Egyéb

Nem voltak biztosítva a Szerb utcába kikölcsönzött festmények

Újabb részlet derült ki a Szépművészeti és a Brand Lab Kft. közti műkincskölcsönzésről.

 

tamogatoi_rontgen_jav2

 

Előzmények

Politikaközeli cégek, alapítványok és személyiségek az állami múzeumok ügyféllistáin

Már három múzeum elárulta, kiknek és mennyiért adta bérbe műtárgyait és termeit, a Szépművészeti még mindig nem

Győzelem, ingyen adja ki a közérdekű adatokat a Szépművészeti!

Már csak 420 ezer forintot kér a Szépművészeti a közérdekű adatokért

600 ezer forintot kér a Szépművészeti Múzeum a képkölcsönzési listáért

Nem mutatja meg a Szépművészeti a Habonyék által visszaadott képeket

A Szépművészeti Múzeum tíz értékes antik festményt kölcsönzött ki a Szerb utca 9-be

Másfél évünkbe telt kideríteni, hogy a Szépművészeti Múzeum 2013-ban 10 értékes antik festményt adott kölcsön a Szerb utca 9.-be. Szerettük volna megnézni, hogy a visszaadott képek sértetlenek-e, de a múzeum nem engedélyezte számunkra a műtárgyak megtekintését.

Ezt követően közadatigénylésben kértük ki a Szépművészetitől az összesen 300 millió forint értékű festmények biztosítási szerződését, amely érvényben volt a kölcsönzés idején. Mármint feltételeztük, hogy volt ilyen, hiszen nagyértékű műtárgyakról van szó, amelyek a nemzeti vagyon részét képezik.

A Szépművészeti Múzeum válaszából azonban kiderül, hogy a festmények nem voltak biztosítva arra az időre, amíg Brand Lab Kft. a Szerb utca 9.-ben tárolta őket.

A Habony Árpád esküvői tanújaként is ismert Baán László által vezetett intézmény tájékoztatása szerint a kölcsönzési szerződés 7.-ik pontjában a Brand Lab teljes kártérítési felelősséget vállalt a műtárgyakért. Mivel azonban a cég akkori, 56 millió forintnyi saját tőkéje nem fedezte a festmények 300 milliós biztosítási értékét, a szerződés előírta egy kereskedelmi biztosítás megkötését.

Most azonban kiderült, hogy az Andy Vajna -féle TV2 újdonsült gazdasági igazgatójának, Halkó Gabriellának cége nem kötött biztosítást a festményekre.

A Szépművészeti tájékoztatása szó szerint:

„Közérdekű adatigénylési kérelmével összefüggésben a további, kiegészítő biztosítékként szolgáló biztosítási szerződés dokumentumait is megkerestük, de a biztosítási szerződést irattári dokumentumaink között nem találtuk.

Az ezzel kapcsolatban elrendelt belső vizsgálat alapján megállapítást nyert, hogy a biztosítási szerződéskötés folyamata ugyan megkezdődött, de nem fejeződött be.

A biztosítási ügyintézésért ügykörileg felelős kolléga időközbeni távozása miatt személyi felelősség utólag már nem állapítható meg.”

Összefoglalva: nem nézhetjük meg a képeket, amik nem voltak biztosítva, de nincs felelős.

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás