Winter is coming

Felcsút megint keresi a jégpálya kivitelezőjét, és 105 pár korcsolyát is venne

Bár az időjárás még nyári, a tél már óvatos léptekkel közeleg, amit a hűvös hajnalok mellett az is csalhatatlanul jelez, hogy a felcsúti önkormányzat elkezdett intézkedni, hogy legkésőbb november végére legyen jégpálya a faluban. Tavaly Mészáros Lőrinc egyik cége ajándékként telepített egyet, most azonban a település fizetne érte, és eszközöket is akar hozzá venni.

A fideszes Disneylandként emlegetett Fejér vármegyei településen, ahonnan Orbán Viktor miniszterelnök és milliárdos barátja, Mészáros Lőrinc származik, egymást érik a turisztikai fejlesztések. Most épp a közpénzből épült tó és étterem melletti sportplaccot varázsolnák – ismét – mobil jégpályává a korcsolyázni szeretők kedvéért.

A felcsúti önkormányzat szeptember 22-én tett közzé egy tenderfelhívást, amiben egy mobil jégpálya építésére és kapcsolódó sporteszközök beszerzésére keresnek vállalkozókat. A jégpályát a kisvasút állomásával szemben található záportározó és a mellette található Tó Étterem szomszédságában szeretnék létrehozni.

A kiírás szerint a mobil jégpálya 17 x 30 méteres lenne összesen 30 darab palánkkal, továbbá kapuval és személybejáróval, valamint vennének hozzá egy hűtőegységet, egy jégkarbantartó gépet, egy jégkaparó lapátot és két tekercs védőfóliát. Gondoltak azokra is, akik nem előre eltervezetten, hanem csak hirtelen ötlettől vezérelve látogatják majd meg a jégpályát: a tenderfelhívás szerint a nyertestől 105 pár korcsolyát, egy korcsolyaélező gépet, egy korcsolya-állványt, 50 darab korcsolyabiztos gumiszőnyeget, és négy darab korcsolyázást segítő, sítalpas pingvint is szeretnének vásárolni.

Korcsolyázást segítő pingvinek az esztergomi jégpályán 2022 januárjában (fotó: Korcsolyapálya Esztergom/Facebook)

Az ajánlatokat október 24-ig várják, a közbeszerzés nyertesének pedig november 10-én kellene elkezdenie a kivitelezést, és legkésőbb november 30-ig kellene elkészülnie a jégpályával. A jelentkezők felé támasztott műszaki minimumfeltétel az, hogy az elmúlt 3 évben rendelkezzen „legalább 1 mobil jégpálya szállítására és/vagy forgalmazására és/vagy értékesítésére vonatkozó szerződésszerűen teljesített szerződéssel”.

Tavaly Mészáros Lőrincék cége adta ajándékba

A miniszterelnök szülőfalujában nem most lesz először jégpálya: tavaly télen Mészáros Lőrinc és gyerekeinek cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt. telepítette (bérelte) a jégpályát a faluba, külön közbeszerzési eljárás nélkül, ajándékként. Méghozzá úgy, hogy ezt maga a cég ajánlotta fel. Az önkormányzat pedig természetesen nem mondott nemet az ingyen jégpályára, és vállalta az üzemeltetését 3 hónapos időtartamra a tulajdonában álló Felcsúti Gazdasági és Szolgáltató Kft.-n keresztül.

Ezt a pályát a Mészáros Lőrinc elnökletével működő felcsúti focibirodalom, a Puskás Akadémia is meglátogatta a tavalyi szezonban. Egy-két játékos mezén jól kivehető a Mészáros-cégeket jelképező M betű, a hátuk mögött pedig a szintén Mészáros-kötődésű Tó Étterem.

A jégen is jól ment a játék🏒❄️

NB I-es csapatunk kihasználva a hosszabb bajnoki szünetet egy igazi téli sportággal…

Közzétette: Puskás Akadémia – 2022. december 7., szerda

Közpénzből épült látványosság

A Kisfaludy-program keretében az állam 2020-ban nagyjából 200 milliárd forint közpénzt osztott szét turisztikai fejlesztésekre a Covid által sújtott szektor megsegítésére. A támogatásoknak – szokás szerint – főként kormányközeli szereplők örülhettek, például a miniszterelnök szülőfaluja. A Transparency International Magyarország hosszas pereskedés után megkapta a támogatási papírokat, s azok alapján májusban megírtuk, hogy a felcsúti önkormányzatnak nagyon könnyű dolga volt: csak kért 1,5 milliárd forintot a kisvasút megállója melletti „hattyúhidas” tóra, és meg is kapta minden fennakadás nélkül.

A projekt hivatalos neve „A felcsúti árvízcsúcs-csökkentő záportározó környezetének turisztikai célú fejlesztése” volt, melynek keretében a hivatalosan árvíztározónak nevezett tó mellé egy étterem épült, továbbá a partról (hattyú alakú) hídon megközelíthető, és a szemérmesen „hullámzást csökkentő műtárgy” névvel illetett szigeten játszótér vagy pihenőpark, a tó partján pedig a kialakításra kerülő sétálóutakon kívül „télen korcsolyapályává alakítható sportpálya, közpark, tematikus játszótér” valósult meg.

 

A kivitelezést nem meglepő módon Mészáros Lőrincék cége, a Fejér-B-Á.L. Zrt. nyerte, s az általuk közpénzből épített étterem üzemeltetése szintén a híres családban maradt: a felcsúti képviselő-testület a 2023. január 17-i testületi ülésen megszavazta, hogy az ingatlant 5 + 5 év időtartamra bérbe adják a Mészáros Gasztro Kft.-nek havi nettó 1,5 millió forint bérleti díjért. A cég tulajdonosa a Talentis Group Zrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc, más pedig nem is pályázott az étterem üzemeltetésére.

A mobil jégpálya kivitelezésére és a mostanihoz hasonló kiegészítők beszerzésére már korábban is írt ki közbeszerzést a felcsúti önkormányzat, de akkor a tender eredménytelen lett: a feladatra egyedül az osztrák AST Eis-u. Solartechnik GmbH vállalkozott volna, de nem töltötte ki megfelelően az egyik űrlapot.

Az új tender műszaki dokumentációja, kékkel kiemelve a mobil jégpályává alakítandó sportplacc

Most talán beszáll majd a versenybe a Fejér-B.Á.L. Zrt. is, hiszen a tavalyi ajándékkal megvan már a minimum-követelménynek támasztott egy darab referenciája, és akkor a teljes fejlesztést ez a cég végezheti el közpénzből.

Egyébként az új jégpálya is Mészáros Lőrinc közelében marad majd, ugyanis az általa elnökölt Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) tulajdonát képezi az a tó melletti terület, amelyen a télen korcsolyapályává alakítható multifunkciós sportpályát és a hozzá tartozó lelátót hozták létre. Ezeket a létesítményeket a telektulajdonos FUNA üzemelteti a felcsúti önkormányzat tervei szerint.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: A felcsúti záportározó és hattyúhíd, háttérben az étterem 2022 augusztusában (fotó: Hadházy Ákos/Facebook)

Megosztás