közbeszerzés

Az év első felében Mészáros Lőrincék nyerték a nemzeti tőkésosztály tenderbajnokságát

Mészáros Lőrinc és két üzlettársának cégei összesen 406 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek 2018 első hat hónapjában.

Idén is figyelemmel követjük a nyilvános közzétételekből, hogy mennyi és milyen közbeszerzést nyert tíz Fidesz-közeli vállalkozó, illetve vállalkozás, mert ezeknek a cégeknek a bevétele jelentős részben állami megrendelésekből származik. Ahogy tavaly, most is kigyűjtjük a Közbeszerzési Értesítőből, hogy tíz kormányközelinek mondott vállalkozó/vállalkozás mekkora értékű állami megbízást kap.

Az általunk monitorozott vállalkozások közül 2017-ben és 2018 első negyedévében Szíjj László cégei nyerték a legtöbb közbeszerzést, ahogy a gyenge áprilist követő sikeres májusban is.

Június némi változást és kevés tendert hozott a NER-lovagoknak.

1, WHB

A Paár Attila tulajdonában lévő győri építővállalat a Városliget Zrt. megbízásából nettó 5,99 milliárd forintért építi a Dózsa György úti mélygarázst, és ez elég is volt az első helyezéshez.

2, Mészáros Lőrinc

Felcsút expolgármesterének eredeti foglalkozásához illően a Mészáros és Mészáros Kft.-vel (és a Vabeko Kft.-vel) a Nemzeti Közművek Zrt. tulajdonában lévő NKM Földgázhálózati Kft. nettó 3 milliárd forint keretösszegű szerződést kötött. Mészáros egy másik cége, az R-Kord Kft. a GYSEV megbízásából 1,3 milliárd forintért újrakábelezi a 16-os számú vasútvonal Porpác – Csorna közötti szakaszát, a Mediworks pedig 1,6 millió forintért napilapokat szállít az Eszterházy Károly Egyetemnek. Mészáros érdekeltségei tehát összesen 4,3 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek júniusban.

3, Szíjj László

Mészáros Lőrinc üzlettársának fő cége, a Duna Aszfalt Kft. nettó 3,44 milliárd forintért fejleszti a Bajai Közforgalmú Kikötőt.

4, Market

A Garancsi István tulajdonában lévő építőcég a KÉSZ Zrt.-vel közösen építi a Vasas új stadionját. A munkát 2017-ben nettó 5,2 milliárd forintért vállalták, de júniusban 424 millióval drágult.

5, a többiek

Balásy Gyula, Csetényi Csaba, Kuna Tibor, Varga Károly vállalkozásai, valamint a Valton és a ZÁÉV nem nyertek közbeszerzést júniusban, és korábbi szerződéseik ára sem emelkedett.

A júniusban elnyert tenderekkel együtt kialakult az első félév rangsora: Mészáros Lőrinc két üzlettársával áll a dobogón. Hármójuk cégei összesen 406,2 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek 2018 első felében.

  • Szíjj László 171,8 milliárd
  • Mészáros Lőrinc 145,5 milliárd
  • Varga Károly 88,9 milliárd forint

A 2018-as közbeszerzési verseny állását követő táblázatunk itt megtekinthető, a későbbiekben folyamatosan frissül. Az összegekbe beleszámoltunk a 2018 előtt kötött szerződésekhez kapcsolódó idei áremelkedéseket is.

 

Megosztás