nemzeti együttműködés rendszere

Két év után újabbra cserélte magángépét Balázs Attila építőipari vállalkozása

A NER új üstökösének tartott Balázs Attila építőipari cége, az állami megrendelésekben bővelkedő Bayer Construct Zrt. lecserélte két évvel ezelőtt vásárolt privát jetjét. Az új szerzemény, mely a HA-JEQ lajstromjelzéssel szerepel a magyarországi nyilvántartásban, egy 2009-es EMBRAER EMB-500 PHENOM 100 típusú légijármű.

2020 márciusában az Átlátszó írta meg, hogy Josh Cartu Magyarországon élő kanadai-izraeli üzletember angliai cége egy magyar lajstromjelű (HA-JEO) repülőgépet vásárolt. A CESSNA C-650 CITATION III típusú sugárhajtású privát jetet Cartu kívül-belül felújíttatta, de nem élvezte sokáig a kényelmét.

Az itthon elsősorban fényűző életmódjáról és méregdrága autóiról ismert aranyifjú fivéreivel közös vállalkozásait a kanadai és izraeli hatóságok vizsgálat alá vonták, amelyet követően a vállalkozó túladott a repülőgépen. A tulajdonosváltást szintén az Átlátszó szúrta ki 2021 januárjában.

Az új tulajdonos, a Bayer Construct Zrt. megkeresésünkre az ügylet kapcsán akkor elmondta: a beszerzés a cégcsoport üzleti profiljának bővítését szolgálta, és a nemzetközi partnereik igényeit figyelembe véve döntöttek mellette.

A NER új üstökösének tartott Balázs Attila cége a Josh Cartu-féle magánrepülőgép új tulajdonosa | atlatszo.hu

A NER új üstökösének tartott Balázs Attila cége a Josh Cartu-féle magánrepülőgép új tulajdonosa

A cég kb. fél évvel ezelőtt eladta a repülőgépet (HA-JEO), és másikat (HA-JEQ) vásárolt helyette, mely egy újabb, az elődjénél gazdaságosabban üzemeltethető modell. A 2009-ben készült sugárhajtású légi jármű az úgynevezett „very light jet” vagy más néven „micro” kategóriába tartozik, mely a privát jetek belépő szintje.

A brazil gyártmányú EMBRAER EMB-500 PHENOM 100 egy újabb, de hasonló paraméterekkel rendelkező verziójának (EV) hivatalos katalógusa szerint a jet alapkivitelben 4-5 utas szállítására alkalmas, hatótávolsága kb. 2200 km, legnagyobb utazósebessége pedig 750 km/h körül van.

A használtan vásárolt privát jet aktuális piaci értékét nem sikerült meghatároznunk, így csak a repülőgép gyártási évében publikált, új repülőgépre vonatkozó átlagos vételárat tudjuk támpontként megadni. Az amerikai Repülőgéptulajdonosok és Pilóták Szervezete (AOPA) 2009-es cikke szerint ez 3,6 millió dollár volt.

A Bayer Construct tulajdonában lévő konkrét modellt egyébként megismerhetjük a cégvezető, Balázs Attila egy másik vállalkozásának, a térköveket gyártó és forgalmazó Viastein Kft. reklámvideójából. Ebben Mucsi Zoltán színművész egy magángéppel érkező potenciális vásárlót alakít, a tőle megszokott humorral és stílusban. (A repülőgép a videó elején és legvégén látható.)

Az építőipari csoport többségi tulajdonosa Balázs Attila, akit a Válasz online egy 2020-ban megjelent cikkében a NER új üstököseként aposztrofált. Ennek elsődleges oka, hogy az Erdélyben született cégvezető az elmúlt években igen szoros üzleti kapcsolatba került a NER első vonalával.

Forbes 100 legértékesebb magyar tulajdonú vállalatának 2021-es listáján 99. helyet elfoglaló Bayer Construct Zrt. már évek óta építője nagyobb állami beruházásoknak, igaz, sohasem a közbeszerzés nyerteseként, hanem a győztes cégek alvállalkozójaként. A cégcsoport ilyen jellegű feladatai között volt a Puskás Aréna, az MTK Stadion vagy a Ludovika Campus felépítése is.

De mint arról a 24.hu, majd a hvg360 is beszámolt, a cégcsoport érdekeltségébe tartozó vállalkozások a vissza nem térítendő állami támogatások terén is jól állnak. Az elmúlt években összesen 15 milliárd forintnyi közpénz áramlott hozzájuk, beleértve a külföldi érdekeltségeiket is.

Az Átlátszó Erdély segítségével a Magyar Hang nézett utána az Erdélyben működő, 100 milliárd forint magyar közpénzből finanszírozott Pro Economica Alapítvány támogatottjainak. Kiderült, közöttük szerepelnek Balázs Attilához és a Bayer Constructhoz köthető cégek is, melyek egy 8,7 milliárd forintos támogatási program keretéből 4,5 milliárdot, azaz a keret több mint felét kapták meg egy székelyföldi tejfeldolgozó- és tejporgyár létesítésére.

Az építőipari csoport dolgát egyéb módon is segítette már a kormányzat. A Bayer Construct által 2018-ban megvásárolt – előtte 15 éve húzódó – zuglói Mundo-beruházás 2019 karácsonyán a portfolio.hu beszámolója alapján új lendületet kapott. A kormány a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította, felgyorsítva ezzel a munkálatokkal kapcsolatos engedélyezési eljárásokat.

2020-ban ugyanezt a minősítést kapta meg a kormánytól a vállalkozó érdekeltségbe tartozó két cég, az EA Alfa 4 és a Vabatowers Kft. ingatlanfejlesztési beruházása, a Veba Lakópark. A XI. kerületi Bikás Park mellett épülő lakóparkprojekt nemzetgazdasági érdekké minősítéséről anno az Index közölt írást.

2021-ben a Szakonyi Péter által összeállított listán az 57. helyen lépett be a leggazdagabb magyarok közé Balázs Attila, vagyonát 27 milliárd forintra becsülték.

Brassai Kornél

Címlapfotó: Árvai Barnabás

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás