Egyéb

Hamarosan kiderül, volt-e köze Habonynak a Szépművészetiből kikölcsönzött festményekhez

Múlt héten elsőfokon pert nyert az Átlátszó a Szépművészeti Múzeum ellen: a bíróság döntése értelmében a múzeumnak 15 napon belül ki kell adnia, hogy hol voltak a Habony-közeli Brand-Lab Kft.-nek kikölcsönzött festmények a kölcsönzés időtartama alatt. Az ítélet nem jogerős.

Tavaly májusban megjelent a pletyka az interneten, hogy Habony Árpád festményeket kölcsönzött a Szépművészeti Múzeumból. A dolognak közadatigénylésekkel próbáltunk utánajárni, kevés sikerrel. Októberben azonban szinte véletlenül – a VS.hu célzott adatigénylése nyomán – kiderült, hogy a korábban Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó húga, illetve Jáksó László, jelenleg Halkó Gabriella tulajdonában lévő Brand Lab Tanácsadó Kft. tíz darab, összesen 292,5 millió forint összértékű festményt kapott kölcsön a Szépművészeti Múzeumtól képenként nettó 15 ezer forintért.

Ezt követően egy újabb közadatigénylésben kértük ki az érintett festmények jelenlegi és a kölcsönzés alatti tárolási helyét, ám a múzeum csak azt közölte, hogy a műtárgyak már az ő raktárukban vannak – azt viszont a kölcsönvevők magánérdekére hivatkozva nem mondta meg, hogy hol voltak a kölcsönzés időtartama alatt. Ezután bepereltük a múzeumot.

Korábbi cikkeink a szépművészetis kölcsönzésekről:

Fillérekért lehet műtárgyakat kölcsönözni a Szépművészeti Múzeumból

Habony Árpád tényleg kölcsönzött festményeket a Szépművészeti Múzeumból?

Habony Árpádot érintő pletyka miatt megyünk a bíróságra

Állami tulajdon, kölcsönözni ingyenes, fotón 33 ezer forintba kerül, mi az?

A csütörtöki elsőfokú tárgyaláson a Szépművészeti jogi képviselője egészen érdekes érvekkel állt elő.

Rögtön az elején vitatta, hogy a múzeum által részben megválaszolt (tehát korábban nem kifogásolt és nem vitatott) igénylést az Átlátszó adta be. Kétségeit a következőkkel indokolta:

– ezt az igénylést korábban már beadta az Átlátszó egyik munkavállalója is

– aki ráadásul ott ült a tárgyaláson hallgatóságként

– az igénylések ugyanarról a domain-ről érkeztek

Részünkről felvilágosítást kapott a KiMitTud-ról és működéséről, a bíróság részéről pedig arról, hogy bárki beadhat egy olyan adatigénylést, amit már előtte beadott valaki.

Ezután jöttek a komolyabb érvek a megtagadás mellett és az adatok kiadása ellen.

A Szépművészeti ügyvédjének egyik érve az volt, hogy mivel kikerültek a múzeum birtokából a műtárgyak, azok már nem a Szépművészeti közfeladatainak ellátásával függnek össze, ezért nem közérdekű, hogy hol tárolták őket.

A múzeum jogi képviselőjének másik érve az volt, hogy vagyonbiztonsági kockázatot jelentene megmondani, hol vannak (voltak) a festmények. Igaz, hogy már nincsenek is ott, mert már rég visszakerültek a Szépművészeti raktárába, de akkor is. Mivel csak nagyon szigorú feltételek teljesülése esetén adnak kölcsön műtárgyakat, az nagyon kockázatos, ha kívülállók megtudják, hogy az a bizonyos hely, ahova kiadták a képeket, az egy nagyon biztonságos hely.

Nem minden pillanatban tudtuk követni a logikai bakugrásokat, az meg egészen meglepő volt, hogy az állami intézmény jogi képviselője egy magáncég érdekeinek védelmében érvel foggal-körömmel, de a lényeg: a bíróság nekünk adott igazat, és ítéletében arra kötelezte az alperes Szépművészeti Múzeumot, hogy 15 napon belül küldje meg az Átlátszónak, hogy hol tárolták a Brand-Lab Kft.-nek kölcsönadott festményeket. Így hamarosan kiderülhet, hogy tényleg a Magyar Narancs cikke nyomán elhíresült Szerb utcai lakásban voltak-e kiállítva a közel 300 millió forint értékű műtárgyak, vagy sem.

Az elsőfokú, nem jogerős ítéletet letöltheti innen. (PDF)

Erdélyi Katalin

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás