közbeszerzés

Milliárdos megbízás a Nézőpont Csoport cégének a Miniszterelnöki Kabinetirodától

A kormányközeli Nézőpont Csoport Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában álló Observer Budapest Médiafigyelő Kft. nyerte a Miniszterelnöki Kabinetiroda egyik legfrissebb tenderét. A kft.-t 2018-ban vásárolták fel, azóta a bevételei drasztikusan megugrottak. A mostani szerződés 1,4 milliárd forintról szól.* Alvállalkozóként a kormányzati megmondóember Mráz Ágoston Sámuel tulajdonában álló Ceper Central European Perspectives Zrt.-t vonják be.

Közbeszerzési eljárást írt ki „Kormányzati médiamonitor szolgáltatás (2023-2026)” címmel november elején a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A felhívásban Magyarország Kormánya „magas szintű állami közfeladat ellátási tevékenységéhez kapcsolódó médiaszemlézési, médiakutatási és médiaelemzési tevékenységekre” keresett vállalkozókat.

December 16-ra már meg is volt a nyertes, amely ezúttal nem a nemrég 1,2 milliárdos szerződéssel gazdagodó és ezúttal is induló Századvég lett, hanem a szintén kormányközeli Observer Budapest Médiafigyelő Kft. A cég nettó 1 393 000 000 forintért vállalta a munkát.*

A nyertes feladata lesz:

1. médiaszemlézés (ld.: hírműsorok tartalomjegyzéke naponként 1 alkalommal – a kormányzat számára releváns hírműsorok tudósításainak feldolgozása, hírösszefoglaló szemle – minden nap 2 alkalommal, tematikus médiaszemle munkanaponként 150 kormányzati ügyfél számára, világsajtó-szemle –munkanaponként egyszer, Közép-európai hírszemle – hetente 1 alkalommal);

2. médiakutatás (ld.: hírműsorok közönségkutatása – negyedévente 1 alkalommal, a felnőtt magyar lakosság körében 4 000 fő személyes megkérdezésével, továbbá a nyomtatott lapok, online médiumok és a közösségi média közönségkutatása ugyanilyen feltételekkel, illetve médiahatás-kutatás hetente 1 alkalommal 1 000 fő telefonos megkérdezésével, és Közép-európai médiahatás-kutatás – negyedévente 2 alkalommal, a térség 11 közép-európai országában a felnőtt lakosságkörében, országonként 1 000 fő telefonos vagy személyes megkérdezésével);

3. médiaelemzés (ld.: hírműsorelemzés és hírelemzés hetente egyszer, valamint kvantitatív médiaelemzés és Magyarország-kép médiaelemzés negyedévente 1 alkalommal).

A megbízás időtartam 48 hónap.

Miniszterelnöki barát és a kormányzati megmondóember

A meghatározott kritériumok alapján valószínűleg kevés másik hazai cég lett volna alkalmas erre a munkára, hiszen nagyjából olyanok pályázhattak, akik korábban már elvégezték ezt a munkát vagy egy nagyon hasonlót. Márpedig az Observer folyamatosan kapja az ilyen jellegű állami megbízásokat.

2020-ban például az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól nyertek el egy kormányzati médiamonitor szolgáltatásról szóló tendert két évre 5 001 960 000 forintért (ezt az összeget idén 5 193 960 000 forintra emelték), majd a Magyar Nemzeti Banktól is hasonló feladatot kaptak 48 000 000 forintért. 2021-ben az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 40 millióért rendelt tőlük médiafigyelést- és elemzést. Idén ősszel pedig ismét a Technológiai és Ipari Minisztériumtól kaptak megbízást „kiegészítő kormányzati médiamonitor szolgáltatásra”.

A Nézőpont Csoport cége 5 milliárdért végez médiafigyelést a kormánynak | atlatszo.hu

Az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. három évig nettó 5 milliárd forintért végez médiaelemzési feladatokat. A közbeszerzést a kormány nevében az Innovációs és Technológiai Minisztérium írta ki, az Observeren kívül más ajánlattevő nem volt.

A Nézőpont Csoport 2018-ban vette meg a céget a bécsi IKARIA Holding GmbH-tól – ekkor az Observer éves bevétele 673 millió forint volt. Ezt a következő évben sikerült feltornászni 775 millióra, de az igazi robbanás csak 2020-ban, az állami tenderek elnyerésével párhuzamosan következett be: abban az évben már 2,1 milliárdos éves bevételt értek el, amit 2021-ben is tartani tudtak (2,2 milliárddal). Az adózott eredmény az új tulajdonos alatt 1 millió forintról 220 millióra nőtt négy év leforgása alatt.

„A Nézőpont Csoport tulajdonosa Győri Tibor, Orbán Viktor régi bizalmasa,

akiről 2012-ben azt írta az akkor még a Telekom-csoporthoz tartozó Origo, hogy ha ő telefonál oda valahová, az olyan erővel bír, mintha maga Orbán lenne a vonal túlvégén” – emlékeztetett az adásvételkor a 24.hu. Hozzátették, Győri (aki korábban Simicska Lajos, majd Habony Árpád üzlettársa lett) a Miniszterelnökségen egy ideig államtitkár is volt, a Nézőpont Csoport pedig az MTVA legnagyobb beszállítóinak egyike.

Mráz Ágoston egy Facebook-posztja 2022 januárjából. Forrás: Facebook

Az Observer ügyvezetője jelenleg Göbölyösné Mátrahegyi Anna Mária, de egy ideig Mráz Ágoston Sámuel politológus-üzletember volt, akivel kapcsolatban épp a napokban röppent fel a hír, hogy kiszáll a Nézőpont Intézet vezetéséből. Ezt később Mráz cáfolta. Az Optenben ugyanakkor az látszik, hogy élő tulajdonosi és/vagy ügyvezetői kapcsolata csak a végelszámolás alatt álló KILÁTÓPONT Elemző és Médiafigyelő Kft.-vel, valamint a Ceper Central European Perspectives Zrt.-val van jelenleg (2022. december 28-án).

Utóbbi céget egyébként alvállalkozóként be is vonja a most elnyert megbízásba az Observer.

Katus Eszter

Frissítés (2023.01.11.) – A közbeszerzési adatbázisba feltöltött dokumentumban helyesbítést tettek közzé a következő szöveggel: „2. A II.1.7) és az V.2.4) kiegészítéseként AK közli, hogy ezen pontokban a tárgyi eljárás 48 hónapos időtartamára feltüntetett összege került feltüntetésre. Az Ajánlattevő által megajánlott (opciókkal növelt negyedéves díja): 1.393.000.000 Ft volt, ezen összeg 48 hónapra vetített felszorzott összege: 22.288.000.000 HUF.”

Vagyis az Observer összesen 22 milliárdos megbízást kapott. 

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Győri Tibor, a Nézőpont elnöke, alapítója (j) és Mráz Ágoston Sámuel vezérigazgató a Nézőpont Intézet alapításának 15. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Szépművészeti Múzeumban 2021. november 24-én. MTI/Máthé Zoltán

Megosztás