Egyéb

Rúgjuk be azokat az ajtókat, amiknek tárva-nyitva kellene lenniük – hosszú távra tervez a Szabad Pécs

 

Sok jó hírt nem lehetett a hallani a körúton túli nyilvánosságról mióta Mészáros Lőrinc révén egészen kormányközelivé vált a vidéki napilappiac kétharmada. A távirányítású úthenger rendben végigment a vidéki nyilvánosság legfontosabb fórumain: a tisztességesebb újságírók felmondtak vagy kirúgták őket, a szerkesztőségeket befazonírozták az új vonalnak megfelelőre, és ma már senki nem lepődik meg, ha 13 megyében azonos címlappal jelennek meg a megyei lapok. Szerencsére nem mindenki adta föl: Pécsen új portált indítottak a megyei laptól kirúgott újságírók.

A Mediaworks-sokkra az első heves tiltakozás után leginkább a tehetetlen bénultság volt a reakció: a többség tudomásul vette, hogy a vidéki Magyarország zöme ezentúl a kézivezérlésű kormánymédiából fog tájékozódni. Néhány pécsi újságíró viszont úgy gondolta, megpróbálja a lehetetlent, és egy új, független portállal újra megteremti a szabad tájékozódás lehetőségét a városban és a régióban.

A pécsi helyi sajtó korábban sem a pluralizmusáról volt ismert, itt is éppen a nemrég beszántott megyei lap biztosított némi függetlenséget és pártatlan tájékoztatást. Ma már ennek persze vége.

Hazai jóhírek és a migránsvilág szörnyűségei közt turkálhat, aki például a pecsma.hu-ról, illetve annak nyomtatott változatából, a Pécsi Hírekből tájékozódik. Kevésbé vonalas a Pécsi Újság, amelyik inkább a semmitmondásba menekül: jellemző, hogy a külpolitika és a bulvár egyazon rovat – igaz, a lap kiadója sosem volt ellensége a városvezetésnek.

Van még az okpecs.hu nevű, a direkt propagandától óvatos távolságot tartó, néha szolidan kritikus helyi portál – a klasszikus udvari ellenzék: a portál főszerkesztője Páva polgármester bizalmasa, korábbi kampányfőnöke, önkormányzati megbízásokkal kistafírozott tanácsadója – ahogy ezt jól meg is írta néhány éve a Dunántúli Napló egyik szerzője, Babos Attila. Babos ma a Szabad Pécs alapító főszerkesztője – a portál egyik cikke világított rá, hogy a mérsékelt hangú Ok Pécs szükség esetén a városvezetés üzenőfüzeteként szolgál.

A portál az indulás után néhány héttel utat tört magának az országos nyilvánosságba a kolbászsütővé avanzsált főszerkesztő történetével, ezzel felkerült a szemlézett lapok listájára, és azóta is rendszeresen hivatkozzák egy-egy anyagukat.

A Szabad Pécs rendes közszolgálati funkciókat is betölt: az alsószentmártoni balhé például egy pillanatra bekerült ugyan a mainstream médiába, hiszen az mégiscsak hír, hogy két polgármester közt fizikai erőszakig fajuljon az ellenségeskedés, de az okok feltárása, illetve az események követése már a megyei médiának sem volt elég érdekes – a Szabad Pécs, mint afféle regionális közszolgálati médium, a lájkvadászat lecsengése után egy héttel is még helyszíni tudósítással jelentkezett a településről.

És vannak persze a „maszkos trafikrablót keres a rendőrség”-típusú helyi hírek, ahogy az egy helyi/regionális portáltól elvárható, de a például a Zsolnay-saga egyik mellékhadszínterével, a Ledina-cégek körüli ügyekkel kapcsolatban nincs öldöklő hírverseny, lévén hogy ezekről szinte kizárólag a Szabad Pécs tudósít.

Kapcsolódó cikkeink

Ordítozva állította a propagandagépezet szolgálatába Schmidt Mária a Figyelőt

A kormánypárti sajtó és a közmédia is terjeszti a putyinista propagandát Magyarországon

Ilyen volt belülről a hatalomátvétel a Somogyi Hírlapnál

Uniós és magyar közpénzek a kormánypárti médiafoglalás szolgálatában 2014-2016

A Szabad Pécs szerzői nemcsak bátrak, de a portál is jó, megérdemlik, hogy röviden bemutassuk a szerkesztőséget.

Babos Attila, a portál alapítója 2005-től Mészáros tavaly decemberi megérkezéséig dolgozott a Dunántúli Napló újságírójaként: több baranyai város tudósítója, hírszerkesztő, bírósági és rendőrségi tudósító volt, a lap bő tíz éve őt delegálta a pécsi közgyűléshez is – Babos a 2009-es pécsi hatalomváltás előtt sem volt a városvezetés kedvence, ez a Fidesz pécsi berendezkedése után sem változott. 2016 decemberében „közös megegyezéssel” távozott, és nekilátott a Szabad Pécs megszervezésének.

Nimmerfroh Ferenc 1997-től dolgozott a Dunántúli Naplónál: előbb újságíró, majd szerkesztő, végül 2011-től felelős szerkesztőként ő vezette mind a Napló, mind a bama.hu szerkesztőségét. 2016. december 1-jén a többi főszerkesztővel és felelős szerkesztővel együtt rúgták ki: „közös megegyezéssel távozott”.

Katus Eszter 2007 óta publikált a Dunántúli Naplóban, elsősorban közéleti témákról írt, e mellett a lap komlói tudósítója volt. Katus is pont oda pozícionálta magát, ahová a munkájukat hivatásnak tekintő újságíróknak kell: éppúgy szálka volt a szocialista, mint a fideszes városvezetés szemében. Az orbánista hatalomátvétel előtt még megüzenték neki, hogy kicsit vissza kéne venni, mert ez így nem fog működni. Nem is működött, ráadásul az ő kirúgása még pénzbe sem került, mivel – ó, az Axel Springeres aranyidők! – végig számlás munkavállalóként dolgozott.

A szerkesztőség negyedik tagja nem a Dunántúli Naplótól érkezett: Mester Zoltán klasszikus szabadúszó volt már korábban is: dolgozott sajtósként, részt vett Pécs egyik legérdekesebb gasztro-vállalkozásának beindításában, de e mellett ír is a borról és a gasztronómiáról.

 

pecs

 

Ők négyen a kemény mag, a tartalom nagy részét ez a négy szerző állítja elő, de bedolgoznak külsősök is. Na jó, de miből? – fogja feltenni pillanatokon belül a kérdést valamelyik kormányzati oknyomozó. Nagyjából a semmiből – mondják a szerzők.

A megjelenéshez szükséges költségeket zsebből dobták össze, de lassan elfogy a pénz, merthogy a szerzők valahogy nem nagyon találnak rendszeres munkát a városban. Előre kell menekülni: Babos néhány napja bejegyeztette a Freedom Media PR és Kommunikációs Nonprofit Kft-t, a cég lesz a Szabad Pécs kiadója.

Reklámbevételre nem nagyon számíthatnak, és a Szabad Pécsen nem fog futni brüsszeles-migránsos banner sem: innét a szabad sajtó hívein, leginkább persze a Szabad Pécs olvasóin múlik, hogy támogatásukkal életben tartják-e az egyetlen független dél-dunántúli, napi hírszolgáltatással is jelentkező médiumot.

A Szabad Pécs kiadójának számlaszáma: 10701214-70339145-51200002

Becker András

Megosztás