Egyéb

Járt-e Kocsis István Paks II-ügyben Moszkvában? Még várni kell Orbán válaszára

 

Orbán Viktor miniszterelnök kitérően válaszolt Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője parlamenti kérdésére, miszerint a kormányfüggetlen iparvállalati főnök, a jelenleg hűtlen kezelés vádjával bíróság előtt álló Kocsis István számíthat-e kormányzati megbízásra, és járt-e Paks II ügyében tárgyalni Moszkvában. Kocsis nemrégiben a parlamentben bukkant fel Süli János paksminiszter eskütételén.

Kocsis István, paksi, MVM-es, BKV-s satöbbi állami tulajdonú nagyvállalat volt vezérigazgatója személyesen közvetített Moszkvában arról, hogy tárca nélküli miniszter felügyelje a paksi atomerőmű bővítését, sőt, Süli János személye is ezen tárgyalások tárgya volt – az Átlátszót legalábbis erről tájékoztatták iparági források. A hír diplomáciai berkekben is erősen tartja magát.

Kérdeztük az OTP-csoportot, amelyhez tartozó Merkantil Bankban jelenleg Kocsis ügyvezetőként dolgozik. A bankban azt ígérték, egyeztetnek Kocsissal, várjuk a választ. Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője Orbán Viktor miniszterelnökhöz címzett országgyűlési kérdést hasonló témában, annak apropóján, hogy Kocsis nemrégiben megjelent Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti eskütételén.

Előzmények

Kis Oligarchatározó: Kocsis István

Oroszok a spájzban: kik kavarnak a metrófelújítás környékén?

Jogerősen is nyilvános a Kocsis-jelentések nagy része – közzétesszük őket

Halott helyettesével takarózott Kocsis István a bíróság előtt

Baji Csabát is pénzelte Kocsis és Kapolyi offshore-mágusa

Miben és mennyiért adott tanácsot Kocsis Istvánnak az MVM mostani vezére?

Simicskával is szerződött Kocsis

Eltemetett ügyek – teljes kudarcot vallott a nyomozóhatóság a BKV-ügyben

„Járt-e Kocsis István a paksi bővítés vagy egyéb kormányzati ügy végett Moszkvában 2010 óta? Milyen pozíciót fog Kocsis István betölteni az új paksi bővítésért felelős minisztériumban? Milyen eredményt tudnak felmutatni Kocsis István elszámoltatásával kapcsolatban?  Fog-e Kocsis István bármilyen Kormányzati megbízást kapni?” – ezekre a kérdésekre kért választ Szél Bernadett Orbán Viktortól hétfőn.

A miniszterelnök tőle szokatlan zavarba jött a kérdésektől. Azt válaszolta, más címmel kapott kérdést Széltől, ezért nem készült részletes adatokkal, de ígérte, a következő ülésen mindenre választ ad. Addig annyit mondott: amennyiben születik döntés „a szóban forgó szakember” kormányzati foglalkoztatásáról, még előkészítő szakaszban tájékoztatja a képviselőt.

Szél arra is emlékeztetett, a 2010-es kormányváltáskor a Fidesz 13 ügyben ígért elszámoltatást, ebből kettő mindenképpen Kocsishoz kötődik. Kocsis egyébként jelenleg is bíróság előtt áll, a vád szerint társaival együtt 15 milliárd forinttal károsította meg az MVM Zrt.-t. Az ügyben vádlott Kocsis régi üzlettársa, Szász András is.

Mindkettejük neve felmerült a szintén zavaros és szintén orosz hátterű metróbeszerzési sztoriban, amelyről az Átlátszó írta meg, hogy úgyszintén Kocsis olajozta az ügymenetet.

Az Index kérdésére Süli János azt válaszolta, Kocsis „a hazai nukleáris szakma prominenseként” vett részt a parlamenti beiktatáson.

Süli kiválasztása attól függetlenül is érdekes lehet, hogy volt-e benne szerepe Kocsisnak és az oroszoknak. Polgármesterré választását ugyanis jelentős politikai belharc előzte meg. Sülit a helyi KDNP támogatta, de beállt mögé a paksi baloldal is, míg a Fidesz jelöltje a később alulmaradt Kozmann György volt.

Hivatalosan azonban nem adta a nevét a KDNP a pártcsaládon belüli partizánakcióhoz, hanem létrehozták a titokzatos Néppártot, s ennek színeiben futtatták meg jelöltjeiket, akik mind a nyolc egyéni körzetben elvitték a pálmát. A Néppárt honlapja tavaly óta nem frissül, a domaint továbbra is a pártelnök Perlaki László jegyzi. A Pakson aktív párt hivatalos címe a Budapest Kossuth téri Metesz-székház, amely bontás alatt áll a Steindl Imre Program keretében.

Az akkor még kormánypárti Magyar Nemzet sejttette, hogy fantompárt támogatja Sülit, akinek a professzori címét is megkérdőjelezték a cikkben. Ilyen előzmények után meglepő volt Süli miniszteri jelölése, annak ellenére, hogy a Néppárt honlapján a mai napig olvasható kiállásuk a paksi bővítés mellett.

Rádi Antónia

Megosztás