Egyéb

Mészáros Lőrinccel kávézott az államtitkár, aztán az NFA visszavont néhány földárverési hirdetményt

Miről beszélgethetett az ország legnépszerűbb oligarcha-találkozóhelyén az agrárminisztérium földárveréseket felügyelő államtitkára, Bitay Márton, és a földárverések legnagyobb nyertese, Mészáros Lőrinc? Bitay szerint a fociról, szerintünk Mészáros földjeiről. Mutatjuk a bizonyítékot.

 

keepcalmsame2

 

Májusban újra indulnak a földárverések, ez már a harmadik árverési kör lesz, a kormányzat tervei szerint egyelőre az utolsó is. Mészáros Lőrinc a családjával együtt hiába vásárolt meg háromezer focipályányi földterületet az eddigi két árverési körben, ismét érdeklődést mutat a földárverések iránt.

Felcsút polgármestere, Orbán Viktor jóbarátja néhány napja a földügyekért felelős földművelésügyi államitikárral, Bitay Mártonnal  kávézott az ország legbefolyásosabb embereinek kedvelt találkozóhelyén. A találkozóról Mészáros annyit mondott a Népszabadságnak, hogy csak kávéztak egyet. Bitay másnapi közleménye szerint a fociról beszélgettek csupán.

Four Seasons az oligarcha-spot

A Gresham palotában lévő Four Seasons hotel éttermében számos alkalommal megfordultak már Nemzeti Együttműködés rendszerének befolyásos szereplői. Találkozott már itt egymással Habony Árpád, Tiborcz István, a TV2 vezérigazgatója és a Nemzeti Vagyonkezelő vezetője is. Habony beszélgetett itt a Népszabadságot is tulajdonló kiadó igazgatójával is. Aznap, amikor Mészáros Bitayval találkozott, a polgármester összefutott még a Századvég gazdaságkutató vezetőjével, Márton Péterrel is ugyanott.

A Bitay- Mészáros találkozó április 26-án a délelőtti órákban történt. Még aznap a Nemzeti Földalap visszavont három földárverési árverési hirdetményt. Ezek egyikében Mészáros cégének a Búzakalász 66-nak, és Mészáros terstvérének az államtól bérelt földjei kerültek volna az árverési kalapács alá.

Összességében 165 hektár olyan bérelt állami föld van Mészárosék művelésében, amit a döntés nyomán mégsem ad el az állam. Ennek az lehet az oka, hogy Mészárosék szűk családjában már majdnem mindenki elérte az egy személyre vonatkozó háromszáz hektáros termőföld birtoklási határértéket, tehát ha akarnának sem tudnának törvényesen több földet venni.

Korábbi cikkeink a Fejér megyei földekről

Itt a legújabb Ángyán-tanulmány: a felcsútiak vették a legtöbb földet Fejérben

Mészárosék terjeszkednek a hatvanpusztai Orbán-birtok körül: plusz félezer hektár a felcsúti gömböcnek

Etyeken is terjeszkedik Mészáros Lőrinc – közzétették a földárverések eredményeit

Talpalatnyi föld I.: Alcsút és Bicske között terjeszkedik az Orbán-uradalom

“Szarok rá hogy más mit mond” – Mészáros Lőrinc vs Ferenczi Krisztina, videóinterjú

Új földesúr Göbölpusztán: “Itt minden Mészáros Lőrincé”

A visszavonással érintett Fejér megyei árverési hirdetményekben nem csak Mészárosék bérelt földjei menekültek meg az árverésektől. Hanem egy másik nagy nyertes Fejér megyei érdekkör, a kishantosi mintagazdaság földjeit is megszerző Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő És Szolgáltató Zrt. által bérelt földek árverési hirdeményeit is visszavonta a Bitay által felügyelt NFA.

Ezáltal több száz hektár állami föld marad a Mezőfalvai Zrt. bérleményében. A mögöttes ok véleményünk szerint nagyon hasonló lehetett, mint Mészároskénál, az eddigi árverések során “túlnyerhették” magukat a tulajdonosi kör tagjai.

Vágó Gábor

Közreműködött a Greenpeace Magyarország

kép eredetije: index.hu

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2