adatigénylés

Az Iparművészeti Múzeum titkolja, hogy mit adott kölcsön a Karmelitába a Miniszterelnökségnek

Decemberben derült ki, hogy a Budai Várban kialakított új miniszterelnöki hivatal szőnyegei az Iparművészeti Múzeum török gyűjteményéből származnak. Közadatigénylésben kértük ki a kölcsönadott tárgyak listáját, de a múzeum egy trükkös válasszal elkerülte, hogy megtudjuk, miket adtak oda Orbán Viktor új irodájába.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Karácsony előtt a Miniszterelnöki Kabinetiroda megmutatta a sajtó néhány munkatársának a Budai Várban, az egykori Karmelita-kolostorban kialakított új miniszterelnöki hivatalt. A sajtóbejárás után az Index és az Origo is megírta, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök új irodájában lévő szőnyegek az Iparművészeti Múzeum török gyűjteményének darabjai.

 

Múzeumi szőnyegeken taposnak Orbán új irodájában a Várban

Megnézhette a sajtó a miniszterelnök új irodáját, amire több milliárd forint közpénzt költöttek, de a kormány és a propagandasajtó ennek ellenére azt hangsúlyozza, hogy egyszerű és puritán. Azt viszont még az Origo is megírta, hogy az iroda szőnyegeit, amiket a padlóra terítve, rendeltetésszerűen használnak, az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből kölcsönözte ki a Miniszterelnökség.

Szerettük volna megtudni a részleteket, ezért közadatigénylésben kértük ki az Iparművészeti Múzeumtól, hogy hány darab, hány éves, és mekkora értéket képviselő szőnyeget adtak kölcsön a miniszterelnök új irodájába. Erre a múzeum azt válaszolta, hogy nem adatkezelő a kérdésben, mert “nincs tudomásunk arról, hogy mely kölcsönadott szőnyegek kerültek az új miniszterelnöki irodába”.

Második körben ezért a 2015 eleje és 2018 vége között, nem más múzeumok számára kölcsönadott műtárgyak listáját kértük ki az Iparművészetitől. Ebben az adatigénylésben kihangsúlyoztuk, hogy a listán kérjük feltüntetni a műtárgyak alkotójának nevét, az alkotások nevét/címét, a műtárgyak életkorát, a kölcsönzések időtartamát, az alkotások tárolási helyét a kikölcsönzés időtartama alatt, valamint a kikölcsönző megnevezését.

Az Iparművészeti Múzeum trükkös választ adott: 3 külön táblázatban küldte meg a kölcsönadott tárgyak nevét, a kölcsönzések időtartamát, és a kikölcsönzők nevét. Utóbbiak között ugyan ott van a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. és tárolási helyként a Karmelita, de nem beazonosítható, hogy mely műtárgyak kerültek oda a múzeumból.

Ezután külön kértük az Iparművészetitől, hogy szíveskedjenek az általunk kért adatokat egy összesített listában megküldeni, amelyből egyértelműen kiderül, hogy mely tárgyakat ki kölcsönözte ki tőlük, és mekkora időtartamra. Erre azonban már nem is reagált múzeum, ezért panaszt tettünk ellene a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH).

Korábban ugyanilyen adatigénylésekkel derítettük ki, hogy a Szépművészeti Múzeumból 34 festményt és 4 szobrot, a Nemzeti Múzeumból pedig 14 festményt kölcsönöztek ki a Karmelitába a Miniszterelnökségnek.

Megosztás