nemzeti együttműködés

Előkerült még egy 11 milliós tanulmány az FKF távol-keleti exportlehetőségeiről, a Századvégtől

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) tavaly novemberben rendelt egy tanulmányt az indonéziai exportlehetőségekről 11 millió forintért. A dokumentumban az áll, hogy az előzménye egy 2018-as elemzés a lehetséges ázsiai célpiacokról. Közadatigénylésekkel derítettük ki, hogy ezt az úgynevezett előtanulmányt a kormányközeli Századvég írta az FKF-nek Vietnam, Srí Lanka, Laosz és Indonézia jellemzőiről, szintén nettó 11 millió forintért. Pályázatnak nincs nyoma: úgy tűnik, hogy a Századvég maga ajánlotta fel, hogy elemzést ír az ázsiai országokról.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) tavaly novemberben – a Karácsony Gergely főpolgármester által elrendelt szerződéskötési moratórium idején – nettó 11 millió forintért rendelt egy 30 oldalas tanulmányt indonéziai exportstratégia kidolgozásáról. Vagyis arról, hogy milyen lehetőségei lehetnek az FKF-nek a délkelet-ázsiai szigetországban, melynek fővárosa, Jakarta légvonalban 10 351,8 kilométerre (13-15 óra repülés) van Budapesttől.

Idén januárban az Átlátszó birtokába került az FKF indonéziai exportlehetőségeiről szóló tanulmány, ami kevés konkrétumot, nagy általánosságokat, és két jövőbeli projektlehetőséget tartalmaz, és felhívja a figyelmet a korrupciós kockázatokra is.

Mutatjuk az FKF indonéziai exportstratégiáját, amit fű alatt rendelt az azóta leváltott cégvezető

A főpolgármester által elrendelt szerződéskötési moratórium idején a fővárosi kukacég korábbi vezetése nettó 11 millió forintért rendelt egy tanulmányt az indonéziai exportstratégiájának lehetőségeiről. Az Átlátszó birtokába került dokumentum kevés konkrétumot, nagy általánosságokat, és két jövőbeli projektlehetőséget tartalmaz, de felhívja a figyelmet a korrupciós kockázatokra is.

Az FKF indonéziai exportstratégiájában az áll, hogy nem hirtelen ötletből rendelték meg, hanem komoly előzménye volt: a fővárosi kukacég már 2018-ban feltérképezte a lehetséges ázsiai célországokat, és akkor választotta ki Indonéziát.

„A pályázat előtanulmányaként 2018. októberében elkészült „Az FKF Nonprofit Zrt. szakértelmi portfóliójának rendszerezése és potenciális ázsiai export célpiacok feltérképezése” című dokumentum, mely a jelenlegi piacra lépési stratégia helyzetfelmérési dokumentumának tekinthető. A helyzetfelmérés során az FKF Nonprofit Zrt. Indonéziát értékelte az első számú ázsiai célpiacának.” 

Szerettük volna megismerni ezt az „előtanulmányt”, ezért közadatigénylésben kértük ki az FKF-től. Február elején meg is kaptuk a 131 oldalas dokumentumot (PDF), amely Vietnám, Srí Lanka, Laosz és Indonézia társadalmi-gazdasági-geográfiai jellemzőinek és hulladékgazdálkodásának bemutatóját tartalmazza.

Az előtanulmányban ugyan nem szerepel a szerző(k) neve, de az elején egy hatalmas Századvég-logó van, amiből egyértelműen kiderül, hogy a kormányközeli gondolatgyár készítette.

Kíváncsiak voltunk a részletekre, ezért egy újabb közadatigénylésben kikértük az FKF-től a 2010 és 2020 között a Századvéggel kötött szerződések listáját, és külön azt a megállapodást, amelynek keretében ez az ázsiai piacfelmérés született.

Az FKF válasza szerint összesen két megbízást adtak a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nek:

  • 2017-ben nettó 14,8 milliót fizettek a cégnek a „Budapest területén található korábban lerakott települési szilárd hulladékok feltárása és szakértői tanulmány elkészítése” címszóval
  • 2018-ban az „FKF hulladékgazdálkodási tevékenységének felmérése és ehhez mérten nemzetközi piackutatási elemzések lebonyolítása-kutatási vállalkozási szerződés” keretében nettó 11,3 millió forintot adott az FKF a Századvégnek

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

A Vietnam, Laosz, Srí Lanka és Indonézia helyzetét bemutató elemzést 2018. október 26-án datálta a Századvég, a tanulmány elkészítésére vonatkozó szerződést pedig 2018. július 16-án írta alá az FKF-fel.

A megállapodásban nem szerepel előzményként – ahogy az lenni szokott pályáztatás esetén -, hogy a fővárosi kukacég közbeszerzést írt volna ki a munkára, és a Közbeszerzési Értesítőben sincs nyoma ennek.

Adatigénylésünkre azonban az FKF elküldte a Századvéggel kötött szerződés mellékleteit is, amelyekből egy dokumentum a tanulmány tartalmával és elkészítésével kapcsolatos követelményeket tartalmazza, egy másik irat pedig a Századvég által írt ajánlat a munkára.

A 2018. június 11-én (bő egy hónappal a szerződéskötés előtt) kelt Századvég-ajánlatban a cég felkínálja az FKF-nek, hogy nettó 11,3 millió forintért „feltárja és megvizsgálja azon potenciális felvevő országok körét, melyek jól hasznosíthatnák az FKF-nél meglévő szaktudást a meglévő hulladékgazdálkodási rendszereik fejlesztéséhez.”

A Századvég ajánlatának eleje

Ez alapján úgy tűnik, hogy az elemzés a Századvég ötlete volt, megkereste vele az FKF-et, az pedig rábólintott és megrendelte az ázsiai országokról szóló tanulmányt nettó 11,3 millió forintért a kormányközeli elemzőktől. Majd ez alapján az indonéziai exportstratégiát egy másik cégtől újabb 11 millióért.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Az FKF járművei Budapesten, a Hősök terén (forrás: FKF/Facebook)

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás