Uncategorized

Nyilvánosak és letölthetők a Századvég-tanulmányok

 

A Társaság a Szabadságjogokért nyilvánossá tette a kiperelt, 4 milliárd forint értékű Századvég-tanulmányokat, így mindenki szabadon letöltheti őket.


 

Közel 22 gigabájtnyi dokumentumot tett mindenki számára elérhetővé a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A tanulmányokat 2011-ben rendelte a kormány a Századvég-csoporttól, mintegy 4 milliárd forint értékben.

A nagy érdeklődés hatására a TASZ honlapja a nyilvánosságra hozatal napján nem volt elérhető, a jogvédők azonban a Piratebay oldalára is feltették a dokumentumokat, ahonnan bármilyen ingyenes torrentletöltő program segítségével (ilyen például a qBittorrent) szintén letölthetők a tanulmányok.

Hosszadalmas pereskedés után 2015 novemberében a Kúria is úgy döntött, hogy a Századvégnek ki kell adnia a TASZ-nak a Századvég által a kormány számára készített tanulmányokat. Joó Hajnalka újságíró akkor még az Origo újságírójaként szerette volna megkapni a tanulmányokat, de mivel kérését a Miniszterelnökség elutasította, bíróság elég vitték az ügyet.

Az elsőfokú ítélet 2014. júniusban született, ahol az újságírónak adtak igazat – ezt, majd a jogerős másodfokú ítéletet hagyta helyben a Kúria.

A sors iróniája, hogy a pernyertes újságíró éppen ma jelentette be távozását a vs.hu-tól, miután egy másik közadatigényléses per eredményeképpen kiderült hogy mekkora támogatást kapott a portál kiadója a Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól.

D. Kovács Ildikó

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás