Beruházás

Egymásra mutogat az önkormányzat és a kivitelező a csepeli strand félbemaradt felújítása miatt

Június 28-án megnyitott az április vége óta felújítás miatt zárva tartó Csepeli Strandfürdő. A munkálatok nem fejeződtek be a megnyitóra, a területen konténeröltözők és feltúrt részek vannak. A csepeli önkormányzat szerint a csúszás miatt a kivitelező a hibás, a megbízást elnyerő Intech Kft. viszont a XXI. kerület vezetésére mutogat. A felújítást most a helyi vagyonkezelő, a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. fejezi be.

Támogasd a munkánkat
pólóvásárlással!

Az önkormányzat tulajdonában lévő Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. még tavaly december 7-én kötött szerződést az Intech Kft.-vel a Csepeli Strandfürdő felújításának III. ütemére. A cég feladatai közé tartozott a főbejárat régi épületének lebontása, és egy új felhúzása, továbbá öltözők építése kabinokkal, szekrényekkel, zuhanyzókkal, vécékkel és takarítóhelyiségekkel.

Az Intech eredetileg nettó 348,9 millió forintért vállalta a feladatot, és a megállapodásban rögzítették a felek, hogy a beruházást legkésőbb 2019. május 31-ig meg kell valósítani.

Május 28-án azonban a Csepeli Városgazda Zrt. és az Intech Kft. módosította a szerződést: a kivitelezés költségét nettó 388,9 millió forintra (40 millióval) emelték, a kivitelezési határidőt pedig a nyári üzemű épületek esetében június 15-re, a téli épületek vonatkozásában pedig szeptember 20-ra tolták ki.

Az indoklás szerint utóbbi azért történt, mert a téli öltöző kétszintes lesz, és le kell bontani hozzá egy meglévő épületet.

„A téli öltöző módosított elhelyezése az új tervek alapján egy meglévő leromlott állagú épület lebontását igényli, továbbá a telepítési helyszín hatékony kihasználása érdekében a téli öltöző egy kétszintes épületként kerül megvalósításra, az eredeti alapterületet meghaladó méretben.”

Közben megérkezett a hőség, a lakosok strandolni vágytak, és háborogtak, hogy az 1612 fő befogadóképességű strand zárva van.

A csepeli polgármester szerint lelépett a vállalkozó

A XXI. kerület polgármestere, Borbély Lénárd saját Facebook-oldalán azt írta június elsején, hogy az eddig is csúszásban lévő Intech Kft. levonult a területről, ami azt jelzi, hogy a cég nem kívánja befejezni a munkát.

Borbély a szerződés felmondását helyezte kilátásba, valamint azt, hogy a céggel szemben érvényesítik a károkat, és megteszik a jogi lépéseket is. A polgármester azt is közölte, hogy a kellemetlenségek miatt ezen a nyáron a csepeliek  alacsony összegű belépődíjért használhatják a strandfürdőt, a felújítást pedig a kerület fejezi be.

Két nappal később, június 3-án a Csepeli Városgazda Zrt. azonnal hatállyal felmondta az Intech Kft.-vel kötött szerződést arra hivatkozva, hogy a strand felújítása a módosított ütemtervhez képest is többhetes csúszásban van, és a cég a neki küldött felhívások ellenére sem tett meg minden tőle telhetőt a szerződésszerű teljesítés érdekében.

Az alább teljes terjedelemben olvasható dokumentumban az áll, hogy az Intechnek a módosított ütemterv szerint áprilisban kellett volna elérnie a 40%-os készültségi fokot, ez azonban még mindig nem történt meg, tehát nem tartotta a részhatáridőket. Az önkormányzati vagyonkezelő szerint június elsején és másodikán (szombat és vasárnap) nem is dolgoztak a strand területén, holott a mielőbbi átadás érdekében korábban engedélyezték a cégnek a hétvégi munkavégzést.

A csepeli önkormányzat honlapján június 13-án jelent meg az ügyről egy részletes tájékoztató, amelyben szerepel, hogy a 40 százalékos készültség azért fontos körülmény, mert csak annak elérésekor nyújhatott volna be számlát az Intech.

A strand végül június 28-án kinyitott mérsékelt jegyárakkal és konténeröltözőkkel, de a munkálatok még sokáig fognak tartani.

Néhány nappal a megnyitás előtt néztük meg a strandfürdőt, amikor a kapuk még zárva voltak, de az áldatlan állapotok kívülről is jól látszottak.

 

Egymásra mutogat az önkormányzat és a kivitelező a csepeli strand félbemaradt felújítása miatt from atlatszo.hu on Vimeo.

A kivitelező szerint el tudták volna végezni a munkákat

Az Intech Kft. ügyvezető igazgatója,  Eigler Tamás, az Átlátszónak azt mondta, hogy a munkát be akarták és be is tudták volna fejezni. Lapunknak azt hangsúlyozta, jogszerűtlenül mondták fel a a szerződést a cégével.

„Azt szeretném, ha jogszerűen járnának el, amire fel is szólítottuk őket. Mindenesetre a cégnek okozott kár miatt is indítunk kártérítési pert, és azért is, mert a polgérmester a nyilatkozataival megsértette az Intech Kft. jóhírnevét. Nem igaz, hogy levonultunk a strandfürdő területéről, és az sem állja meg a helyét, hogy túlvállaltuk magunkat.”

Eigler Tamás megjegyezte még azt, hogy egy közel 140 millió forintos számla befogadása előtt egy nappal mondtak fel az Intech Kft.-nek, amely egy kisebb összegű előlegen kívül eddig maga fizette a munkákat.

Az Opten céginformációs rendszer adatai alapján az Intech tavaly mintegy 76 millió forintos árbevétel mellett 2,4 millió forintos adózott eredményt ért el. 2017-ben az értékesítés nettó árbevétele 85,4 millió, 2016-ban pedig 221,6 millió forint volt.

A Csepeli Városgazda folytatja a felújítást

Az üggyel kapcsolatban megkeresést küldünk a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt.-nek. Annak vezérigazgatója, Trefán László azt közölte, hogy a törvény és a felmondott szerződés alapján az elszámolás folyamatban van, illetve, hogy a cégnek még nem fizettek.

Hozzátette azt is, hogy a kft. szerződésszegése miatt a „vele szemben érvényesíthető kötbérigényre figyelemmel fog megtörténni. Amennyiben a Megrendelő Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt.-nek a kötbér mértékét meghaladó kára keletkezik, azt jogosult lesz Vállalkozó felé továbbhárítani.”

Az, hogy a felújítást megrendelő Csepeli Városgazda folytatja a munkálatokat, a vezérigazgató tájékoztatása szerint nem jár majd plusz kiadással. Trefán László megjegyezte, hogy a zrt. mindent megtesz azért, hogy a munkákat mielőbbi befejezzék.

Csikász Brigitta

Fotó és videó: Bodoky Bence
A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás