közbeszerzés

19,9 milliárdért építheti fel az Oszakai Világkiállítás magyar pavilonját a Bayer Zrt.

A becsült ár kétszereséért, nettó 19,9 milliárd forintért építheti meg a 2025. évi világkiállítás magyar pavilonját a kormányközeli BAYER CONSTRUCT Zrt. Oszakában. A közbeszerzési eljárásra három céget hívtak meg, a tender eredménye a napokban jelent meg a közbeszerzési értesítőben. A világkiállításra való készülés eddig döcögősen haladt, mivel új tervezőt és új miniszteri biztost is kellett keresni a projekthez.

Hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást írt ki az EXPO 2025 Magyarország Nonprofit Kft. a 2025-ös oszakai világkiállítás magyar pavilonjának kivitelezésére tavaly ősszel. A döntést azzal indokolták, hogy a „válsághelyzet miatt előállt helyzet sürgőssége összeegyeztethetetlen a meghívásos és a hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárás esetén előírt határidőkkel”. Vagyis: sietős volt a tender lebonyolítása.

A Közbeszerzési Hatóság jóváhagyta a kiírást, mivel a beruházásra vonatkozik a „2025. évi Oszakai Világkiállításon történő magyar megjelenés sikeres megvalósításához kapcsolódó rendelkezésekről” szóló 2022. évi XLVII. törvény.

Ahogy azt Hadházy Ákos független parlamenti képviselő akkor kiszúrta, a cég három gazdasági szereplőt kért fel ajánlattételre:

  • a BAYER CONSTRUCT Építőipari és Szolgáltató Zrt.-t,
  • a CONFECTOR Mérnök Irodát,
  • és a Market Építő Zrt.-t.

A megbízás becsült értéke akkor még „csak” nettó 9,3 milliárd forint volt.

Becsült ár

Forrás: ekr.gov.gu

A vállalkozásoknak a teljes projektre kellett ajánlatot adniuk a tervezéstől a kivitelezésen keresztül, az átadást követő üzemelési időszak karbantartási feladatain át a pavilon bontásának és az építési terület teljes körű, eredetivel megegyező visszaállításának végéig.

Mindhárom cég élt a lehetőséggel, de

a legolcsóbb, nettó 19 893 487 540 forintos ajánlatot a BAYER CONSTRUCT Építőipari és Szolgáltató Zrt. adta.

A Market Építő Zrt. nettó 20 952 109 290 forintért, míg a CONFECTOR Mérnök Iroda nettó 22 878 610 207 forintért vállalta volna a munkát.

Az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentumok szerint a pavilon nettó 1749 négyzetméteren valósul meg, a tervezett bruttó szintterület 2235, a kiállítótér 577, a kereskedelmi terület pedig 113 négyzetmétert tesz ki. Az építmény összesen 5 szintes lesz pincével és egy félemelettel együtt. A projekt 2026 áprilisáig tart.

A kiállítás már egy tervezőt és egy miniszteri biztost is elfogyasztott

Hogy pontosan hogyan fog majd kinézni a magyar pavilon, azt egyelőre nem tudni. Ahogy azt Mfor.hu tavaly júniusban megírta, a tervezői feladatokat első körben a Napur Architect Kft. nyerte el. Majd miután a Magyar Építőművészek Szövetsége nyilatkozatot tett közzé a kiválasztás módja miatt (előzetesen senki sem értesült a kiírásról), új nyertest hirdettek. Eszerint pedig már a ZDA-Zoboki Építésziroda kapta a 235 millió forintos feladatot. (Ezt később megemelték 50 millió forinttal.)

A látványterveket azonban egyelőre sehol nem találtuk. 

De nem ez az egyetlen érdekesség a projekt körül. Rogán Antal 2022 nyarán nevezte ki határozatlan időre Tatár Szabolcsot a 2025-ös oszakai világkiállítás miniszteri biztosává, aki azonban tavaly ősszel lemondott. A helyére Kristó Ákos került november végén. A miniszteri biztos feladata többek között a világkiállításon történő magyar megjelenés eredményes előkészítése lesz.

RogÁn Antal

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője nevezte ki az oszakai világkiállítás miniszteri biztosát. MTI/Balogh Zoltán

Azt pedig már a Szabad Európa írta meg, hogy 800 millió forintból egy installáció is készül a pavilonba: egy „kapszulához hasonlóan hengeres alakú vitrin (…), amelynek belső terében a magyar pavilon »építészeti stratégiai koncepciója tárgy« lebegtethető”.

Zuglóból Oszakába

A tendert elnyerő BAYER CONSTRUCT Építőipari és Szolgáltató Zrt. neve mostanában főként a zuglói gigaberuházás miatt kerül elő, de a cégcsoport vezérigazgatója, a Tiborcz Istvánnal és Mészáros Lőrinccel is üzletelő Balázs Attila is felhívta magára a figyelmet a kijelentésével, amely szerint „ma aki dolgozni akar, az az 500 ezer forintot meg tudja keresni Magyarországon. Az nem tudja megkeresni, aki nem akar dolgozni.”

Egyre kíváncsibb vagyok arra, mit akar foggal-körömmel eltitkolni Orbán a Bosnyák téren, a 244 milliárdért (!) Tiborcz haverjától megvett irodák szerződéséből….

Posted by Hadházy Ákos on Tuesday, 28 November 2023

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő kiperelte a zuglói beruházás szerződéseit

A kormányközeli cég éves forgalma az elmúlt öt évben 22 milliárdról 63,8 milliárd forintra nőtt, míg a nyeresége 2,5 milliárdról 10,5 milliárdra. A zrt. állami megbízásokat is kap, legutóbb az MTK Sportpark tervezésével és kivitelezésével bízták meg őket nettó 26,9 milliárd forintért.

A cégről és Balázs Attiláról többek között ebben a cikkben írtunk részletesebben:

Katus Eszter

Nyitókép: A világkiállítás logója. Forrás: Facebook

Megosztás