adatigénylés

Az MLSZ 400 ezer forintot kér a jogerősen kiperelt TAO-adatokért a TI Magyarországtól

A Transparency International Magyarország (TI) tavaly a Kúrián is megnyerte a sportszövetségek elleni pert az általuk kezelt TAO-adatokért. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) azonban ennek ellenére sem adta ki a dokumentumokat, hanem 400 ezer forint költségtérítést követel a TI-tól, és titoktartási nyilatkozatot akar aláíratni a korrupcióellenes civil szervezettel.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Az Orbán-kormány 2011-ben vezette be a TAO-rendszert, aminek az a lényege, hogy a cégek a társasági adójuk (TAO) egy bizonyos részét nem az államkasszába, hanem egy általuk kiválasztott látványcsapatsport-egyesületnek (labdarúgás, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, vízilabda) vagy kulturális egyesületnek adhatják.

A rendszer bevezetése óta a sport-TAO legnagyobb része, többszáz milliárd forint a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül különböző focicsapatokhoz került, azok közül pedig a felcsúti Puskás FC kapta a legtöbbet.

Azt évekig nem lehetett tudni, hogy melyik csapatba melyik cég mennyi TAO-támogatást irányított, és a csapatok mire költötték ezeket az összegeket. A kormány végig azzal érvelt, hogy ez nem közpénz, mert a cégek “adják”. Tavaly azonban Magyarország legfelsőbb bírósági szerve, a Kúria is kimondta, hogy a TAO az ország adóbevételeit csökkenti, vagyis közvetett állami támogatás, tehát közpénz. Ebből az következik, hogy nyilvánosságra kell hozni a vele kapcsolatos adatokat.

A Transparency International Magyarország (TI) korrupcióellenes szervezet 2016 júliusában közadatigénylésben kérte ki a sportszövetségektől az általuk kiállított támogatási igazolásokat, hogy kiderüljön, milyen cégek mennyi TAO-támogatást irányítottak az egyes csapatokhoz, és azok mire költötték ezeket a pénzeket.

A sportszövetségek adótitokra és a személyes adatok védelmére megtagadták a választ, ezért a TI beperelte őket. Az elsőfokú ítélet a sportszövetségeknek adott igazat, másodfokon azonban a TI megnyerte a pert: a bíróság a támogatási igazolások kiadására kötelezte a labdarúgó-, jégkorong-, kézilabda-, kosárlabda- és vízilabda-szövetséget is.

A jogerős ítélet ellen a sportszövetségek felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúrián, amely 2018 májusában döntött az ügyben. A kötelezően végrehajtandó, megfellebbezhetetlen Kúria-döntés helybenhagyta a másodfokú ítéletet, és kötelezte az adatok kiadására a sportszövetségeket.

Azonban a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), amin a legtöbb TAO-pénz folyt keresztül a cégektől a focicsapatokig, a Kúria döntése ellenére sem adja ki az adatokat a TI-nak.

2018. december elején az MLSZ arról tájékoztatta a TI-t, hogy a Kúria ítélete értelmében 40.000 oldalnyi támogatási igazolást kell kiadniuk, ez pedig anyagköltséggel és munkaerőigénnyel is jár. Erre hivatkozva az MLSZ oldalanként 10 forint, vagyis összesen 400 ezer forint költségtérítést kér a TI-tól azokért a közérdekű adatokért, amiknek a kiadására a Kúria döntése kötelezi a labdarúgószövetséget.

Emellett az MLSZ azt akarja, hogy a TI írjon alá egy titoktartási nyilatkozatot, mert a támogatási igazolásokon személyes és védett adatok vannak.

A TI az MLSZ-nek írt válaszlevelében rákérdezett, hogy milyen személyes adatokról van szó, és kérte a 400 ezer forintos költségtérítését elengedését. Egyrészt azért, mert a TI nem tudja azt kifizetni, másrészt azért, mert a Kúria kötelezte az MLSZ-t az adatok kiadására, amikért a TI hosszú ideig pereskedett.

A TI jogi igazgatója, Ligeti Miklós által jegyzett levél cinikusnak nevezi, hogy az MLSZ a Kúria döntése után még pénzt kér, mert “ez tovább akadályozza a közpénzből fizetett látvány-csapatsport támogatások átláthatóságát”. A levél végén Ligeti hozzátette, hogy

“Az MLSZ kicsinyessége különösen annak fényében visszás, hogy a labdarúgó ágazatba eddig közel 230 milliárd forint összegű TAO-támogatás érkezett. Csodálkozom, hogy az MLSZ ebből a hatalmas összegű közpénzinjekcióból nem tudta félretenni a szóban lévő adatok térítés nélkül történő kiadásához szükséges összeget.”

December végén az MLSZ erre azt válaszolta a TI-nak, hogy ragaszkodik a költségtérítéshez és a titoktartási nyilatkozat aláírásához is.

Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója ezzel kapcsolatban az Átlátszónak elmondta, hogy talán arról lehet szó, hogy a Kúria döntése nem rendelkezik arról, hogy az MLSZ takarja ki a támogatási igazolásokon található számlaszámokat és adószámokat, és az MLSZ talán ezeket tekinti személyes és védett adatnak. Ligeti szerint viszont ennek nincs jelentősége, mert a társasági adóalanyok cégek, amelyeknek a számlaszáma és adószáma a cégjegyzékben bárki számára elérhető, nyilvános adat.

“Másra nem tudok gondolni, mert a támogatási igazolás amúgy azt tartalmazza, hogy melyik cég adományozott, mennyi pénzt adományozott, és melyik sportszervezet javára. Ezek az adatok pedig nem védett, hanem a Kúria döntése szerint közérdekű adatok.” – mondta Ligeti az Átlátszónak.

Az Átlátszótól egyébként tavaly az MLSZ 2,5 millió forintot kért a támogatási igazolásokért, majd végül per nélkül és ingyen kiadta a NER erős embereinek tulajdonában lévő focicsapatok (Felcsút, Fradi, Kisvárda, Mezőkövesd, Videoton) TAO-igazolásait a a 2015-2016-2017-es évekből.

 

Fidesz-közeli, állami, és multinacionális cégek öntik a TAO-pénzt a kormány kedvenc futballklubjaiba – itt vannak a nevek és a számok

Fél év alatt sikerült kiszednünk a Magyar Labdarúgó-szövetségből (MLSZ), hogy az elmúlt három évben melyik cégek nyújtottak TAO-támogatást egyes kormánykedvenc futballkluboknak. Most először kerül nyilvánosságra, mely cégeken keresztül dől a közpénz a Felcsút, a Fradi, a Kisvárda, a Mezőkövesd, és a Videoton kasszájába.

Megosztás