BD FCKN PST ZRT

Szétköltözött Tiborcz István és Andy Vajna – indulhat a luxusfejlesztés a Mahart-házban

A filmipari kormánybiztos kiköltöztette cégeit a Pesti Vigadó melletti Mahart-házból, és az ingatlanban lévő egytizednyi tulajdonrészét is eladta Tiborcz Istvánéknak – vette észre az Átlátszó. Indulhat tehát az állam által támogatott luxushotelfejlesztés az úgynevezett Dorottya Házban.Társadalmi célú hirdetés

Figyelemreméltó változásbejegyzési kérelem érkezett a cégbíróságra most hétfőn, azaz november 5-én. A frissen benyújtott hivatalos dokumentumok arról tanúskodnak, hogy idén júniusban a Viona Projekt Kft. és a Fortuna Prince Kft. – kétharmad-egyharmad arányban – megvásárolta a 235 millió forintos jegyzett tőkéjű Bár-Co. Vendéglátóipari és Szolgáltató Kft.-t a V2 Investments Befektetési Kft.-től.

A fantáziadús cégnevek mögött persze élő embereket találunk, nem is akárkiket. A Viona Projekt például a BDPST Group egyik leányvállalata, azaz Tiborcz István érdekeltsége, a Fortuna Prince nevű társaságot pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatói pozíciójából nemrég kibillentett Szivek Norbert stábja irányítja.

A Bár-Co. Kft. egyebek mellett arról híres, hogy ez a cég birtokolja a belpesti, Apáczai Csere János utcai Mahart-ház egytizedét. Ez ugyanaz az épület, melynek nagyobb része már 2016-ban a Viona–Fortuna-cégkettőshöz került – ugyancsak kétharmad-egyharmad arányban. A Bár-Co.-t júniusig tulajdonló V2 Investmentsről meg azt érdemes tudni, hogy Andy Vajna filmipari kormánybiztos portfoliójába tartozik.

Közérthetőbben: annyi történt, hogy Andy Vajna június legelején az összes cégét kiköltöztette a Mahart-ház Vigadó utca felől megközelíthető épületrészéből (az új székhely Rákóczi út 1-3. alatt található irodakomplexum lett), majd el is adta az általa addig használt egytizednyi ingatlandarabot Tiborczéknak.

Utóbbiak egyébként addigra nemcsak a Mahart-sarokházban rendelkeztek többségi befolyással, hanem a Vörösmarty térrel érintkező teljes háztömbben, tehát a tulajdonviszonyok mostani rendezése után indulhat is a belváros egyik legexkluzívabb szállodafejlesztése.

Amit az orbáni állam ott segít, ahol tud: júliusban a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a miniszterelnöki vej óriásprojektjét, és a rendeletben külön kikötötte, hogy a beruházás esetében „építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, valamint településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni”. Sőt a HVG a minap már arról írt, hogy a hotelépítők akár ki is belezhetik a palotát, kizárólag az utcai homlokzatot kell megőrizniük.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás pedig arról árulkodik, hogy a teljes házfelvásárlást és a „tömbrehabilitációt” eddig már 7,24 milliárd forintnyi kölcsönnel támogatta a Mészáros Lőrinchez egyre közelebb sodródó Takarékbank.

Békeházy Ince

Címlapfotó: Átlátszó / Pápai Gergely

Megosztás