nemzeti tőkésosztály

A hétvégén elhunyt filmipari biztost tavaly több Vajna-vállalatban egy amerikai társaság váltotta végső tulajdonosként

AV Investments Befektetési Kft. – Andy Vajna egyik legfontosabb társasága (volt), alá tartozik többek között a videójátékok animációjával foglalkozó Digic Holding, a műsorgyártó Iko Holding, valamint a Nobu luxuséttermet üzemeltető Buno, és a Rádió 1-et üzemeltető Radio Plus. Az AV Investments Befektetési Kft.-ben tavaly novemberig a hétvégén elhunyt Andy Vajna volt a többségi tulajdonos, a kisebbségi pedig a Cinergi nevű, Delaware-ben bejegyzett cég. Ekkor viszont váltás történt: Vajna teljesen kiszállt és a Cinergi lett az egyedüli tulajdonos. Bár az amerikai társaságot szintén Vajnához szokták kötni, lévén, ő volt a vállalat igazgatója, valódi tulajdonosairól a delaware-i internetes cégadatbázisban nem találni semmilyen információt.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Az AV Investments nevű társaság tagjainak adatai: Cinergi Pictures Entertainment, Inc. – olvasható az Optenben. Meglepő ez, különösen annak fényében, hogy tavaly novemberig a vállalatban a Cinergi mellett Andy Vajna maga is tulajdonos volt.

Az AV Investments a hétvégén elhunyt filmipari kormánybiztos egyik legfontosabb cége volt. Hogy miért szállt ki, azt nem tudjuk, ami biztos, hogy a társaság tavaly novemberben teljes egészében a Las Vegas-i címmel rendelkező, de Delaware-ben bejegyzett Cinergihez került. Delaware több, amerikai cégalapítással foglalkozó szakhonlap szerint tipikus offshore-helyszín.

Vajnát előbb az AV Perfect nevű, saját tulajdonában álló magyar cég váltotta, majd pedig a Cinergi.

Forrás: Opten

Bár a Cinergit is szokás Vajnához kötni, mivel a magyarországi céges iratok szerint ő az igazgatója, e társaság esetében a valódi tulajdonosról az internetes cégadatbázisban nem találni semmit, mi is hiába kerestük, nem találtuk a tulajdonosi információkat. Így viszont ha változás történik a Cinergi tulajdonosi szerkezetében, akkor arról sem fogunk értesülni – ha csak nem kötik az orrunkra például egy, a magyar cégbíróságra beadott dokumentumban.

A Cinergi nemcsak az AV Investmentsnek lett a végső tulajdonosa, értelemszerűen az AV Investments alá tartozó társaságoknak is. Az érintett cégek között van a Nobu luxusétterem működtetője, a Buno, a videójátékok animációjával foglalkozó Digic Holding, a TV2-nek műsorokat gyártó Iko Holding, a Radio Plus, ami a Rádió 1-et üzemelteti, valamint a Dynamopest, ami az Est Media-részvények egy részét birtokolja – a másik részét maga az AV Investments.

 

Íme, a lista:

– Radio Plus (egyedüli tulajdons AV Investments, így tehát a végső tulajdonos a Cinergi)

– City Center Development (egyedüli tulajdons AV Investments, így tehát a végső tulajdonos a Cinergi)

– Költő Estates (egyedüli tulajdons AV Investments, így tehát a végső tulajdonos a Cinergi)

– AV Progress (egyedüli tulajdons AV Investments, így tehát a végső tulajdonos a Cinergi)

– Media Time (egyedüli tulajdons AV Investments, így tehát a végső tulajdonos a Cinergi)

– Sport Broadcasting (egyedüli tulajdons AV Investments, így tehát a végső tulajdonos a Cinergi)

– Dynamopest (egyedüli tulajdons AV Investments, így tehát a végső tulajdonos a Cinergi)

– Buno (egyedüli tulajdons AV Investments, így tehát a végső tulajdonos a Cinergi)

– Közraktár 4 (egyedüli tulajdons AV Investments, így tehát a végső tulajdonos a Cinergi)

– Gibs (egyedüli tulajdons AV Investments, így tehát a végső tulajdonos a Cinergi)

– RC Fashion (résztulajdonos AV Investments, így tehát az egyik végső tulajdonos a Cinergi)

– Beauty Enterprises (résztulajdonos Vajna Tímea, valamint az AV Investments, így tehát az egyik végső tulajdonos a Cinergi)

– Digic Holding (résztulajdonos AV Investments, így tehát az egyik végső tulajdonos a Cinergi)

– Iko Holding  (résztulajdonos mások mellett AV Investments, így tehát az egyik végső tulajdonos a Cinergi, valamint többek között a Mészáros Lőrinchez köthető Status MPE magántőkelap)

– Sport & Fashion (résztulajdonos AV Investments, így tehát az egyik végső tulajdonos a Cinergi, valamint a Roland Divatház)

Andy Vajna a hétvégén hunyt el, szerteágazó cégbirodalmat hagyva maga után. A fenti vállalkozások mellett Vajna volt a tulajdonosa többek között a TV2-nek is, a csatorna tulajdonviszonyaival következő cikkünkben foglalkozunk. 

Csikász Brigitta – Oroszi Babett

Címlapfotó: MTI/Balogh Zoltán. A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

Megosztás