Nemzeti Együttműködés Rendszere

A Századvég 24 milliárd forintért ad tanácsokat a kormánynak

A Miniszterelnöki Kabinetiroda június végén írt ki közbeszerzést 2026 végéig tartó kormányzati szakpolitikai tanácsadásra. A tenderre mindössze két kormányközeli szereplő jelentkezett: a Századvég-csoport alapítványa és két Nézőpont-közeli cég. A majdnem 24 milliárd forintos tanácsadói megbízást október végén a századvégesek nyerték, de a nézőpontosok sem panaszkodhatnak, mert korábban ők vittek el egy 22 milliárdos munkát, ami szintén 2026 végéig tart.

A jövő június elején esedékes önkormányzati és Európa parlamenti választás közeledtével a Fidesz kommunikációjában nagy szerepet kapott a szuverenitás. Orbán Viktor miniszterelnök, fideszes politikusok és a pártot támogató megmondóemberek is hetek óta hangsúlyozzák az önállóság fontosságát. Ezt persze csak arra értik, hogy „Brüsszel” ne szóljon bele a Fidesz intézkedéseibe, de a jelek szerint azzal nincs problémájuk, hogy a pártközeli szervezetek kritika nélküli szajkózzák a kormány üzeneteit – közpénzből.

A kormánypárt és holdudvarának összefonódására szép példa, hogy a Fidesz-közeli agytröszt, a Századvég november közepén ünnepelte fennállásának 30. születésnapját. Ennek örömére – a kormány kampányüzenetével összhangban – Szuverenitás Konferenciát tartottak a Várkert Bazárban (amit egyébként uniós támogatásból, közel 20 milliárd forintért újított fel egy kormányközeli építőcég, a WHB) november 13-án.

A Századvég függetlenségről és önállóságról alkotott véleményét jól mutatja, hogy az ünnepségen minden fontos fideszes politikus részt vett, és azt est sztárvendége maga Orbán Viktor miniszterelnök volt.

Szuverenitás konferencia. Nekünk Magyarország az első! 🇭🇺🇭🇺🇭🇺

Közzétette: Orbán Viktor – 2023. november 14., kedd

A baráti viszony persze nem meglepő annak fényében, hogy az agytröszt-csoport tulajdonosa Fűrész Gábor, akit Habony Árpád embereként tartanak számon: korábban közös cége is volt Habony barátjával, a ma már honvédelmi miniszterként ismert Szalay-Bobrovniczky Kristóffal.

Évi 7,5 milliárdért adnak tanácsot

A kormány és a Századvég közötti összhang azonban nem csak széles mosolyokban és hangzatos beszédekben nyilvánul meg: az együttműködést időnként bőségesen megolajozzák az adófizetők pénzéből.

Ahogy azt 2016-ban összegyűjtöttük, a Fidesz 2010-es kormányra kerülése után ráömlött a tendertenger a Századvég-csoportra: azalatt a hat év alatt összesen 12 milliárd forint értékű közbeszerzésen lett nyertes egyedül vagy egy konzorcium tagjaként. Az állami megbízások azóta is dőlnek a kormányközeli szervezethez, csak néhány példa az elmúlt esztendőkből: társadalomkutatás 630 millióért, uniós véleménykutatás 780 millióért, hazai közvélemény-kutatás másfél milliárdért, titkosított tanácsadás 10 milliárdért.

Most alighanem minden eddiginél nagyobb összegű közbeszerzést nyert el a Fidesz-kormánytól a párt holdudvarába tartozó agytröszt-csoport egyik tagja. A Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda ugyanis idén június végén írt ki egy tendert „Kormányzati szakpolitikai tanácsadás (2023-2026)” tárggyal, amit október végén

nettó 23,8 milliárd forintos ajánlattal a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány nyert el.

A megbízás 40 hónapra, de maximum 2026. december 31-ig szól, azonban egy alkalommal további hat hónappal meghosszabbítható. A Századvég alapítvány évi nettó 7,47 milliárd forintért vállalta a Rogán minisztériuma által kért feladatokat, amelyek több részből tevődnek össze.

Elvárás például évi sok „gyorstanulmány” (min. 10 ezer karakter szóközökkel), kicsit kevesebb „normál” tanulmány (min. 40 ezer karakter), még kevesebb „részletes” tanulmány (min. 80 ezer karakter), és néhány, de legalább évi 14 darab „stratégiai” tanulmány (min. 200 ezer karakter terjedelemben). Emellett „a magas szintű állami döntéshozatalhoz kapcsolódó folyamatokkal összefüggő, kiemelkedő jelentőségű társadalmi kérdések és ezen kérdések aspektusainak minél mélyebb megismerése” érdekében lesz legalább egy, de lehet, hogy kettő darab „nagymintás lakossági reprezentatív nagykutatás” (min. 20 ezer fővel), plusz egy EU-s kutatás, majd a tanulmányok és kutatások alapján „szakértői tanácsadás” is.

Szazadveg 230201 Fb

„Kihívások és Értékek – Az Európa Projekt-kutatás eredményei 2022-ben” című konferencia a Várkert Bazárban 2023. január 31-én (fotó: Századvég/Facebook)

A közvélemény-kutatások eredményeit illetően nem nagyon lehet számítani meglepetésekre, mert a Századvégnél valahogy mindig pont az jön ki, amit a kormány is mondogat. Legyen szó az ukrán gabonáról, a brüsszeli korrupcióról, a migrációról, Kínáról, Ukrajnáról vagy bármi egyébről: a századvéges kutatások szerint a megkérdezettek nagy többsége is ugyanazt gondolja az adott témáról, mint a Fidesz.

A Nézőpont drágábban vállalta volna

A tenderre volt még egy jelentkező, a CEPER Central European Perspectives Zrt. és a Nézőpont Intézet Kutató Központ Kft. párosa, azonban az ő ajánlatukat el sem bírálta a Miniszterelnöki Kabinetiroda, mert a Századvégénél drágább volt. A két céget egy személy köti össze: a Nézőpont Kft. tulajdonosa a Nézőpont Csoport Zrt., az ügyvezetője pedig Mráz Ágoston Sámuel, aki egyúttal a CEPER Zrt. egyedüli tulajdonosa és vezérigazgatója is.

Egyébként a Nézőpont nagyon hasonlít a Századvégre: a Nézőpont is egy állami megbízásokban bővelkedő, a kormány álláspontját ismételgető, fideszes politikusokkal fényképezkedő intézet, ami elemzéseivel és közvélemény-kutatásaival alátámasztja Orbán Viktor szavait. A szervezet 2021 november végén ünnepelte a 15. születésnapját, ahol tiszteletét tette a Fidesz apraja-nagyja, a díszvendég pedig természetesen a miniszterelnök volt.

Orban Nezopont 211124

Orbán Viktor a Nézőpont 15. születésnapi ünnepségén a Szépművészeti Múzeumban 2021. november 24-én (fotó: Nézőpont/Facebook)

A jó kapcsolat itt sem véletlen: a Nézőpont-csoport tulajdonosa Győri Tibor, Orbán Viktor régi bizalmasa, akit a G-nap előtt a Fidesz pénzmágusaként ismert Simicska Lajos emberének tartottak. Győriről 2012-ben azt írta az akkor még nem Fidesz-szócsőként működő Origo, hogy ha ő telefonál oda valahová, az olyan erővel bír, mintha maga Orbán lenne a vonal túlvégén.

A férfi egyébként 2010-2012 között miniszterelnöki megbízott, majd 2012 májusától 2014 őszéig a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős államtitkára volt, 2015-ben pedig Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóval közösen alapította meg a Ripostot és (a 2020-ban megszűnt) Lokált kiadó vállalkozást. Győri és Habony együtt hozta létre 2005-ben az Europtimus Rt.-t is, aminek átnevezésével létrejött a Nézőpont Zrt. 2006 őszén, Habony kiszállása után.

Gyoritibor Hevesmegyeihirlap 120530 Arcanum

Győri Tibor államtitkári kinevezése a Heves Megyei Hírlap 2012. május 30-i számában (forrás: Arcanum)

Médiafigyelés 22 milliárdért

Bár most a nézőpontos cégek alulmaradtak a Századvéggel szemben, a Miniszterelnöki Kabinetiroda egy korábbi tendere épp fordított eredménnyel zárult. Rogán Antal minisztériuma ugyanis 2022. november elején „Kormányzati médiamonitor szolgáltatás (2023-2026)” tárggyal írt ki egy közbeszerzést, amelynek az eredménye idén január elején jelent meg.

A hivatalos tájékoztató szerint a 48 hónapig tartó munkára ketten pályáztak: a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány (ami most a 23,8 milliárdos tenderen lett befutó) és a Nézőpont-csoport egyik cége. A nyertes kettejük közül

nettó 22,2 milliárd forintos ajánlattal az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. lett.

A Nézőpont Csoport 2018-ban vette meg a céget a bécsi IKARIA Holding GmbH-tól – ekkor az Observer éves bevétele 673 millió forint volt. Ezt a következő évben sikerült feltornászni 775 millióra, de az igazi robbanás csak 2020-ban, az állami tenderek elnyerésével párhuzamosan következett be: azóta stabilan nettó 2-3 milliárd forint a cég éves forgalma, amiből 180-260 millió közötti profitot termelt az elmúlt három esztendőben.

Az Observer egyik első kormányzati megbízása egy három évre szóló, nettó 5 milliárd forint értékű médiafigyelési szerződés volt 2020-ban az azóta már megszűnt Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) részére. Ezt tavaly megemelték még 192 millió forinttal, plusz az ITM utóda, a ma már szintén nem létező Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) „Kiegészítő kormányzati médiamonitor szolgáltatás” címszóval is adott egy 556 millió forintos megbízást az Observernek 2022 októberében. Emellett a cég nyerte az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank és a Magyar Nemzeti Bank 40-50 milliós médiafigyelési tendereit is.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda mostani, 22 milliárdos tenderén az Observernek lesz egy alvállalkozója is az ajánlata szerint: a nézőpontos Mráz Ágoston Sámuel saját cége, a CEPER Zrt. –  ugyanaz, ami a Nézőpont Intézet Kft.-vel megpályázta Rogán tárcájának tanácsadói feladatait is, de ott alulmaradtak a Századvég alapítványával szemben. A médiafigyelésnél azonban fordult a kocka: itt a Nézőpont nyomta le a századvégeseket.

Szazadveg Nezopont Ceghalo

A Századvég és a Nézőpont kapcsolatai

Az Átlátszót is figyelik

Mielőtt a Nézőpont megvette volna az Observert, egy másik cége, a Médianéző Kft. nyerte a kormányzati sajtófigyelési tendereket. A 2010-es kormányváltás idején alapított cég 2012 elejétől 2014 végéig évi 360 millió forintért végezte a médiamonitoringot a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, majd 2015-ben elnyert a tárcától egy 4,4 milliárdos megbízást, plusz néhány kisebbet a Magyar Fejlesztési Banktól és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-től, valamint a közmédiától.

Medianezo Nepszabadsag 111124 Arcanum

A Népszabadság 2011. novemberi cikke a Médianéző Kft.-ről (forrás: Arcanum)

2019-től viszont elapadtak a kormányzati megbízások – hiszen már az időközben megvásárolt Observer nyerte őket –, emiatt durván bezuhant a Médianéző forgalma (1,5 milliárd forintról néhány millióra), és idén végelszámolással meg is szüntették.

Azonban a cég még a csúcskorszakát élte, amikor 2015-ben az a Mráz Ágoston Sámuel volt az ügyvezetője, aki most a Nézőpont Kft.-t vezeti és a CEPER Zrt. tulajdonosa is egyúttal. Mráz akkor a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének győri rendezvényén tartott előadást a migrációról, és az azt megelőző sajtótájékoztatón a következőket mondta kollégánknak a Nézőpont-csoport kormányzati megbízásairól:

„Többek között az Átlátszó.hu-t figyeljük. Bár ez egy érdekes tevékenység, mert egyedi logikával írják meg a cikkeiket és érdekes érvrendszert használnak, de ehhez nem kell nemzetbiztonsági szakembernek lenni, és nem kell államtitkokhoz hozzáférni…”

D Yt20230309022

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője beszédet mond a „Sajtószabadság Magyarországon 2023” című elemzés bemutatóján Budapesten 2023. március 9-én. (fotó: MTI/Illyés Tibor)

A nézőpontosok sajtóról alkotott vélekedését jól mutatja, hogy az idén felszámolt cégük, a Médianéző 2019-ben megalapította a „Jó tollú magyar újságíró” díjat, amit kizárólag elkötelezett kormánypárti médiamunkások kaptak meg az elmúlt években: többek között Gajdics Ottó, Huth Gergely és Bayer Zsolt.

Erdélyi Katalin

A cikk elkészítéséhez az archív anyagokat az Arcanum adatbázisa, a cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök a 30. születésnapját ünneplő Századvég Szuverenitás Konferenciáján a Várkert Bazárban 2023. november 13-án (fotó: Századvég/Orbán Viktor/Facebook)

Megosztás