Egyéb

Nem a földhivatalon múlik, megtudható-e, kik tulajdonolják a termőföldeket

 

A Bicskei Járási Hivatal megtagadta Vorák Anita, a Direkt36 újságírója számarára a betekintést a Felcsút környéki ingatlanok tulajdoni lapjaiba, mivel a „tömeges adatkérésektől” féltette a tulajdonosok szemelyes adatokhoz fűződő jogait. Az eljárás kicsinyes és teljesen alaptalan, azonban az eredeti beszámolót egyszerűsítve átvevő sajtóhírek azt a látszatot kelthették, hogy így a hivatal meg tudja akadályozni egyes földek tulajdonosainak megismerését. Ez viszont szerencsére nincs így.

 

 

Korábbi cikkeink a Fejér megyei földekről

Az agrárminiszter kedvenc ügyvédje nagyot kaszál a földárveréseken is

Itt a legújabb Ángyán-tanulmány: a felcsútiak vették a legtöbb földet Fejérben

Mészárosék terjeszkednek a hatvanpusztai Orbán-birtok körül: plusz félezer hektár a felcsúti gömböcnek

Etyeken is terjeszkedik Mészáros Lőrinc – közzétették a földárverések eredményeit

Talpalatnyi föld I.: Alcsút és Bicske között terjeszkedik az Orbán-uradalom

“Szarok rá hogy más mit mond” – Mészáros Lőrinc vs Ferenczi Krisztina, videóinterjú

Új földesúr Göbölpusztán: “Itt minden Mészáros Lőrincé”

Tovább az Átlátszó termőföld-dossziéjára

Sok rosszat el lehet mondani a magyar államigazgatás működéséről, de a hasonló történetek ellenére teljesen azért nem ragadt minden a hetvenes években.

Egy tulajdoni laphoz ma már az ingatlannyilvántartás nyilvános elektronikus felületén, legegyszerűbben a Földhivatal Online-on, bárki hozzáférhet. Igaz, ehhez ügyfélkapu kell, meg aztán a betekintéssel ellentétben nem is ingyenes, viszont a tulajdoni laponkénti ezer forintos díj nem mondható önmagában elrettentőnek.

Még akkor sem, ha a külterületi és ipari ingatlanoknál a terület fekvésének megállapításához, amire például a Hatvanpuszta környéki Mészáros-földeket bemutató cikkünkhöz volt szükség, gyakran térképszelvényt is le kell kérni, ami már 2250 forint.

Ezt viszont mi a saját Felcsút környéki vizsgálódásainknál általában ki tudtuk váltani a mezőgazdasági földterületek térképeit tartalmazó MePAR rendszerből és az önkormányzati honlapokról elérhető helyi rendezési tervekben foglalt adatokkal.

Nagy előnye ugyanakkor az online lekérésnek, hogy nem függ a helyi hivatal segítőkészségétől vagy nyitva tartásától. (Bár van azért olyan vidéki földhivatal, aminek az adatai a rendszerben hétvégén rendszeresen elérhetetlenek.)

Így például semmi nem akadályozta meg, hogy ehhez a cikkhez illusztrációként újból lekérjük a Hatvanpuszta melletti legnagyobb állami föld tulajdoni lapját, amiből látható, hogy ez a tél eleji árverésen Mészárosék által elnyert föld – nyilván a helybeli gazdák elővásárlási jogával kapcsolatos adminisztráció miatt – egyelőre még az állam nevén van.

 

tullap

 

 

Aki hasonlóan könnyen, sorbanállás nélküli akar e-hiteles vagy nem hiteles tulajdoni lapokhoz jutni Bicske környékéről vagy az ország más részeiről, annak tehát a következőket kell tennie:

1. Ha nincs még neki, akkor ügyfélkapus hozzáférést regisztrál, ha elfelejtette a jelszót, akkor újat kér.

2. A Földhivatal Online-on belép az ügyfélkapus felhasználónévvel és jelszóval itt: http://www.foldhivatal.hu

3. A Szolgáltatások indítása -> Ingatlan keresése, majd annak kiválasztása következik, hogy helyrajzi szám vagy cím alapján keresünk.

4. Ingatlanhoz kérhető szolgáltatások:

Tulajdoni lap első része 20 darabig ingyenes,

E-hiteles tulajdoni lap másolat: 3600 Ft

Nem hiteles tulajdoni lap másolat: 1000 Ft

Térképmásolat (nem hitelesített): 2250 Ft

5. Fizetni bankkártyával, lekérésenként lehet, majd oldalanként egyesével kell letölteni a tulajdoni lapot.

 

 

6. Annyit jegyezzünk meg azért a bicskei hivatal érveléséből, hogy van olyan tulajdoni lap, amin személyes adatok (magánszemély tulajdonosok, volt tulajdonosok, hitelezők neve, születési ideje, lakcíme) szerepelnek. Ezeket valóban nem hozhatjuk nyilvánosságra és nem használhatjuk fel szabadon, akár a saját magunk által megvenni kívánt telek jogi helyzetét akartuk tisztázni a lekéréssel, akár valamelyik politikus lakása méretének növekedését kutatjuk.

Azaz a személyes adatok védelmére valóban figyelnünk kell: pont úgy, mintha cégiratokba vagy hatósági, bírósági eljárárások irataiba tekintettünk volna be.

Sepsi Tibor

Frissítés (2016. április 22.) Cikkünk megjelenése után a Direkt36 megkeresett minket, hogy természetesen ők is tisztában vannak az online adatbázis használatával, viszont olyan nagy mennyiségű adatgyűjtést szeretnének végrehajtani, amelynél a végösszeg túl nagy lenne. Ezért folyamodtak a személyes – és ingyenes – adatgyűjtéshez.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás