Egyéb

Orbán-rokon és bulvár-biztonságpolitikus az új sámándobcégben

Vitézy András, az Orbán Viktor miniszterelnökkel távoli rokonságban élő Vitézy-klán doyenje, valamint Nógrádi György úgynevezett biztonságpolitikai szakértő is erősíti az állami tulajdonú Kárpátok-Alpok Zrt.-t, amelynek feladata a tavalyi milánói világkiállítás magyar mutyipavilonja egyelőre ködös további sorsának adjusztálása lesz.

Zrt.-vé alakult a minap, és nevet is váltott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő Carpathia Kft.

Az üzletvezetéssel foglalkozó Kárpátok-Alpok Zrt. feladata lesz, hogy „valamit” csináljon a 2015-ös milánói világkiállítás hivatalosan Életkert nevű, de Magyarországon leginkább sámándobnak gúnyolt magyar pavilonjával.

Hogy azonban mit, egyelőre talány: a pavilonfelelős Szőcs Géza, volt kulturális államtitkár nemrégiben nagy sikerként bejelentette: az expószervező olaszok „elkérték” a pavilont, hogy az ott létrejövő olasz technológiai intézet része legyen. Szerinte ez a felkérés nem függ össze azzal a vitával, hogy az olasz hatóságok nem sokkal korábban egy időre lefoglalták a pavilont, mivel Szőcsék adósak maradtak a kivitelezési költség egy részével.

Egy tavaly év végi kormányhatározat ugyanakkor arról rendelkezik, hogy a pavilont vissza kell szállítani Magyarországra, ahol újra felállítják majd, erre el is különítettek félmilliárd forintot.

Azon a 610 millión felül, amit az idei költségvetés „pavilonkiadásokra” már előirányzott (miközben a tulajdonos MNV tavaly összesen 1,4 milliárd forint tőkét pumpált a jogelőd kft-be). Az Index számításai szerint a magyar expórészvétel összesen 5,2 milliárd forintot emésztett fel, s ezzel minden idők toplistás költségű magyar kultúrattrakciója volt.

A sámándob magyarországi új helye sem egyértelmű: korábban szó volt a Szombathelyről – a városba valósi Hende Csaba volt honvédelmi miniszter egyenesen a vasi megyeszékhely jelképét látta az építményben -, majd a harmadik Orbán-kormánynak két minisztert is adó Karcag tűnt esélyesnek.

Igen ám, de újabb bizonytalanságra adhat okot, hogy az új zrt. megtartotta a jogelőd szombathelyi fióktelepét, karcagit viszont egyelőre nem alapított, ráadásul a felügyelőbizottságba (fb) bekerült az Észak-nyugat Magyarországi Közlekedési Központ igazgatósági tagja, Koncz Pál is.

A Kárpátok-Adria igazgatóságát erősíti Szőcs mellett Tirts Tamás volt fideszes politikus, s fb-tag lett a miniszterelnökkel rokonságban álló Vitézy András, Vitézy Tamás nagyvállalkozó és Vitézy László filmrendező fivére, a BÁV korábbi vezérigazgatója, valamint Nógrádi György megtépázott tudományos tekintélyű „biztonságpolitikai elemző”.

Nógrádi felesége történetesen az egyik kiállító volt az olasz Varese városka UNESCO-védettségű kolostorában, amelyet Szőcs bérelt ki az Index szerint a világkiállításra szánt keretből magyar vállalkozások bemutatása céljából.

Rádi Antónia

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás