Gazdálkodj okosan

Két bank önti a pénzt a Tiborcz-érdekeltségekbe – már közel 10 milliárd forintnyi hitelt kaptak

Az elmúlt hetekben csak találgatni próbálta a sajtó, vajon hogy teremt elő újabb és újabb milliárdokat a semmiből – például műemlékfelújítására – a kormányfő veje. A turai kastélyra 1,9 milliárd forint kölcsönt kapott a BDPST Group, ezzel a Tiborcz-féle ingatlanérdekeltségek összes hitele megközelíti a 10 milliárd forintot. A két nagy donor az épp összefonódó Gránit és Takarékbank.Társadalmi célú hirdetés

A hitelbiztosítéki nyilvántartás friss bejegyzései szerint a turai Schossberger-kastélyrekonstrukciót menedzselő TRA Real Estates Kft. három szerződés alapján összesen 1,9 milliárd forintnyi hitelt kapott a Gránit Banktól. Az állítólag rekreációs funkcióval gazdagodó épület teljes felújítására összesen 4,5 milliárdot teremtett elő a Tiborcz István-féle BDPST Group projektcége – ennek a pénznek tehát a 42 százalékát biztosítja a Gránit.

 

 

Utóbbi egyébként a család régi, bejáratott bankjaként működik: a hitelbiztosítéki nyilvántartás azt is rögzíti, hogy 2016-ban Tiborcz István és nővére, továbbá édesapjuk összesen 568,9 millió forintnyi kölcsönt kaptak az akkor még részben állami tulajdonú Gránittól – ebből állami termőföldeket privatizáltak maguknak a família élőhelye, Csabdi (Tükröspuszta) közelében.

 

 

Az Átlátszó drónfelvételein látható BDPST-ingatlanérdekeltségek közül sem csak a turait finanszírozza a Gránit; az Andrássy úti palotaszintet rejtő  Downtown Development idén nyáron szintén felvett 400 millió forint kölcsönt a banktól, továbbá az egyelőre ismeretlen projektre létrehozott Bellavista Apartments Kft. is „elfogadott” egy 670 milliós hitelpakkot.

 

 

A Gránit Banktól tehát bő 3,5 milliárd forint áramlott Tiborczékhoz – további 6 milliárd pedig a Mészáros Lőrinc hátországába sorolt Takarékbanktól érkezett a belpesti Mahart–Dorottya-háztömb luxusszállóvá alakítására, melyet a BDPST Group a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő éléről távozott Szivek Norbert stábjával közösen intéz. A 24474 és 24475 helyrajzi számú ingatlanokat érintő hotelfejlesztést korábban az állami Gránit–Eximbank-koalíció karolta fel, de végül átvette a hitelezést a Takarékbank.

 

Az állam persze, ahol tud, továbbra is segít: júliusban a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította Tiborczék szállodaprojekjét, és a rendeletben külön kikötötte, hogy e beruházás esetében „építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, valamint településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni”.

Summa summarum: a miniszterelnök vejét pénzintézeti oldalról a Gránit és a Takarékbank támogatja. Mely két vállalat épp összefonódóban van: utóbbi legalábbis most kezdeményezte a Gránit-elnök Hegedűs Éva beültetését a Takarék Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságába.

Drónfelvételek a Tiborcz Istvánhoz köthető cégek ingatlanbirodalmáról from atlatszo.hu on Vimeo.

Békeházy Ince

Megosztás