közbeszerzés

800 millió forint helyett 1,8 milliárdért folytatja a Vasas új stadionjának építését a KÉSZ és a Market

A KÉSZ Zrt. és a Market Építő Zrt. 1,8 milliárd forintért hajtja végre az új Vasas-stadion tervezésének és kivitelezésének második ütemét, amit eredetileg 800 millió forintra becsült a klub.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számában megjelent tájékoztató alapján a cégeknek többek között az északi lelátó mögötti térkő burkolatú sétányt kell kialakítaniuk, külső területrendezést kell végrehajtaniuk a tartalékpálya környezetében, terepet kell rendezniük, valamint 200 fős kültéri, fedett lelátót kell építeniük, és a szurkolói területek teljes körű wifi-lefedettségét kell biztosítaniuk. Benne van az árban a stadion sportvilágításának kiépítése is: UEFA 2016 Level B szint és HD TV közvetítés (1 200 lux főkamera-irányú megvilágítási szint) követelményei szerint, LED technológiával.

A KÉSZ és a Market az Illovszky-stadion munkálatait egymilliárd forinttal drágábban végzik, a Vasas Sport Club ugyanis eredetileg 800 millió forintra becsülte a szerződés összértékét.

Az eredményhirdetés szerint a nyertes vállalkozások a munkák elvégzéséhez alvállalkozókat is igénybe vesznek, például épületvillamossági munkák részfeladataihoz, a közműépítés részmunkáihoz vagy a környezetrendezéshez.

Az Átlátszó még 2017 áprilisában megírta, hogy az új stadion 5,2 milliárdba fog kerülni, illetve, hogy a Marketen és a KÉSZ-en kívül más nem is pályázott a szerződés elnyerésére. A valamivel több, mint 5 ezer férőhelyes, UEFA III-, és MLSZ B-kategóriás, fűthető gyepű stadion elkészültét 2018 első felére ígérték.

Aztán tavaly decemberben kiderült, hogy az új létesítményre még várni kell, és drágult a kivitelezés költsége is, annak az összege ugyanis már akkor 8,1 milliárd forintra nőtt.

Elvileg így fog kinézni, ha kész lesz:

Csikász Brigitta

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Megosztás