kultúrharc

Filmalapos pénz Gát György forgatókönyvére

Kétmillió forintot kapott a Magyar Nemzeti Filmalaptól a forgatókönyv első változatának elkészítésére a Matthias Rex nevű produkció. A producer-rendező-forgatókönyvíró Gát György, akinek soha meg nem valósult ötleteibe mintegy 120 milliót tolt a Tarsoly Csaba vezette csődtömeg, a Quaestor. A mostani döntés előtt nem sokkal a filmalapot is vezető Andy Vajna kormánybiztost látta vendégül egy egyetemi eseményen.

Barátságos közleményben tudatta az ELTE médiatanszéke április végén, hogy „Andy G. Vajna filmügyi kormánybiztos, a Filmalap vezetője május 3-án 16 órakor az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékre látogat, oktatónk, Gát György filmrendező meghívására. A hallgatók kötetlen beszélgetésen vehetnek részt Andy G. Vajnával.”

Kisvártarva a kötetlen beszélgetést követően, július 19-én döntött a filmalap a Matthias Rex című produkció támogatásáról. A kettőmillió forint csak a film első forgatókönyv-változatának elkészítésére jár. A producer, a forgatókönyvíró és a rendező is Gát György.

A támogatást hivatalosan a márciusban alakult Matthias&Maestro Kft. kapja. A cég nem Gáté, hanem Mester Csaba celeb-ügyvédé.

Gátról a Quaestor-csőd kapcsán írtunk utoljára. A csődtömeg Quaestor-csoport még a Macskafogó rajzfilm 3D-változatának elkészítésébe is tolt pénzt, illetve fantáziát látott egy 120 millió dolláros költségvetésűre tervezett gigantikus filmes opuszban is. Utóbbi – amerikai-orosz-magyar koprodukcióban – a XIII. századi csúd-tavi csata hősének, a német lovagrendek ellen harcoló Sándor (Alekszandr Nyevszkij) novgorodi fejeledelemnek állított volna emléket.

Mindkettő Gát projektje volt, akivel a fővádlott Tarsoly Csaba digitális művészeti oktatóközpont, valamint egy háromdimenziós film-elemek bérbeadására alakuló céget is tervezett. Minderről a büntetőeljárásban tanúként meghallgatott Gát számolt be vallomásában, amiben gyerekkori barátjának mondta Tarsolyt.

Az ügyfeleinek adós maradt Quaestor összesen mintegy 120 millió forintot tolt Gát filmes projektjeibe. A központi Quaestor-cég többségi tulajdont szerzett Gát Corv-Invest Kft.-jében is, jelenleg is közös tulajdonuk a készenléti rendőrség által bűnügyi zárlat alá vont vállalkozás. A Corv-Invest szintén nyert filmalapos pénzt, még 2012-ben 4 milliót. A soha el nem készült Tarsoly-Gát produkció, az Alekszandr Nyevszkij forgatókönyv-fejlesztésére.

Rádi Antónia

Fotó: Pixabay/3dman_eu

Megosztás