TAO

30 százalékra nőhet a filmes TAO – évi 50 milliárd forint közpénzt kaphatnak magyar és hollywoodi filmesek

Egy új törvényjavaslat szerint a jövőben a Magyarországon elköltött gyártási költségeik 30 százalékát igényelhetnék vissza a filmesek, évente maximum 50 milliárd forintot. 

Tegnap írtuk meg, hogy 2004 óta 123 milliárd forint közpénz járt azoknak a filmipari produkcióknak, amelyek Magyarországon készülnek. Ennyi közpénzzel támogatták a magyar adófizetők azt, hogy itt forgatnak például hollywoodi sztárproducerek, sztárrendezők.

Korábban gyártási költségeik 20 százalékát tudták ily módon megigényelni, tehát, 1 milliárd forint esetén 200 millió forintot, a határt 2014-ben emelte 25 százalékra a parlament, és így már 1 milliárd után 250 millió járt.

Egy kollégánk hívta fel a figyelmünket arra, hogy egy ugyancsak tegnap benyújtott törvényjavaslat szerint a 25 százalékos határ a jövőben 30 százalékra emelkedne. A javaslatot itt lehet megnézni.

„Az elmúlt években más európai országok is sorra vezettek be a magyarországihoz hasonló támogatási rendszereket, látva annak gazdaságra és a filmgyártásra gyakorolt rendkívül pozitív hatását. 2013-ban Csehország (20 %), 2015-ben Horvátország (20 %), 2016-ban Szerbia (25 %), majd 2018-ban Románia (35 %) is bevezette hasonló elven működő támogatási rendszerét (a költségek után igényelhető támogatás), amely közvetlen versenyhelyzetet teremt a külföldi produkciókért folytatott versenyben. Annak érdekében, hogy ebben a versenyhelyzetben Magyarország továbbra is a leginkább választott forgatási helyszín maradjon, fontos a támogatási rendszer hatékonyabbá tétele, e célt szolgálja a támogatás 25 %-ról 30%-ra történő emelése” – áll az indoklásban.

A dokumentumban kikötik azt is, hogy évente 50 milliárd forintos keret lenne, mint írják, „a fentiekre figyelemmel a módosítási javaslat 2018-ra 50 milliárd forintos felső keretet határoz meg, ennyit gyűjthet a Filmalap a TAO-támogatások letéti számláján, mindez azt jelenti, hogy az állam a módosítást követően évente 50 milliárd forint értékben fogja a filmelőállítóknak visszafizetni a gyártási költségük 30 %-át, azaz évente mintegy 166 milliárd forint értékben készülhetnek Magyarországon külföldi filmek.”

A javaslat szerint az új rendszer már 2018 júniusától élne.

„A közvetett támogatás 30 %-ra történő megemelésének a 2018. június 11. napját követően benyújtott támogatásra jogosultság megállapítása iránt indított eljárás tárgyában hozott határozat véglegessé válását követő költségellenőrzési eljárásokban történő alkalmazását az indokolja, hogy azok a filmalkotások is részesülhessenek a megemelt mértékű közvetett állami támogatásban, melyek forgatása a bizottsági közlemény megjelenését követően indultak meg.”

Andy Vajna 2011-ben vette át a filmipar irányítását, a filmesek által igényelt közvetett támogatás összege ekkor ugrott nagyot: addig összesen 30,4 milliárd forint volt, 2011 után viszont összesen már 92,6 milliárd forint. Ahogy fenti infografikánkon is látszik, 2016-ban és 2017-ben évente már a 20 milliárd forintot is meghaladta a produkcióknak járó támogatás.

A pénz nagy része értelemszerűen nem a néhány százmilliós, esetenként 1-2 milliárd összköltségvetésű magyar filmekre ment el, sokkal inkább azokra a hollywoodi filmekre és sorozatokra, amelyek gyártási költsége esetenként meghaladta a 10 milliárd forintot is.  

Az eddigi legdrágább film a Harrison Forddal, Ryan Goslinggal és Jared Letóval a főszerepben forgatott Szárnyas fejvadász 2049 volt, melynek tervezett hazai gyártási költsége meghaladta a 28,5 milliárd forintot. Ugyancsak 20 milliárd forint feletti költést jeleztek a Dakota Fanning főszereplésével készült The Alienist nevű kosztumös krimisorozatnál.

Címlapfotó: Filmforgatás a Nyugati Pályaudvaron 2018. július 14-én — Szakál Szebáld / Átlátszó.

Megosztás