Egyéb

Vajna pénzt von ki az ingatlancégéből, és már nem pereskedik a Tiborcz-közeliekkel

 

Tőkét von ki Andy Vajna a belvárosi ingatlantulajdonos Bár-Co. Kft.-ből. A cég perben állt a Mahart-székházban szintén résztulajdonos Apáczai 2005 Kft.-vel, ami 2016 óta Tiborcz István és Szivek Norbert érdekeltsége. Úgy fest, velük végül sikerült megállapodni.

Kétszáz millió forinttal, 235 millió forintra szállítja le jegyzett tőkéjét a Bár-Co. Vendéglátóipari és Szolgáltató Kft. tulajdonosa, a V2 Investments Kft. A V2 részben offshore-tulajdonban áll, egyik tagja a luxembourgi AV Investments S.á.r.l..

Erről a cégről Andy Vajna filmes kormánybiztos átláthatósági nyilatkozatából tudni, hogy a hasonló nevű magyar kft.-é, aminek pedig az egyetlen tulajdonosa az immár Vajna András György néven szereplő Vajna.

A másik V2-tulajdonos pedig a „szaknévsoros” Bodnár Györgyhöz köthető – Monica Anne Bodnar-Pharr résztulajdonában álló – Finella Investment Kft. Az Egyesült Államokban a börtönt is megjárt Bodnár kalandos életútját, Vajnához fűződő remek viszonyával együtt bemutattuk a Gyárfás Tamás életútját ismertető portrécikkünkben.

A Bár-Co. ingatlanhasznosító, a Mahart-székházban birtokolt tulajdonrészét adja bérbe a szintén Vajna-féle Las Vegas kaszinónak. A cég pénzügyi beszámolója kiegészítő melléklete szerint a Tiborcz-Szivek-féle ingatlanberuházással érintett belvárosi épülettömbben két címen is birtokol helyiségeket összesen közel egymilliárd forint nyilvántartási értéken.

Mindez a tevékenység 2016-ban 124 millió forint osztalékot termelt.

Az is kiderül a beszámolóból, hogy a Bár-Co. 2014-ig tartó szerződéssel maga is bérelt épületrészt az Apáczai 2005 Kft. nevű cégtől a Mahart-házban. A szerződés „meghosszabbítása peres eljárásban folyamatban volt”, ezért egy ideig ügyvédi letétbe tették a bérleti díjat. 2016-ban azonban, „az ügy lezártakor a letét feloldásra került”.

Éppen ebben az évben, 2016 nyarán távoztak az Apáczai 2005-ből az alapító brit és ír befektetők, és előbb két olyan tulajdonos érkezett, amelyek de ezer szállal kötődnek Szivek Norberthez, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő első emberéhez. Ugyanez év őszén pedig az egyik Szivek-közeli cég kapott vérfrissítést: beszállt Tiborcz István BDPST Zrt.-je.

Kérdeztük a Bár-Co. elérhetőségeként a Cégbíróságon megadott ügyvédi iroda címén, hogy jól értelmezzük-e a helyzetet, netán tart még a procedúra a Bár-Co.-val, ha válaszolnak, közöljük.

Vajnáék, pontosabban a Las Vegas Zrt. 2014-ben megalapították a Bár-Co. testvércégét, a Bár-Co-2 Kft. is, amely egy évvel később 918 millió forint hitelt kapott az MKB Banktól ingatlanvásárlásra, a kezes az egyes számú Bár-Co. lett.

Kapcsolódó cikkeink

Veszélyesen eladósodott a nemzeti tőkésosztály, bankcsődöket hozhat egy kormányváltás

Huszonévesen milliárdosok – így áll a saját lábán az Orbán-rezsim második generációja

Mennyi adót fizetnek az Andy Vajnához köthető cégek?

Feltérképeztük az Andy Vajna magyar vállalkozásai mögött burjánzó offshore cégbirodalmat

Rádi Antónia

Megosztás