közpénzégetés

Két állami cég is finanszírozza a Fidesz kommunikációs igazgatóját

Havi 600 ezer forintos jövedelemkiegészítést biztosít az állam – két gazdasági társaságán keresztül – Hidvéghi Balázsnak. Az érintett vállalatok az MFB-csoport tagjai; a Fidesz kommunikációs igazgatója bölcsész létére lett igazgatósági és felügyelőbizottsági tag a banki leánycégeknél. Más fontos pártembereket is hasonló módon juttat pluszpénzhez a hatalom.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Ha van valami, amit nem a Fidesz talált ki, az a pártkáderek közpénzes pozícióba helyezése. A szociálliberális kormányok idején például még a hagyományosan privatizációpárti, magántulajdonhívő SZDSZ is elcsábult – annak rendje és módja szerint belobbizta fontos embereit egy-egy állami vállalat túlduzzasztott igazgatóságába, felügyelőbizottságába.

Orbán Viktor pártja persze ellenzékből még támadta ezt a gyakorlatot, és igyekezett szűkebbre vetetni a politikai érdemek alapján osztogatott céges tisztségek körét.

Mivel az állaspontra általában döntő befolyást gyakorol az üléspont, kormányon már a Fidesz folytatta elődei gyakorlatát.

Nemrég derült ki például, hogy a 2015-ig igazságügyi államtitkárként működő Répássy Róbert – amellett, hogy a Miniszterelnökség az ügyvédi irodáját is foglalkoztatgatja – nyáron igazgatósági taggá avanzsált a Szerencsejáték Zrt.-nél.

Az Átlátszó most azt is észrevette, hogy ugyanő a MÁV felügyelőbizottságában szintén kapott egy helyet, s míg a lottócégnél havi 170 ezer forintos, a vasúnál 210 ezres tiszteletdíjban részesül.

Nemcsak Répássynak van ekkora „szerencséje”. Az a Galambos Dénes például, akit a 2018-as választáson a Jobbik egyetlen egyéni győzelmét produkáló Pintér Tamás páholt el a dunaújvárosi körzetben, először a Magyar Villamos Műveknél, majd a minap a Paksi Atomerőműnél is igazgatósági tag lett. Előbbinél havi 180 ezres „talált pénzért”, utóbbinál elvileg 170 ezerért, de ezt az összeget állítólag nem veszi fel.

Galambost olyannyira nem hagyták az út szélén, hogy mindeközben fizetett miniszterelnöki biztosként is van módja cselekedni a hazáért, pontosabban Dunaújváros és térsége ipar- és területfejlesztéséért.

Az eddig emlegetett nagyságoknál jelentősebb megbecsültségnek örvend a Fidesz – bölcsész végzettségű – kommunikációs igazgatója. Őt a Magyar Fejlesztési Bank által összefogott állami cégegyüttes látja el gazdasági tudást feltételező feladatokkal.

Eddig nem vette észre a sajtó, de Hidvéghi Balázst, miután 2016 őszén elnyerte mai párttisztségét, szinte azonnal igazgatósági taggá avatták (havi 400 ezerért) a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt.-nél, és lett egy felügyelőbizottsági pozíciója a szintén az MFB-csoporthoz tartozó MMBF Földgáztároló Zrt.-nél is (a cégbíróságon iktatott kinevező dokumentum szerint havi 200 ezer forintért).

Az MFB egyébként régóta aktív a káder-mellékfoglalkoztatásban. 2014 óta igazgatósági tag a fejlesztési bankban két korábbi fideszes országgyűlési képviselő: Bohács Zsoltról és az MDF-ből indult Varga Istvánról van szó, aki ma már a kormánypárti médiaholding egyik vezéralakja.

Békeházy Ince

Címlapkép: Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója sajtótájékoztatót tart Az ellenzék lebontaná a határzárat címmel, amelyen bemutatta pártja új plakátját Budapesten, az Alkotmány utcában 2018. január 30-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Megosztás