családok éve

Tiborcz bátyja is kijött a fényre: vezérigazgató lett egy érdekes cégben

Régóta tartja magát a pletyka, hogy a hivatalos cégiratokban foglaltaknál jóval nagyobb befolyása van az informatikai piacon Tiborcz István bátyjának, Péternek. Mostanra „beért” a pletyka: a miniszterelnök vejének testvére immár papíron is vezérigazgató egy olyan, TransCon Húngaro nevű részvénytársaságban, amely az állami óriásmegbízásokból élő Symmetria–Syncope-csoport testvérvállalata.

Add az adód egy százalékát az Átlátszónak!

További részletek: atlatszo.hu/azenadombol

Kicsoda Tiborcz Péter? Az öccséről, Istvánról már mindent tudhat a nagyérdemű. Péter azonban eddig homályban tartotta magát: a legutolsó hír az volt róla, hogy az általa ügyvezetett, de István birtokában lévő HCS Experts Kft. végelszámolás alatt áll. Erről a cégről a Népszava írta meg tavaly, hogy neve felfedezhető a 24.hu által megszellőztetett Microsoft-botrányban. Tiborcz István 2015-ben jelent meg tulajdonosként az egyik Microsoft-viszonteladónak rendszeresen beszámlázó HCS Expertsben, s a társaság ebben az évben váratlanul megtáltosodott, a kormányfő veje 389,8 millió forintot tudott osztalékként kivenni belőle.

Tiborcz Péter közvetlenül a HCS Experts-ügyvezetés előtt a NAV informatikai fejlesztési főosztályának vezetőjeként szolgálta a hazát és a családot. Korábban energetikai tanácsadóként foglalkoztatták a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, ezt megelőzően, a 2006–2010-es ciklusban pedig a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke volt (ebből az időszakból egy fényképet is megőrzött róla az internet).

Ezek tehát a hivatalos nyomok Tiborcz Péterről. A pletykák szerint azonban évek óta kulcsszereplő a hazai informatikai piacon – és a  Heti Válasz 2016-ban az azóta beszántott Magyar Nemzeti Kereskedőház világméretű partnerhálózatával kapcsolatban is szóba hozta a nevét. A hetilap azt írta: a Tiborcz-család egy Syncope-Project nevű kft. képében van jelen a külgazdasági tárca által dotált bizniszben.

Az amerikai és mexikói képviseleti irodákkal „berobbanó” vállalkozás főtulajdonosa a huszonéves Bertha Péter, aki még 18 évesen szerezte első üzleti-tulajdonosi élményét – „véletlenül” egy olyan társaságban (PBE Energiamenedzsment Kft.), amely később a kormányfő vejének befolyása alá került.

A cégbírósági adatok összeolvasásából az is kiderült, hogy Bertha nagyanyjának lánykori neve Tiborcz, a férfi tehát a miniszterelnök vejének rokona.

A Heti Válasz annak idején próbált kapcsolatba lépni a Syncope-Projecttel, azt tudakolván, igaz-e, hogy Tiborcz Péter (és István) szokott tárgyalni a kft. nevében, de válasz – akkor még – nem érkezett.

Azóta viszont „az élet” mindenre megadta a választ. Az imént emlegetett Syncope-Project még 2017 végén alapított egy TransCon Húngaro Zrt. nevű, információtechnológiával és tanácsadással foglalkozó leányvállalatot, melyet aztán a 2018-as választások után néhány hónappal Tiborcz Péter magához ragadott – hivatalosan bejegyzett tulajdonos-vezérigazgatóként.

A TransCon és a Syncope azóta is egy irodaházban működik a Parlament épülete közelében (a Kálmán Imre utca 1. szám alatt). És a közelmúltig ugyanezen a bázison üzemelt az állami megrendelésekkel kistafírozott, árbevételét 2014-ről 2015-re 1,2-ről 5 milliárd forintra növelő, majd 2018-ra már közel 7 milliárdos forgalmú társasággá terebélyesedő Symmetria Magyarország Zrt. is. Utóbbiról szintén évek óta rebesgetik, hogy a Tiborcz-nagycsalád befolyási övezetéhez sorolható (noha a cégbíróságon iktatott dokumentumokból ez nem derül ki), mert például a fent említett rokon, Bertha Péter ennél a vállalatnál is projektmenedzseri rangot kapott.

Egy biztos: miután Tiborcz Péter vezérigazgatói szerepet vállalt az egy tőről fakadó Symmetria–Syncope–TransCon Húngaro-hálózatban, immár a vak is láthatja, hogy a miniszterelnök veje körüli érdekcsoport nemcsak a luxusingatlanpiacon mozgolódik, hanem fontos pozíciókat fogott az állami óriásmegbízásoknak „kitett” informatikai szektorban is.

Békeházy Ince

Címlapkép: Tiborcz István és Orbán Viktor (fotó: Orbán Viktor/Facebook)

Megosztás