Egyéb

Kalapács alá került a Portik- és Lázár-közeli mutyiingatlan

Harmadjára hirdette meg a minap a felszámoló azt a hódmezővásárhelyi ingatlant, amit az akkor Lázár János (Fidesz) jelenlegi kancelláriaminiszter által vezetett várostól – Lázár előterjesztésére – vásárolt meg 2007-ben internetes hirdetésekért a papíron a költségvetési csalással gyanúsított Holman-fivérek, ténylegesen állítólag Portik Tamás érdekeltségében álló Generál Média Kft.

A csaknem négyezer négyzetméteres Hódmezővásárhely belvárosi ingatlant a rajta lévő iskolaépülettel egy sokat vitatott szerződéssel adta el a város 48,28 millió forintért az online bulvárban utazó Generál Médiának, amely öt év alatt elhelyezett 600 millió darab hirdetési csíkkal  és némi ingatlan-felújítással törleszthetett.

A törlesztés – vagyis a hirdetések számlálása – ügyében volt vita annak idején a helyi ellenzék és a városvezetés között, a vételárat ugyanakkor nem biztos, hogy alulkalkulálta a város.

Aki akkoriban így látta, azzal érvelt: a Generál Média 2009-ben 60 millió forint értékben zálogosította el az ingatlant a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezetnél (ezen felül NAV-végrehajtás is került a tulajdoni lapra 61 millió forint értékben).

Csakhogy most már az eredeti vételárnál jóval olcsóbban, 38,7 millió forintért kínálja a felszámoló „a város központjától mintegy 800 méterre fekvő” ingatlant, amelyet a vevő a csődtörvény értelmében tehermentesen szerezhet meg.

És még így sem kapkodnak: tavaly kezdődött felszámolásban háromszor is dobra verték az iskolaépületet, először 51 millióért, másodjára 43 millióért, majd pedig a jelenlegi áron, de egyelőre nem került vevő.

A jelenleg költségvetési csalással gyanúsított hódmezővásárhelyi Holman Endre és Holman János médiabirodalma a pornótartalmakat is közlő Mellesleg.hu-val indított a kétezres évek elején, majd csevegőfórumokat, női közösségi oldalakat indítottak, a 2002-ben alakult Generál Média legnagyobb fogása a MyVip közösségi portál fejlesztése és működtetése volt.

A piac – s állítólag a rendőrség is – a kilencvenes évek alvilágában ismertté vált, jelenleg főbenjáró leszámolásos emberölésekkel vádolt Portik Tamást sejti valójában a Generál Média mögött.

Az Átlátszónak adott márciusi interjújában Portik kitérően válaszolt az ezt firtató kérdésre, környezetében azonban sejteni engedik, hogy az előzetes letartóztatásban lévő férfi adu-ászként tekint a Generál Média valós történetére.

Az Átlátszó interjúja Portik Tamással:

Ennél a nagyságrendű pénznél nincsenek pártszínek – Portik Tamás ingatlanokról, olajos alvilágról, politikai kapcsolatokról

Valami kapcsolatra enged következtetni mindenesetre, hogy a Generál Média javára tessékelték ki 2010-ben a Club Tihanyból a Média Hungary rendezvényt.

A Club Tihany annak a Szetlik-Pápa-családnak az érdekeltsége, amelynek jelenlegi feje a volt kínai piacos Szetlik Imre özvegye, Pápa Marianne, akit Portik élettársaként emlegettek (ezt Pápa cáfolta, Portik pedig baráti viszonyról számolt be), s akinek másik érdekeltsége a Budapest belvárosi ingatlanmutyi egyik kedvezményezettje volt.

A belvárosi ingatlanügyekről szóló cikksorozatunk:

Belvárosi ingatlanmutyi: a Rogán-Habony-Pintér tengely?

Belvárosi ingatlanmutyi II.: mi lenne Pintérből egy Rejtő-regényben?

Belvárosi ingatlanmutyi III.: a kofakirály örökségétől Portik Tamás letartóztatásáig

Holmanék budapesti Galamb utcai irodájában vették fel azt a videót, amelyet a 2010-es választási kampányban Kósa Lajos (Fidesz) akkori debreceni polgármester állítólagos viselt dolgait taglalta – fideszes politikusok szerint Portik, illetve Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója 2008-as találkozóinak szellemében.

“Filmesekkel is jóban vagyok” – Kálomista és P. Koltai a Portik-Laborc jegyzőkönyvben

Az Alkotmányvédelmi Hivatal kiadta a Portik-Laborc jegyzőkönyveket, itt letölthetők

A Holman-irodának otthont adó címen található Galamb 4  Kft. (ma Centrum Hungary Kft.) korábban tulajdonos volt Holman Endre, a Generál Média és Portik fia is.

Rádi Antónia

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás