adatigénylés

Kikérjük a köztévében az ogy. képviselőkkel szemben erőszakot alkalmazó őrök nevét

A Varju László képviselővel szembeni erőszakos intézkedés csak megerősíti azt, ami egyébként eddig is nyilvánvaló volt: a mentelmi jogot élvező országgyűlési képviselőkkel szemben jogellenesen léptek fel tavaly decemberben a közmédia biztonsági őrei. A hírek szerint eddig semmilyen nyomozás nem indult az ügyben, senkit nem hallgattak ki még tanúként sem. A rendőrök a helyszínen pedig érdemben nem intézkedtek. Úgy néz ki, hogy akár büntetlenül is megúszható mindez 2019-ben, Magyarországon. De hogy névtelenül ne lehessen ezt tenni, kikérjük minden érintett nevét – az őröktől a feljelentések alapján döntést hozókig mindenkiét. Ha nem kapjuk meg, akkor perelünk.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Ismételjük el először: a parlamenti képviselőknek az MTVA épületébe való belépése egyértelműen jogszerű volt az Országgyűlésről szóló törvény szerint, a biztonsági őrök pedig a hivatalos személy elleni erőszak bűncselekményét követték el, illetve súlyosan megsértették a képviselők mentelmi jogait. Az érintett képviselők kérései alapján a rendőrök jogsértően nem intézkedtek, illetve jogellenesen nem engedték be őket a székházba. A feljelentés alapján a legutóbbi nyilvános információk szerint nem történt semmi.

Ezzel szemben az MTVA székháza egy nap alatt kapott egy egészen döbbenetes jegyzői eljárás és döntés alapján birtokvédelmet, az egyik tüntetésen egy zászlórudat lefestő embert pedig pár nap alatt el is ítéltek több mint 300 óra közmunkára. És akkor mindezek mellett a közmédia rágalomhadjáratot indított a tüntetők és az ellenzéki képviselők ellen – ennek talán legdurvább eleme az, hogy a Varju László elleni erőszakról készült felvételeket eltitkolták, azokat megvágva mutatták be, egyértelműen politikai lejáratásra használva őket, és egyben eltitkolva azt, hogy bizonyítéka van a közmédiának a saját székházában országgyűlési képviselők sérelmére elkövetett bűncselekményre.

Ezen helyzetre nehéz bármit is mondani, egy, az átláthatósággal foglalkozó portál egy dolgot azonban mindenképpen megtehet: közérdekű adatként kikéri az erőszakot alkalmazó őrök nevét, valamint mindazon ügyészek, rendőrök neveit, akik a feljelentéseket megkapták, és az eljárásban döntést fognak hozni.

Az információszabadságról szóló törvény szerint ugyanis nyilvános adat a közfeladatot ellátó szerv feladat-és hatáskörében eljáró személynek a közfeladat ellátásával összegfüggő személyes adata. A közmédia nyilván közfeladatot lát el, így elég erős érvek szólnak amellett, hogy a közmédia megbízásából intézkedők pusztán erre tekintettel közfeladatot látnak el. De a hírek szerint a közmédia székházában olyan fegyveres biztonsági őrök (is) teljesítenek szolgálatot, akiket egyenesen a Belügyminisztériumból irányítanak. Az pedig nem lehet kétséges, hogy a fegyveres biztonsági őrségről szóló törvény alapján szolgálatot teljesítők közfeladatot látnak el. Ahogy természetesen minden rendőr és ügyész is közfeladatot lát el, így az országgyűlési képviselők által tett feljelentések alapján minden döntést meghozó rendőr és ügyész neve is nyilvános adat.

Az nem kizárt, hogy büntetlenül lehet erőszakkal kidobálni mentelmi jogot élvező országgyűlési képviselőket közintézményből, de mindezt elkövetni és ezzel kapcsolatban semmit nem tenni szerintünk névtelenül nem lehet.

M. Tóth Balázs

Megosztás