Gruevszki-dosszié

A Belügyminisztérium nem tudja, mikor lépett be Magyarországra Nikola Gruevszki

Nikola Gruevszki a Miniszterelnökség közleménye szerint különleges eljárás során nyújtotta be a menekültkérelmét, de sem a Bevándorlási Hivatal, sem a Belügyminisztérium nem mondja meg, hány embernek tették ezt lehetővé az elmúlt négy évben. A Belügyminisztérium ráadásul azt állítja, hogy nincsenek adatai arról, hogy mikor lépett be Magyarországra a hazájában korrupció miatt két év börtönbüntetésre ítélt volt macedón miniszterelnök. Pintér Sándor belügyminiszter országgyűlési képviselői kérdésre sem válaszolt az ügyben.



Társadalmi célú hirdetés

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, idén pedig hazájában jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés és korrupció miatt. Gruevszkinek 2018. november 8-ig kellett volna jelentkeznie a kijelölt börtönnél, de ezt nem tette meg, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene.

 

Három évig küzdött a bukás ellen Gruevszki, és Orbán végig segítette – itt az Átlátszó összes cikke a témában

Az Átlátszó évek óta követi Nikola Gruevkszki történetét Macedóniában, aki 2006 és 2016 között volt hazája miniszterelnöke. A Kreml-barát Gruevszkinek egy 2015-ben kezdődött súlyos politikai válság söpörte el a hatalmát, hiába próbálta foggal-körömmel megtartani a miniszterelnöki széket.

November 13-án Gruevszki a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Budapesten tartózkodik, és menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. Ez azért furcsa, mivel a macedón hatóság elvette Nikola Gruevszki útlevelét, macedón személyi igazolvánnyal pedig nem lehet belépni Magyarország területére.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter eleinte nem volt hajlandó részleteket mondani az ügyről, de november 14-én a Miniszterelnökség kiadott egy közleményt, amiben elismerték, hogy Gruevszkit különleges bánásmódban részesítették a magyar hatóságok.

„A magyar hatóságok biztonsági okokból tették lehetővé, hogy Nikola Gruevski – tekintettel arra, hogy 10 évig hazája miniszterelnöke volt – menekültügyi kérelmének benyújtására és meghallgatására a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában kerüljön sor.”

A magyar hatóságok nem árulnak el semmit

A közlemény másnapján Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület képviselője adatigénylést adott be a Miniszterelnökségnek, a Belügyminisztériumnak, és a Bevándorlási Hivatalnak is.

Ferjancsics három egyszerű kérdést tett fel a három magyar szervnek:

  • A magyar hatóságok 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban hány főnek tették lehetővé, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában nyújtsa be a menekültügyi kérelmét, és a meghallgatására is ott kerüljön sor?
  • Hány fő volt, akinek biztonsági okokból tették ezt lehetővé a magyar hatóságok?
  • Hány fő volt, akinél ez meg is valósult, tehát aki a menekültügyi kérelmét a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában nyújtotta be, és meghallgatására is ott került sor?

Válaszában a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Bevándorlási Hivatal is azt közölte, hogy nincsenek nála ilyen adatok.

  • Miniszterelnökség: „A kért adatok tekintetében a Miniszterelnökség nem minősül adatkezelőnek.”
  • Belügyminisztérium: „A közérdekű adatigény megválaszolására a Belügyminisztérium nem rendelkezik adatokkal.”
  • Bevándorlási Hivatal: „A Hivatal által vezetett nyilvántartások nem tartalmaznak adatot az adatigényléssel érintett adatok vonatkozásában.”

Magyar diplomaták segítették a szökésben

Hiába a magyar kormány és hatóságok titkolózása, a macedón, albán, montenegrói és szerb hatóságok közléseinek, valamint a külföldi sajtó munkájának köszönhetően kiderült néhány részlet Gruevszki Magyarországra szökéséről.

A német közszolgálati DW rendőrségi forrásokra hivatkozva villámgyorsan megírta, hogy magyar diplomaták fuvarozták végig Gruevszkit a Balkánon.

Néhány napja pedig már arról írt a DW, hogy Gruevszkit november 8-án látták utoljára Szkopjéban, ahol a Marriott Hotelben lakott, és a szökése előtti három hétben többször is Belgrádban használt magyar diplomataautókat láttak a szálloda parkolójában. Ez pedig arra utalhat, hogy magyar diplomaták segítettek megtervezni neki a szökést, hiába állítják a magyar kormánytagok, hogy nem segítettek kijutni Gruevszkinek Macedóniából, csak Albániától fuvarozták.

A részletek tisztázása érdekében az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki a Belügyminisztériumtól, hogy Gruevszki pontosan melyik nap és hány órakor érkezett Magyarországra, de mi is ugyanazt a választ kaptuk, mint Ferjancsics:

„A közérdekű adatigény megválaszolására a Belügyminisztérium nem rendelkezik adatokkal.”

Térképre tettük, hogyan szökött Nikola Gruevszki Macedóniából Magyarországra

Interaktív térképen mutatjuk meg, miként tudott a korrupciós ügyeiért két év börtönre ítélt Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországra szökni, és itt politikai menekült státuszt kérni. A történetben még mindig sok a kérdés, de a sajtóból egyre világosabb képet kapunk arról, hogy hogyan utaztatta végig a magyar kormány a szökött politikust a balkáni útvonalon.

A történet további érdekessége, hogy a Gruevszki-botrány kellős közepén, november 14-én, egy nappal azután, hogy Gruevszki bejelentette, menekültstátuszért folyamodik Magyarországon, Belgrádban járt egy a NER-elit, köztük Orbán Viktor által is használt magánrepülőgép.

Az OE-LEM lajstromjelű osztrák magángép október 27 és november 14 között Bécsben parkolt.  November 14-én azonban reggel hatkor felszállt Bécsben, fél hét előtt nem sokkal megérkezett Budapestre, majd nyolckor elindult Szerbia fővárosába, Belgrádba, ahol délelőtt fél 9-kor landolt és onnan aznap délután Budapestre tért vissza. Erről az útról azóta sem derültek ki további részletek.

Tegnap Belgrádban járt az Orbán által is használt osztrák magánrepülőgép

Október vége óta egészen tegnapig Bécsben parkolt az OE-LEM lajstromjelű luxusrepülő. Tegnap azonban kora reggel landolt Budapesten, majd Belgrádba repült, ahonnan csak délután tért vissza Ferihegyre. Közben a hazájában jogerősen elítélt volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki menedékjogot kért Magyarországon, és a macedón hatóságok nem értik, hogy került ide, hiszen már rég bevonták az útlevelét.

Az ügy legfrissebb fejleménye az, hogy Pintér Sándor belügyminiszter írásbeli kérdésre sem árulta el, hogy az ő engedélyével lépett-e a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki az országba. Pintér Szél Bernadett független képviselő írásbeli kérdésére válaszolva azzal érvelt, a menedékjogi törvény értelmében az eljárás részleteiről nem adható tájékoztatás, a döntésről is csak a kérelmezőt tájékoztatják.

Megosztás