családok éve

Welcome: Tiborcz bátyja is tisztséget kapott a Mészáros-féle MKB-csoportban

Egyre több jel utal arra, hogy az Orbán Viktorhoz legközelebb álló két üzleti egység, vagyis a Tiborcz család és a Mészáros-csoport között teljes az átjárhatóság. Az érintett felek elsőként az Appeninn Nyrt.-ben lettek hivatalos társak, majd – miként az Átlátszó kiszúrta – most májusban a felcsúti lobbi által ellenőrzött MKB Bank új informatikai cége felügyelőbizottságában tűnt fel egy Tiborcz. Igaz, nem a méltán népszerű István, hanem a bátyja, Péter.

Az MKB Bank tulajdonosi ábrájából kiderül, hogy Mészáros Lőrincnek mára – közvetve – 48,62 százalékos részesedése lett a pénzintézetben (a Metis Magántőkealapon és egy Rkofin nevű kft.-n keresztül). Állandó társa, a Duna Aszfalt-birtokos Szíjj László (a Blue Robin Investments haszonhúzójaként) 32,9 százalékot tudhat magának, de időközben az a Minerva Befektetési Alapkezelő Zrt. is az ő ellenőrzése alá került, amely további 9,99 százalék felett rendelkezik (az Eirene Magántőkealap gazdájaként).

Mészáros és Szíjj együtt tehát bő 91 százaléknyi MKB-részvényt kezel, sőt van még egy 3,1 százalékos „bankdarab” a Pantherinae Pénzügyi Zrt.-nél is; utóbbi céget tavaly decemberben szerezte meg az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő, melynek elismert tulajdonosa nem más, mint Vida József, a Takarékbank főnöke. Aki úgy egyébként a központi Mészáros-vállalatként jegyzett Opus Globalban is igazgatósági tag.

Az eddigi, cégnevekkel dúsított körmondatokon csak azért vezettük végig az olvasót, hogy tudatosítsuk: az MKB ma már szőröstül-bőröstül a felcsúti lobbié. És mivel ez az érdekkör a Fidesz-időszak minden pillanatában terjeszkedik, nyilvánvalóan a bankcsoportjuk is állandó bővülésben van. A pénzintézet május 10-én tájékoztatta a szakmai közvéleményt, hogy MKB Digital Zrt. néven új informatikai vállalkozást jegyeztetett be – a tisztségviselőkről azonban nem volt szó a hivatalos kommünikében.

Az Átlátszó viszont kiszúrta, hogy miközben az igazgatóságot és a felügyelőbizottságot alapvetően régi MKB-arcokkal töltötték fel, utóbbi testületbe – Balog Ádám elnök-vezérigazgató és Nyemcsok János általános vezérhelyettes mellé – bizonyos Tiborcz Péter is bekerült.

Ő pedig nem más, mint Tiborcz István bátyja, akinek látványos üzleti aktivizálódására idén februárban már felhívtuk a figyelmet. Ez a pozíciószerzés tehát igazolja, hogy az Orbán Viktorhoz legközelebb álló két bizniszegység, vagyis a Tiborcz család és a Mészáros-csoport között teljes az átjárhatóság. Pláne, hogy az érintett felek már a tőzsdei Appeninn Nyrt.-ben is egymás üzlettársai lettek.

A most MKB-felügyelőbizottsági tisztséghez jutott Tiborcz Péter 2015-ig a NAV informatikai fejlesztési főosztályának vezetőjeként szolgálta a hazát. Korábban energetikai tanácsadóként foglalkoztatták a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, ezt megelőzően, a 2006–2010-es ciklusban pedig a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke volt (ebből az időszakból egy fényképet is megőrzött róla az internet).

Ezek a hivatalos nyomok Tiborcz Péterről, a pletykák szerint azonban évek óta kulcsszereplő a hazai informatikai piacon. A  Heti Válasz 2016-ban az azóta beszántott Magyar Nemzeti Kereskedőház világméretű partnerhálózatával hozta kapcsolatba a nevét, sőt – miként megírtuk – igazán közel áll az állami megrendelésekkel kitömött Symmetria Magyarország Zrt.-hez is. Olyannyira, hogy a 2018-as választások után néhány hónappal nevére vette az ehhez az cégegyütteshez tartozó, információtechnológiai tanácsadással foglalkozó TransCon Húngaro Zrt.-t.

Mindemellett ugyancsak Tiborcz Péter ügyvezeti az öccse birtokában lévő, épp végelszámolás alatt álló HCS Experts Kft.-t. Erről a vállalkozásról a Népszava írta meg tavaly, hogy felfedezhető a 24.hu által megszellőztetett Microsoft-botrányban.

Az Átlátszó most azt a tényt is észrevette a cégbírósági kutakodásai során, hogy a HCS Experts alapítójaként Tiborcz István nemrég 850 ezer forintos havi végelszámolói bért állapított meg Péter nevű bátyjának. Akad tehát, akinek egy cégbezárás is gigabiznisz.

Békeházy Ince

Megosztás