Kaméleon

Korábban a szocikkal is bizniszelt a KDNP-s médiavállalkozó, aki beszállt a CEMP-csoportba

Az elmúlt napokban kialakult némi sajtópolémia arról, hogy az Index hirdetési felületeit is értékesítő CEMP-csoport egyik új gazdája, Oltyán József (KDNP) üzletelt-e régen a Bács-Kiskun megyei szocikkal, konkrétan Zuschlag János köreivel. 



Társadalmi célú hirdetés

Az Átlátszó már 2016-ban pedzegette, hogy Kecskemét egyik feltörekvő kormánypárti médiavállalkozóját, Oltyán Józsefet

„…valaha MSZP-közelinek ismerték, a volt megyei pártelnök, az utóbb csalás miatt ült Zuschlag János köreibe tartozónak mondták, aki a jelek szerint képes volt a rugalmas váltásra, s került közel forrásaink szerint a helyi Fideszhez.”

Miután a héten kiderült, hogy Oltyán, vagyis a vidéki online laphálózatot működtető Regon Média Zrt. feje váratlanul társtulajdonos lett az Index felületeit is értékesítő CEMP-csoportban, a sajtó újra felemlegette a régi MSZP–Zuschlag-kapcsolatot.

Az érintett viszont igyekezett eltolni magától a múltját. „Az MSZP-nek soha nem voltam tagja, Zuschlag Jánost pedig életemben egyszer láttam, körülbelül 8 méterről, amikor 2006-ban átvette Bács-Kiskun megyei önkormányzati mandátumát. Az eseményen az Index megyei mutációját a hirös.index.hu-t képviseltem, amelynek közel 13 évig voltam a kiadója” – nyilatkozta Oltyán József saját, frissen szerzett lapjának, a Cemp-X Online-hoz tartozó napi.hu-nak.

A 24.hu viszont megszólaltatta Király Józsefet, a szocialisták Bács-Kiskun megyei elnökét, aki határozottan állította, hogy Oltyán korábban az MSZP-t támogatta, „és ádáz harcot vívott a Fidesz ellen”.

És akkor a tények: 2005-öt írtunk, amikor Oltyán József és élettársa (mai felesége), Lakó Erika, valamint a Bács-Kiskun megyei MSZP egyik főalakjának fia, Alter Róbert közös vállalkozást alapított Kompozit Média Kft. néven. Az idősebbik Alter Róbert addigra volt kecskeméti és megyei szocialista alelnök, a Zuschlag-ügyben emlegetett Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanács elnöke és később az ifjú botránypolitikus egyik legfőbb támasza is. Klára nevű lánya ugyancsak politizálgatott MSZP-s színekben.

A Kompozit aztán kisvártatva hozzá is láthatott Kecskemét város honlapjának megújításához, s az akkori polgármester, Szécsi Gábor az oldal reklámfelületeinek értékesítését is ugyanerre a társaságra bízta.

Az eredetileg fideszes Szécsi ekkor már az MSZP–SZDSZ hivatalos képviselőjelöltjeként készült a 2006-os parlamenti választásra. Oltyán cége tehát igenis a helyi baloldaltól kapott bizalmi médiafeladatokat az „ántivilágban”. Ekkoriban a Kompozit mellett a hirös.index.hu portált is együtt vitte ifjabb Alter Róberttel, s Oltyánnak a nagykőrösi médiavilágra is volt befolyása – a Heti Aranyeső Kft. ügyvezetőjeként.

Több korabeli híradás is igazolja, hogy ezek a médiumok valóban „ádáz harcot vívtak” a fideszes polgármester, Czira Szabolcs ellen – de Oltyán később szinte mindenkivel összeveszett, akivel annak idején együtt harcolt. Alter Róberttel is pereskedni kezdett, aki ma már azt mondja, „nem etikus üzletembernek ismerte meg” a CEMP-csoport új gazdáját.

Békeházy Ince

Címlapfotó: napi.hu

Megosztás