 365-en pedig részvételt, az eseményen végül csak maximum százan voltak.

Május 14-én pedig Tüske László, az OSZK főigazgatója bejelentette, hogy az OSZK a Budavári Palota F épületéből a Kilián-laktanyában kialakított új könyvtárba költözik át.

Címlapkép: Élőláncos tiltakozás az OSZK épülete előtt 2019. május 10-én (fotó: Dohi Gabriella)

Megosztás