jóhiszemű befektetők

Kínaiak nyitnak Skála áruházat Budapest szívében, az Alexandra könyvesház helyén

Nem 1978. november 16-át írunk és nem is Demján Sándor szelleme tér vissza. A régi Skála-logó mögött, alatt egy hamisítatlan kínai vegyeskereskedés nyílik a napokban. A helyszín a Károly körút, a Dohány utcai zsinagóga–Madách tér-tengely közepe.



Társadalmi célú hirdetés

Tegnap egy vitatható vizuális értékű Sisi-szobrot kapott a pesti belváros Károly körúti szakasza, de hamarosan lesz ott más csodálnivaló is. Rohamtempóban pakolják az árukészletet – ruhaneműket, illetve más, nagy és kicsi, olcsó és még annál is olcsóbb termékeket – a nem oly’ rég még Alexandra könyváruházként működő épületbe. A nyitásra kész, épp eladó-pénztárosokat kereső üzletközpont kínálata nyilván XXI. századi lesz, ám a Skála-cégér az 1970–1980-as éveket idézi.

Hogyan lett az egykor a K&H Bank tulajdonában lévő, a botránybróker Kulcsár Attilának átjátszott, később pedig Alexandra-logóval ékesített palotarészből új, kínai vegyeskereskedés?

Tavaly még arról szóltak a hírek, hogy az egykori könyvközpontot, mely az Alexandra-bedőlésig a Matyi Dezsőhöz köthető cégek többségének székhelyeként is működött, Varga Zoltán milliárdos befektető, a Central Médiacsoport feje vette meg a Media Records Zrt.-n keresztül. Utóbbi vállalat – és ezzel a Károly körúti épület – azonban idén júniusban a fucsieni illetőségű, de az 1990–2000-res években már Pécsett boltolgató He Zhi Rong és fia, Rao Qi Hao tulajdonába került.

Innentől pedig már nyílegyenes volt az út a Skála-nyitásig. Arról sokat cikkezett a sajtó az elmúlt években, hogy a Skála névhasználati joga kínai befektetőké lett. A cégbíróságon fellelhető dokumentáció szerint a Nyugati téri Skála Metró földszintjén, galériaszintjén és első emeletén 2015-ig egy Nyugati Csillag nevű kft. képében volt jelen a keleti vonal; ez a cég bérelt bő 4000 négyzetméternyi üzlethelyiséget a legendás áruházban.

Majd a bérleti jogot átvette az ugyancsak kínai hátterű Nyugati Centrum Kft., amely aztán kiköltözött a Skála Metróból, és idén új telephelyet létesített a Bajcsy-Zsilinszky út 63. alatti úgynevezett Nyugati Átjáróházban – ahol jelenleg ugyancsak Skála-márkanév alatt folyik az árukereskedelem. Sőt, aki eladó vagy pénztáros akar lenni a volt Alexandra-épületben most nyíló „prémium” Skálában, annak a Bajcsy-Zsilinszky úti „fapados” Skála elérhetőségein kell jelentkeznie.

Noha a kínai nevek dzsungelében nehéz eligazodni, az biztos, hogy a Bajcsy-térségben érdekelt Nyugati Centrum Kft. egyik tulajdonosa ugyanabba a XIV. kerületi, Bazsarózsa utcai házba van bejelentve lakóként, mint a Károly körúti új Skála gazdái – vagyis a személyi összefonódásra dokumentumértékű bizonyíték is akad.

Az 1970–80-as évek után tehát 2018-ra megint divatba jön a Skála-hálózat, ha akarjuk, ha nem.

Békeházy Ince

Címlapkép: a szerző felvétele.

Megosztás