közpénzégetés

A rendőrség szerint oké két kézzel szórni a közpénzt – nincs nyomozás a sámándobcégnél

Közpénzen bérelt és felújított iroda bezárása, működés alatt abszurd programok – mindez teljesen rendben lévő a BRFK gazdaságvédelme szerint. A rendőrség elutasította Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentését a „sámándobcég” szczecini kirendeltsége ügyében. Mi viszont az adatvédelmi hatósághoz fordulunk, mert az állami cég a közadatigénylésre sem reagál.

„Önmagában abból, hogy az érintett gazdasági társaság lengyelországi irodája bezárásra került, illetve annak bevétele és kiadásai között feltűnő aránytalanság mutatkozik, nem vonható le olyan következtetés, hogy a cég gazdasági tevékenységet csak színleg folytatott volna. (…) A feljelentés adatai alapján olyan szándékos kötelességszegő magatartás gyanúja, mely vagyoni hátrányhoz vezetne, nem merült fel” – indokolta a BRFK korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztály gazdaságvédelmi osztályának vezetője decemberi határozatában, hogy miért utasítja el Hadházy Ákos feljelentését, amit a politikus a Valor Hungariae Zrt. külföldi irodái ügyében tett.

A Valor Hungariae magyar innovációt népszerűsítő tevékenységének Hadházy nemrégiben Korrupcióinfót is szentelt:

Hadházy: a Szőcs Géza-féle „sámándobos” cég tovább égeti a közpénzt

35 ezer euróért tavaly felújították, majd bezárták az állami tulajdonú Valor Hungariae Zrt. lengyelországi irodáját – tudatta értesülését szokásos Korrupcióinfóján Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. A szczecini lerakatnak valamiféle innovációs missziót kellett volna teljestenie, a teljes projektre közpénz-százmilliókat adott a kormány. A háttércég azonos a Szőcs Géza-féle sámándob-működtetővel.

Ez az a cég, aminek a milánói világkiállításra készült botránypavilon, a “sámándob” további sorsát kellett volna kieszelnie. A húzónév akkor és azóta is Szőcs Géza volt kulturális államtitkáré a társaságban, de más NER-barát holdudvaroncok is szerepet kaptak benne.

Az akkor Kárpátok-Alpok Zrt.-nek nevezett, jelenleg Valor Hungariae néven futó közpénzcsapdába még 2017-ben kormányhatározattal tolt további 400 millió forintot a NER. Az állami cégnek úgynevezett Ablak Magyarországra 2020 programot kellene/kellett volna ebből produkálnia.

Az Ablak Magyarországra magyar találmányok nemzetközi piacra juttatására jött létre, de csak egészen abszurd (például sötétben világító virágok) találmányokról hallani, átütő sikerről nemigen. A cég honlapja a milánói pavilont, egy 2016-os tudományos értekezletet, két kínai (Fucson, Xiamen) és egy lengyel (Szczecin) „magyar ablakot” mutat be futó projektként.

A Valor Hungariae 2018-ban bérelte ki a 204 négyzetméteres irodáját Szczecinben. Havi 1600 eurót fizettek érte, ami, tekintve, hogy az ingatlan lepukkant állapotban volt, tekintélyes summának mondható. Ráadásul nyomban le is szerződtek a felújításra, ami bruttó 35 ezer euróba került. Ehhez képest az iroda tavaly nyár elején bezárt.

Nagyjából ez a sztori volt a Korrupcióinfó és a feljelentés alapja is – csakhogy a BRFK-nak ez kevésnek bizonyult ahhoz, hogy vizsgálódni kezdjen. Ugyannek a BRFK-s osztálynak a vezetője szüntette meg korábban a nyomozást Hadházynak egy másik feljelentése ügyében, ami a DFT nevű közpénzszivattyú viselt dolgait firtatta.

Hadházy még a Korrupcióinfón szóvá tette azt is, hogy a Valor vezetői milliós nagyságrendű pénzekért dolgoznak havonta. A javadalmazásokat mi közérdekű adatigénylésben kértük az állami cégtől. A válaszadás határideje réges-régen lejárt, de a válaszokat nem kaptuk meg, éppen ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulunk.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely az állam működtetésében részt vesz, vagy közpénzt költ.

A „Sámándob” tervezője feljelentést tett hűtlen kezelés és költségvetési csalás gyanúja miatt

Rádi Antónia

Címlapkép: A magyar pavilon a milánói világkiállításon 2015. május 5-én. (MTI/EPA/Stefano Porta)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás